Suta la suta suc de portocale? A identifica cu certitudine compozitia unui suc de fructe nu este un lucru usor. O echipa de cercetatori din cadrul Departamentului de Chimie Analitica a unei universitati din Spania a identificat in polifenoli – compusi chimici prezenti in toate fructele destinate producerii de sucuri aflate in comert – cheia pentru demascarea eventualelor mistificari.
Unele dintre analizele traditionale utilizeaza markeri specifici ce se leaga de substante prezente in fructe si permit identificarea acestora, dar in multe cazuri nu exista markeri adecvati. Alte sisteme se bazeaza pe analiza substantelor prezente si permit punerea la punct a unui profil chimic specific pentru orice fruct, dar acest lucru presupune metode de culegere si analiza a datelor foarte complexe. Cercetatorii spanioli au utilizat o tehnica denumita cromatografie lichida (Hplc), cu ajutorul careia pot fi obtinute informatii detaliate despre “identitatea” polifenolului prezent intr-o proba de suc si cantitatea acestuia. Datele obtinute cu ajutorul acestei metode caracterizeaza in mod univoc fiecare fruct.
Sursa: Galileo