Prototipul noului soi de ceapa a fost dezvoltat de un institut de cercetari agronomice neozeelandez.
Programul de cercetari a debutat in 2002, dupa ce specialistii japonezi au descoperit in bulbul de ceapa gena care controleaza producerea substantelor ce irita ochii.
"Initial, credeam ca agentul care provoaca lacrimile era produs spontan, in timpul actiunii de taiere a cepei. Insa cercetatorii japonezi au demonstrat ca agentul era, de fapt, controlat de o enzima", a explicat Colin Eady, unul dintre cercetatorii neozeelandezi.
"Stim cum sa introducem ADN in ceapa, acest ADN avand capacitatea de a dezactiva gena care provoaca aparitia lacrimilor", a adaugat acesta.
Descoperirea, prezentata la un simpozion organizat in Olanda, a fost foarte apreciata de specialisti.
Potrivit lui Eady, in ciuda faptului ca un asemenea produs este foarte asteptat pe piata, vor mai trece 10 – 15 ani pana va fi comercializat.
Sursa: Mediafax