Odiseea spatiala a continuat: echipamentele semnate de compania americana au calatorit la bordul celor doua navete spatiale Voyager care au facut turul sistemului solar intre 1977 si 1989. Imaginile planetelor Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun au ajuns pe Pamant, in ciuda distantelor uriase, de peste 1,5 miliarde de kilometri, multumita inginerilor Motorola.
Aceasta este, abia punctata, istoria tehnologica fabuloasa scrisa de Motorola pana in 1983, an in care corporatia cu sediul in Chicago avea sa schimbe inca o data lumea, lansand primul telefon mobil comercial din lume. Modelul Motorola DynaTAC 8000X a fost primul celular portabil autorizat de Federal Communications Commission (FCC), institutie care, in treacat fie spus, a intarziat cu ani buni aparitia telefoniei mobile comerciale, din cauza birocratiei si a relei-vointe. Modelul DynaTAC 8000X cantarea 784 de grame, dar avea dimensiuni care il faceau imposibil de purtat in buzunar, asa cum ne-am obisnuit astazi (33×4,5×9 cm). Asigura o singura ora de convorbire fara incarcare. Insa revolutia fusese declansata: oamenii au fost atat de impresionati de libertatea in comunicare gratie telefonului portabil Motorola, incat coada de asteptare pentru livrarea noii minuni a ajuns de ordinul miilor de solicitanti, in ciuda pretului piperat, de aproape 4.000 de dolari. Si sa nu uitam ca, pe vremea aceea, dolarul era mai tare decat in prezent.
Sprintul tehnologic al Motorola continua si in zilele noastre, compania fiind la fel de inovatoare ca in urma cu aproape 80 de ani. Mizeaza foarte mult pe internet si pe inteligenta artificiala, dar la loc de cinste continua se se afle inovatia in domeniul telefoanelor mobile si al comunicatiilor electronice. Este si normal, pentru ca ea, Motorola, a ramas in istorie drept compania care ne-a pus pentru prima data la dispozitie telefonul mobil, un echipament de care nu ne mai putem lipsi.
FACTS
Salturi in comunicatii
»De la primul sau pager, creat in 1956, Motorola si-a trecut in portofoliu o multime de inovatii si lansari comerciale care au schimbat pentru totdeauna modul omenirii de a comunica si de a consuma mass-media electronice.
»1960. Lanseaza primul televizor portabil din lume, cu tranzistori si cu ecran mare.
»1963. Primul monitor color TV rectangular. Pana atunci, ecranele televizoarelor aveau colturile rotunjite, fapt ce diminua calitatea imaginii.
»1974. Este pus la punct sistemul Coronary Observation Radio, care permite echipelor medicale sa transmita electrocardiograma pacientului de la locul acordarii primului ajutor, la spitalul unde urmeaza sa ajunga acesta.