Sir David Attenborough: Suprapopularea e sursa tuturor problemelor de mediu
O sa vi se para ciudat, dar tocmai pentru ca am umblat timp de 50 de ani in intreaga lume, filmand natura si facand observatii, sunt ceva mai optimist in privinta viitorului planetei decat majoritatea oamenilor. Si asta pentru ca treaba mea e sa fac filme despre animale, despre padurea tropicala si, cand fac un astfel de film, ma duc unde e padurea mai deasa si mai salbatica, pentru ca acolo sunt animalele pe care vreau sa le filmez. Cat despre incalzirea globala, aceasta e, intr-adevar, o chestiune alarmanta; dar planeta si clima s-au schimbat constant de-a lungul istoriei noastre geologice: au aparut deserturi, s-au inaltat lanturi muntoase, au crescut paduri, s-au format lacuri…
Natura se afla in permanenta schimbare. Problema fundamentala, cauza primordiala a problemelor de mediu, e rasa umana, numarul de oameni de pe planeta. E perfect limpede ca populatia nu poate creste la infinit intr-un mediu finit. Suprafata Pamantului nu se afla in expansiune si, daca rasa umana va continua sa se inmulteasca in acest ritm, vom ajunge sa ne confruntam cu un dezastru major, pentru ca vor exista mai multi oameni decat poate hrani planeta. Chiar si acum, in Africa exista oameni care au impresia ca aceasta catastrofa s-a petrecut deja, oameni care mor cu miile pentru ca nu au ce manca.
Ar trebui sa gasim metode de a rezolva aceasta problema inainte ca natura sa o rezolve in locul nostru, intr-un mod mult mai tragic. In momentul de fata, selectia naturala nu prea mai are loc decat la animale. Omul e singura specie care a gasit modalitati de a opri acest proces. Nu spune nimeni sa renuntam la avantajele medicinei moderne, dar tot medicina din ziua de azi ar putea face ca rata natalitatii sa scada. Sub nici o forma nu cred ca e deja prea tarziu. Daca as crede asta, as spune: „Hai sa lasam totul balta si sa ne distram!”. Sunt enorm de multe lucruri pe care le putem face pentru a rezolva aceasta problema si vor fi intotdeauna. Daca n-ar mai exista suprapopulare, ar fi mai putin combustibil consumat, mai putin bioxid de carbon, iar padurile ar fi mai putin afectate.
Daca populatia Pamantului n-ar mai creste, probabil ca si incalzirea globala ar fi stopata, poate chiar eliminata. Dar, sincer sa fiu, mie nu mi se pare ca incalzirea globala e chiar asa o catastrofa majora. Nu m-ar deranja deloc daca sudul Angliei ar ajunge sa aiba un climat ca sudul Frantei. Cred ca, pur si simplu, ne e frica de schimbare. In orice caz, sentimentul de responsabilitate fata de natura a crescut enorm in ultimele decenii, cea mai clara dovada fiind existenta, in majoritatea tarilor, a unui minister al mediului. Au loc mereu conferinte internationale de mare anvergura pe probleme de mediu, iar natiunile au politici de protejare a naturii. Necazul e ca, din cauza ratei natalitatii, care a crescut enorm, au sporit si pericolele ce ameninta natura, prin urmare, o data cu trezirea constiintei noastre ecologice, s-au inmultit si problemele de mediu.