(P) Te-ai întrebat vreodată cum trebuie pregătite lemnele de foc? Iată ce spun specialiștii!
Chiar dacă sezonul rece este pe sfârșite, cei care se încălzesc cu ajutorul unui șemineu pe lemne, a unei sobe sau centrale pe lemne, ar trebui sa afle de la specialiști, cum trebuie să fie pregătite lemnele pentru foc ca la carte.. Din păcate, mulți dintre noi, din motive de economie sau pentru că am întârziat cumpăratul lemnelor, suntem tentați să alimentăm dispozitivele termice cu material lemnos de calitate inferioară sau cu umiditate peste limitele admise.
În acest fel, nu facem altceva decât să periclităm încă de la început, performanțele, randamentul și rezistența în timp a dispozitivului termic, dând naștere unui șir lung de probleme, precum: incapacitatea de a încălzi spațiul dorit în parametri maximi de confort și performanță, coșuri de fum înfundate, mirosuri neplăcute, sticla focarului mereu murdară, randament scăzut și chiar deteriorarea anumitor componente ale focarului.
Așadar, am apelat la ajutorul specialiștilor Pefoc să vină în ajutorul celor care folosesc materialul lemnos ca și combustibil principal pentru încălzirea locuinței. Aceștia ne recomandă să folosim cu preponderență pentru foc, numai lemn de esență tare precum, lemnul de fag, carpenul sau cel de stejar.
Bineînțeles, tentația de a folosi lemn de rășinoase este mare având în vedere că bradul, pinul sau molidul sunt considerabil mai ieftine decât lemnul de esență tare, dar vă garantăm că acest avantaj este unul fals, deoarece cu timpul, vă veți trezi cu șeminee sau sobe pe lemne ieftine, incapabile să mai poată respecta standardele inițiale de funcționare, dând rateuri din punct de vedere al randamentului caloric. E adevărat! Rășinoasele ard foarte repede și degajă o temperatură mare într-un interval scurt de timp, dar acestea sunt utile doar în procesul de aprindere al focului!
Un alt aspect de luat în considerare dacă ne dorim ca șemineul sau soba să funcționeze la cele mai înalte standarde de performanță pentru o perioadă îndelungată de timp, se referă la evitarea utilizării lemnului ud. Folosindu-l, o mare parte din energia calorică se va irosi în procesul de evaporare a apei și nu în cel de încălzire propriu-zisă. Vaporii de apă scad temperatura de ardere și contribuie la formarea funinginii care se acumulează și căptușește nedorit cu un strat gros, pereții camerei de ardere, țevile sau coșul de fum.
În această situație, când se ard în permanență lemne ude, putem vorbi de o exploatare deficitară, care în timp, va atrage după sine o serie de probleme considerabile, defecțiuni ale unor părți consumabile a focarelor (ex: grătar, șamota), determinând chiar și pericolul unor incendii cauzate de autoaprinderea sistemelor de evacuare.
Pe scurt, înainte de a achiziționa materialul lemnos necesar pentru următorul sezon rece, ține cont că lemnul trebuie sa fie de esență tare, să fie uscat și depozitat undeva departe de umezeală, foc deschis și alte intemperii. Doar în acest mod, vei putea obține o putere calorică ridicată, un randament crescut, o sticlă mai curată a focarului – lucruri care vor determina un șemineu mai ușor de întreținut, dar și cu durată mai lungă de viață!