Ultimele cuvinte ale lui Cezar au fost „Ei bine, şi tu?”, după cum ne transmite Suetoniu. Această întrebare i-a fost adresată nepotului său. Brutus, după ce aceste l-a înjunghiat.
O formulare similară a acestei replici i-a adus celebritatea. William Shakespeare a interpretat întrebarea cu subiect „Şi tu Brutus?” pentru a evidenţia intenţia lui Cezar de a i se adresa personal nepotului său.
Ei bine, varianta din opera lui Shakespeare a avut câştig de cauză şi a rămas impregnată de secole în memoria tuturor, cu toate că întrebarea, iniţial, suna altfel.
Conform experţilor în subînţelesurile latinei, întrebarea „Ei bine, şi tu?” adresată lui Brutus ar fi fost de fapt un avertisment, având sensul de „Tu vei urma, Brutus”. Cezar era bilingv, fiind un vorbitor în egală măsură de latină şi greacă veche.
Descoperă vă prezintă semnificaţiile istorice ale zilei de 15 martie:
1493 – Cristofor Columb se întoarce în Spania din prima sa călătorie în Emisfera Vestică.
1848 – A început, la Budapesta, Revoluţia maghiară anti-habsburgică.
1854 – S-a născut Emil Adolf von Behring, laureat al premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în 1901 (m. 1917).
1906 – Se înfiinţează compania de automobile Rolls Royce.
1917 – Abdică Ţarul Nicolae al II-lea, eveniment care marchează sfîrşitul dinastiei Romanovilor şi a Imperiului Ţarist.
1939 – În România au avut loc manifestaţii în sprijinul Cehoslovaciei, anexată de armatele celui de al III-lea Reich.
1940 – A încetat din viaţă Nae Ionescu, profesor universitar, filozof şi publicist (n.1890).
1941 – A încetat din viaţă pictorul Alexei von Jawlensky, unul dintre cei mai importanţi reprezentanţi ai picturii de factură mistică (n. 1864).
1944 – În cel de al doilea Război Mondial, are loc bătălia de la Monte Cassino.
1945 – În cel de al doilea Război Mondial, armata română duce lupte grele pentru eliberarea oraşului cehoslovac Branska-Bystrica.
1961 – Africa de Sud se retrage din Commonwealth.
1999 – Au fost retrase din circulaţie bancnotele cu valoarea nominală de 1.000 şi 5.000 de lei, emisiunile 1991-1993.
2001 – SRI şi CNSAS au semnat un document tehnic pentru predarea dosarelor care nu privesc siguranţa naţională din arhiva Securităţii.
2007 – Grupul american Microsoft a preluat Tellme Networks, specializată în tehnologia de recunoaştere vocală, pentru a extinde prezenţa principalului producător mondial de software pe segmentul comunicaţiilor şi al căutării de informaţie prin intermediul telefoanelor mobile.