De-a lungul existentei, ARCA a avut cateva performante notabile, intre care realizarea primului motor monopropelant romanesc (care foloseste ca agent de lucru un singur fluid) si lansarea celei mai mari rachete construite vreodata in Romania. Caracteristicile tehnice ale motorului si ale rachetei sunt deosebite, cele doua ansambluri fiind realizate integral din materiale compozite (fibre si polimeri), de unde rezulta o mare siguranta in exploatare si costuri de fabricatie extrem de mici, oarecum in antiteza cu filosofia curenta din industria aerospatiala.
Cu aceste proiecte, ARCA s-a bucurat de o atentie speciala din partea mass-media romanesti si straine. Un exemplu edificator este lansarea rachetei Demonstrator 2B, in poligonul militar de la Capul Midia, la care au participat 90 de jurnalisti din 4 tari. Lansarea a contat si pentru competitia X-Prize, in care ARCA este inscrisa din 2002. In ciuda conditiilor meteo nefavorabile, echipamentul de monitorizare al Fortelor Aeriene Romane a evaluat viteza aparatului la 630 km/h, cea mai mare inregistrata in competitia X-Prize in cazul unui vehicul lansat de pe sol.
Anul acesta, ARCA se va prezenta la Cupa X-Prize 2005, care va avea loc in statul New Mexico (SUA), cu vehiculul Orizont, aflat in acest moment in faza de constructie. Masurand 12 metri lungime si cantarind 4 tone (gata de start), Orizont isi propune sa realizeze un zbor suborbital la 100 km altitudine. Daca acest proiect va reusi, ARCA va fi a doua organizatie privata capabila de o asemenea performanta, dupa firma americana Scaled Composites. Prima prezentare publica a vehiculului spatial va avea loc in Romania, in luna iunie a acestui an.
Foto: Andreea Tanase