Studiile precedente au demonstrat deja ca oamenii si animalele impartasesc aceeasi capacitate de a reprezenta si compara mintal cifrele. Astfel, animalele, tinere sau adulte, pot face diferenta intre un grup de patru si unul de opt obiecte. Dar abia de curand s-a demonstrat ca animalele pot face calcule mintale, au spus cercetatorii de la Universitatea Duke, autorii acestui studiu.
Elizabeth Brannon si Jessica Cantlon, autoare ale acestui studiu, au monitorizat cateva maimute macaci, care au fost asezate in fata unor monitoare cu ecran tactil pe care erau prezentate un numar diferit de puncte. La un moment dat aceste puncte au disparut de pe ecran pentru a lasa loc unui nou numar de puncte.
Noua imagine a disparut pentru a face loc alteia, in care ecranul era impartit in doua, intr-o parte suma exacta a punctelor aparute in primele doua imagini si in cealalta parte un numar de puncte care nu avea legatura cu primele doua imagini. Maimutele erau recompensate daca recunosteau corect rezultatul adunarii. 76% dintre maimute au trecut cu succes de acest test.
Un experiment similar a fost efectuat pe subiecti umani, rata de succes fiind de 94%.
In medie, maimutele si oamenii au dat raspunsul dupa o secunda de reflectie. Atat oamenii cat si maimutele se inselau mai frecvent daca cele doua rezultate afisate in cele doua jumatati ale celei de-a treia imagini erau apropiate. "Daca suma exacta era 11, iar raspunsul gresit era 12, maimutele si oamenii aveau nevoie de mai mult timp pentru a raspunde si se inselau mai des", a indicat Cantlon.
Faptul ca maimutele si oamenii pot face calcule simple de adunare poate fi un semn al evolutiei comune a celor doua specii.
Diferenta dintre oameni si animale tine de invatarea limbajului si scrisului, proprii primului grup. "Performantele matematice ale adultilor umani tin mai ales de capacitatea lor de a reprezenta concepte numerice prin semne. O maimuta este incapabila sa faca diferenta dintre 2000 si 2001 obiecte. Totusi, studiul nostru demonstreaza ca oamenii si maimutele pot manipula mental reprezentarile numerelor pentru a genera sume aproximative ale obiectelor simple", este de parere Brannon.
Sursa: MEDIAFAX