Sculpturile efemere, cele realizate in gheata si zapada (sau nisip, dar asta e o alta poveste), fascineaza cu o putere invers proportionala cu durabilitatea lor. Concursurile de modelare a sloiurilor sau festivalurile sculpturii in gheata au impanzit lumea (si nu numai cea nordica): Japonia, China, Belgia, Franta, Statele Unite si Canada organizeaza veritabile lupte ale imaginatiei creatorilor de sculpturi glaciare, nu doar spre bucuria copiilor, mereu indragostiti de oamenii de zapada.
Din uriase blocuri translucide, care pot cantari pana la cateva tone, iau nastere, uneori chiar sub ochii spectatorilor, castele, animale fantastice, replici ale unor statui celebre sau povesti inghetate peste care troneaza spiritul Craiesei Zapezii. Toate par niste naluciri cristaline, care vietuiesc, dar care stau sa-si dea duhul. Noaptea, consistenta statuilor de gheata este sporita de savante jocuri de lumini colorate, ce scot in evidenta contururi si detalii pe care lumina alba a Soarelui le tainuia.
Dar asta nu este totul. De curand, au aparut si-si fac concurenta fierbinte firme care sculpteaza in gheata, la comanda, tot ce doriti, pentru receptii, nunti, botezuri, vernisaje sau serbari in institutii. Puteti comanda logo-ul firmei dvs., bustul sarbatoritului, sau puteti organiza un bufet de gheata pe care sa asezati mancarurile si care, pe masura ce se apropie stingerea, incepe sa se topeasca. Pentru multi, asta este, de fapt, principala virtute a unor astfel de sculpturi: in cursul topirii, obiectul se metamorfozeaza ca o opera vie.
Transformand sculptura in mod proportional, topirea pastreaza liniile esentiale, rafinandu-le. Ca si eroziunea, ea intinde si simplifica, iar opera se purifica. Incidenta si reflexia luminii (fie ea interioara sau exterioara) pun in evidenta intreaga bogatie si transparenta a ghetii. Publicul nu ramane doar spectator: sedus de senzatia de racoare, se invarte in jurul blocului de gheata, il atinge si il mangaie, respira asupra lui, grabindu-i, din prea multa dragoste, disparitia.
Foto: Guliver, Photoland, Hepta, Gamma Presse