Noi studii au aratat ca, in urma cu 8000 de ani, topirea calotei polare care acoperea continentul nord-american a provocat o crestere catastrofala (cu aprox. 1,4 metri) a nivelului apelor oceanice, a dus la inundarea Marii Negre (peste digul natural care se ridica in dreptul stramtorii Bosfor) si a produs schimbari sociale considerabile in Europa. Tot mai multi oameni de stiinta cred astazi ca acest eveniment a dat nastere legendelor despre un potop universal, prezente in mitologiile a numeroase culturi.
Cercetarile arheologice au aratat ca, in aceeasi perioada, a avut loc o brusca expansiune a agriculturii si a olaritului, marcand sfarsitul perioadei mezolitice, in care oamenii inca traiau ca vanatori-culegatori, si inceputul perioadei neolitice.
Cu ajutorul unor reconstituiri pe computer, cercetatorii au calculat ca, in jurul Mediteranei si al Marii Negre, 73.000 de kilometri patrati de uscat au fost inundati, in 34 de ani, determinand deplasarea spre interior a 145.000 de oameni. Conform dovezilor arheologice, comunitatile din sud-estul Europei practicau deja agricultura si olaritul, inca dinainte de potop. Pierderea pamanturilor de pe coasta i-a determinat pe oameni sa migreze spre vest, raspandind astfel tehnicile agricole si cele de fabricare a vaselor de ceramica in comunitatile locuite de vanatori-culegatori.
Sursa: Science Daily