Banca, al carei nume nu a fost dat publicitatii, era nelinistita din cauza posibilitatii propagarii unei eventuale pandemii prin intermediul bancnotelor, potrivit cotidianului elvetian Le Temps, care a publicat rezultatele acestui studiu. Numai in Elvetia se manipuleaza, intr-o singura zi, intre 20 si 100 de milioane de bancnote.
Cercetatorii de la Spitalul universitar din Geneva au pus cateva tipuri de tulpini de virus gripal pe bancnote uzate, conservate apoi la temperatura si umiditatea mediului ambiant. In general, virusul nu rezista in aceste conditii decat cateva ore, dar pe anumite esantioane, pe care concentratiile de virusuri erau importante, germenii au supravietuit mai multe zile. "Mai mult: daca (virusul) este combinat cu secretii umane (mucus), acesta poate supravietui doua saptamani si jumatate!", indica cotidianul Le Temps.
Pentru virologul Yves Thomas, coordonator al studiului, "aceasta stabilitate neasteptata a virusului sugereaza ca acest tip de suprafata inerta non-biologica nu trebuie ignorata" in cazul unei pandemii.
Cercetatorii elvetieni vor studia in ce masura bancnotele pot contribui cu adevarat la propagarea virusului, a indicat Thomas, pentru a se stabili exact care sunt riscurile. In timpul epidemiilor, "primele cauze ale transmiterii virusului sunt particulele in suspensie din aer si contactele directe interumane (saruturi, strangeri de mana)", a subliniat acesta.
Sursa: MEDIAFAX