In afara Bisericii nu exista mantuire. Biserica lui Hristos pune la dispozitia credinciosilor inca sase sfinte Taine: Mirungerea, Pocainta, Impartasania, Nunta, Preotia si Maslul. Daca la inceput a existat o singura Biserica, mai tarziu (1054 d.Hr.) ea s-a divizat in Biserica Rasaritului si Biserica Apusului; apoi, in secolul al XVI-lea, din Biserica Apusului s-a desprins Biserica Protestanta (Luterana). Printre cele mai impresionante lacasuri crestine de cult se numara Catedrala San Pietro de la Vatican, Sagrada Familia din Barcelona, Saint Michel (Muntele-Manastire din Franta), Sfanta Sofia din Istanbul (actualmente muzeu), Catedrala Iisus Biruitorul din Moscova…
Islamismul Islam – supunere; musulman – supus (al lui Dumnezeu).
Religia islamica este prin definitie religia supunerii neconditionate fata de Dumnezeu (Allah). La inceput a fost religia popoarelor arabe, dar cu timpul s-a raspândit si la turci, ceylonezi, hindusi, persi etc. Astazi intâlnim musulmani si in Europa sau America. In opinia musulmanilor, intemeietorul credintei lor este chiar Dumnezeu (Dumnezeu – Stapân; omul – supus). Cercetatorii sunt de acord ca religia islamica a luat nastere gratie profetului Mahomed (cca. 570-630 d.Hr.).
Cartea de capatâi a islamului este Coranul (textul cartii vesnice din Cer), revelat lui Mahomed de ingerul Gabriel. Exodul primilor musulmani de la Mecca la Yatrib s-a numit Hegira si a reprezentat inceputul erei islamice. Mahomed le-a impus musulmanilor sa-si faca rugaciunea cu fata spre Mecca si nu spre Ierusalim, ca inainte. Profetul afirma chiar ca sanctuarul Ka’ba de la Mecca a fost construit de Avraam si de fiul sau Ismael (Sura II, 127), deci este mai vechi decât Templul iudaic si chiar decât Cortul Marturiei.
Moscheea Albastra. A fost construita din porunca sultanului Ahmed I, intre anii 1609-1616. La vremea respectiva, edificiul a stârnit reactii ostile, considerandu-se ca o moschee cu sase minarete reprezenta un sacrilegiu, deoarece rivaliza cu cea de la Mecca. Decorarea interiorului s-a facut cu faianta albastra
Cupola Stancii (Moscheea lui Omar). A fost inaltata la Ierusalim, intre anii 685-691 d.Hr., pe locul unde se afla odinioara Templul lui Solomon. Nu este a lui Omar, cum o numesc multi, acesta fiind mort la vremea ridicarii ei. Este al doilea loc de pelerinaj pentru musulmani, dupa Mecca.
Pagoda Shwedagon din Rangoon. Se crede ca edificiul a fost construit in urma cu 2.500 de ani. Masoara 99 de metri inaltime si este acoperit cu foite de aur, ce cântaresc in jur de 9 tone
Budismul Dupa crestinism si islamism, budismul este a treia religie care considera ca are datorii misionare fata de intreaga umanitate. A aparut in jurul anului 550 i.Hr. in nordul Indiei, fiind intemeiat de printul Siddhartha, cunoscut si sub numele de Sakyamuni (Inteleptul tribului Sakya).
Dupa ani de singuratate, supunându-se unor practici ascetice severe, Siddharta Gautama a imbratisat „calea de mijloc intre extremele ascetice“ si, intr-o zi, stând sub un smochin, a descoperit adevarul eliberator si a obtinut astfel iluminarea. De atunci, a fost numit Buddha (Cel Iluminat). Potrivit lui, viata este supusa suferintei; originea suferintei se afla in dorinta; incetarea suferintei este posibila doar prin anihilarea dorintei. Budismul s-a raspândit in Thailanda, Sri Lanka, Birmania, Indochina, Coreea, Japonia si Tibet. Principalele locuri de pelerinaj ale budistilor sunt Buddha-Amithaba, Pagoda Shwedagon, Pagoda „Pacea Mondiala“, Pesterile Ajanta.