Top 10 filme care au picat la lectia de istorie

Publicat: 09.06.2009
Este un fapt dovedit acela ca expresia „bazat pe o poveste adevarata”, care este afisata pe genericul unei productii cinematografice, are darul de capta atentia spectatorilor mai mult decat ar face-o un film de fictiune obisnuit. Istoria cinematografica abunda in astfel de exemple. Realitatea, insa, este ca multe dintre filmele istorice care au atins un succes enorm de box-office nu prezinta publicului mai putin informat decat versiuni ale trecutului care ar face orice istoric sa se ia cu mainile de par. Unele dintre ele le stiti deja, in vreme ce altele v-au scapat probabil din atentie. In aceasta ordine de idei, redactorii DESCOPERA.ro au ales sa intocmeasca un top al filmelor care v-au prezentat, in mod eronat, o istorie care nu a existat niciodata.

5. Braveheart

Atunci cand „Braveheart” a aparut pe piata, mai precis in anul 1995, filmul s-a dovedit rapid unul de succes. Regizat de australianul Mel Gibson, cel care il si intruchipeaza pe legendarul erou scotian Willliam Wallace, Braveheart a reusit sa cucereasca inimile spectatorilor atat din Scotia, cat si din alte parti ale lumii, acolo unde rebelul din secolul al XIII-lea era inca necunoscut. Mai mult, filmul si-a adjudect 5 premii Oscar, dintre care doua pentru Cel mai bun film si pentru Cea mai buna regie. Iar daca laudele criticilor au curs din abundenta, nu de aceeasi parere au fost si istoricii care au vazut in film o deformare grava a adevarului istoric.

Actiunea filmului se petrece in secolul al XIII-lea, atunci cand tanarul William Wallace se intoarce intr-o Scotie ravasita de brutalitatea regelui englez Edward I si a supusilor acestuia. Silit sa se casatoreasca in secret din cauza edictului intitulat primae noctis (lege ce permitea nobililor englezi sa petreaca prima noapte alaturi de orice mireasa de conditie umila), Wallace este ulterior martorul uciderii sotiei sale de catre soldatii englezi. Acesta este si motivul pentru care eroul porneste o lupta de proportii epice impotriva unui intreg imperiu. Pe parcursul filmului, scotianul ajunge chiar sa aiba o poveste de dragoste cu Isabella, sotia de origine franceza a printului Edward al II-lea.

In primul rand, sustin istoricii britanici, nu exista nicio mentiune care sa ateste instituirea in Anglia a edictului primae noctis de catre Edward I. Mai mult, o idila intre Isabella si William Wallace era practic imposibila, atata vreme ca aceasta nu avea mai mult de doi ani in momentul mortii eroului nostru. O alta greseala a lui Mel Gibson a fost aceea a echiparii tuturor scotienilor cu traditionalele kilturi, obiecte vestimentaer care au aparut, de fapt, in secolul al XVI-lea si care au fost purtate, pentru prima data, intr-o lupta in anul 1700, in timpul Bataliei de la Culloden. Este ca si cum ai imbraca in blue-jeansi intreaga armata napoleoniana in Batalia de la Waterloo. Eronata este si imaginea razboinicilor scotieni care merg la lupta cu fetele pictate in culori albastre. Un astfel de obicei se regasea de fapt in Antichitate, la vechii celti, nicidecum la scotienii secolului al XIII-lea.

Trebuie mentionat si faptul ca in film, William Wallace si regele Edward I mor in aceeasi zi. Istoria ne spune, insa, ca monarhul englez s-a stins din viata la circa 3 ani dupa disparitia brutala a rebelului scotian.

4. Gladiatorul

Spre meritul sau, regizorul Ridley Scott a cerut sprijinul unui istoric, atunci cand a realizat „Gladiatorul”, grandioasa productie din anul 2000, si asta pentru ca filmul sa prezinte o frantura de istorie cat mai aproape de realitatea de acum doua milenii. Chiar si asa, Gladiatorul si-a atras critici aspre din partea expertilor, desi eroul filmului, Maximus, este un personaj fictiv.

In film, imparatul Marc Aurelius il alege pe generalul Maximus drept succesor al sau in fruntea Romei, in detrimentul propriul fiu, Commodus. Tradat, acesta din urma isi ucide tatal si ordona executia generalului. Maximus reuseste sa scape din mana calailor, este capturat si vandut ca sclav, pentru ca in final sa lupte pentru propria viata in postura de gladiator.

Istoricii sustin, insa, ca scenariul este unul mai degraba fantezist, prezentand fapte, personaje si evenimente care nu au existat niciodata. In plus, erorile se tin lant, ceea ce nu face decat sa scada valoarea unui astfel de film in ochii unui cunoscator. Sa analizam, spre exemplu, prima parte a filmului, aceea in care armata romana invinge undeva in Germania acelor timpuri o intreaga armata barbara. In primul rand, sustin aceiasi istorici, modul in care este aliniata si echipata armata legionarilor nu are nimic de a face cu realitatea istorica. Romanii nu foloseau niciodata catapulte uriase in timpul bataliilor propriu-zise, cu atat mai putin in paduri. Astfel de arme erau folosite doar in cazul asediilor, latinii preferand sa utilizeze scorpionii impotriva inamicilor. Mai mult, tactica de lupta romana prevedea ca soldatii sa arunce celebrele sulite, pillum, catre adversari, apoi sa avanseze in formatie stransa inspre acestia. In film, desi soldatii poarta aceste sulite, nu le arunca asupra barbarilor. Romanii luptau cot la cot, fara sa rupa randurile, aceasta disciplina fiind, de fapt, cea care le-a asigurat suprematia militara pentru mai multe secole. Pe de alta parte, germanicii, luati individual, erau unii dintre cei mai eficienti razboinici ai Europei. Intr-o desfasurare a trupelor asa cum este cea din film, armata romana ar fi fost pur si simplu masacrata.

Uniformele romane nu sunt nici ele unele care sa se potriveasca epocii in care se desfasoara actiunea filmului. In realitate, armurile soldatilor din „Gladiatorul” existasera cu circa 80 de ani inaintea lui Marc Aureliu. Ele au fost modificate radical dupa razboaiele dacice, atunci cand creatorii lor si-au dat seama ca erau ineficiente in fata temutelor falxuri dacice. O alta scapare grosolana este cea a imaginii barbarilor germanici care executa un dans razboinic inaintea bataliei. Adevarul este ca atat dansul, cat si strigatele lor se regasesc in traditiile razboinice ale zulusilor, un bun exemplu in acest sens fiind productia „Zulu” din 1964. Trebuie adaugat si faptul ca generalii romani nu participau la luptele propriu-zise, nici macar alaturi de cavalerie. O cohorta (1/10 dintr-o legiune) ar fi fost condusa de mai multi centurioni. O legiune ar fi avut in frunte un Legatus, in timp ce doar o intreaga armata (de regula, mai multe legiuni) ar fi fost condusa de un general. Dupa numarul soldatilor care apar in scena bataliei, nu poate fi vorba decat de una sau doua cohorte, ceea ce exclude prezenta generalului pe campul de lupta. Este de-a dreptul ilar si ordinul dat de ofiterii romani arcasilor – „Fire!!!” –, acesta aparand pe campul de lupta doar odata cu inventarea armelor de foc. Si asta nu e tot.

Gafele producatorilor continua cu scena asasinarii lui Marc Aureliu de catre propriul sau fiu, Commodus. In realitate, Marc Aureliu s-a stins din viata la Vindobona (Viena de astazi), rapus probabil de ciuma. Asasinatul isi gaseste un corespondent in moartea altui imparat, Tiberius, sufocat din ordinul lui Caligula, dar acest episod s-a desfasurat cu circa 200 de ani inaintea mortii lui Marc Aureliu. O alta scena il gaseste pe un politician roman care afirma ca Roma s-a nascut republica. O grava eroare, atata vreme cat Cetatea Eterna a fost multi ani monarhie, inainte de a deveni republica. Este adevarat ca imparatul Commodus avea obiceiul de a cobori in arena si de a lupta alaturi de gladiatori, dar imaginea sa reala se afla la polul opus fata de cea reprezentata in film. Adevaratul Commodus era un barbat masiv, cu alura de atlet, calit in numeroase lupte si care fusese deseori asemuit cu Hercule. Mai mult, el era casatorit si nu exista mentiuni istorice care sa ateste vreo pasiune amoroasa pentru propria sa sora. Commodus a fost intr-adevar asasinat, dar acest act s-a consumat intr-una dintre vilele sale si nu in arena, asa cum sugereaza filmul. Asasinul a fost propriul sau antrenor.

3. They Died with Their Boots On

Chiar daca este cel mai vechi film prezentat in acest top (a fost lansat in 1941), They Died with Their Boots On reprezinta un exemplu clasic de deformare rau intentionata a istoriei. Actiunea se invarte in jurul Bataliei de la Little BigHorn, din 25 iunie 1876, cea in care colonelul George Armstrong Custer a fost invins de catre amerindienii condusi de Sitting Bull si Crazy Horse. Filmul pune totodata un puternic accent pe viata si personalitatea colonelului american.

La fel ca in toate filmele western sau istorice ale acelor ani, imaginea luptatorilor americani este una puternic influentata de rigori nationaliste, ei fiind reprezentati ca niste adevarati eroi, indiferent de tabara in care au luptat sau de motivele care i-au manat catre razboi. Una dintre cele mai mari mistificari din film, pentru ca gafa nu ii putem spune, este cea a unui colonel Custer extrem de legat afectiv de cauza amerindienilor. Producatorii filmului chiar sugereaza faptul ca acesta a redactat o emotionanta scrisoare catre Congresul American in care pleda pentru ajutorarea nativilor americani. Lovindu-se de refuzul autoritatilor, acelasi colonel Custer se arunca intr-o lupta fara sorti de izbanda si alege sa se sacrifice pe sine, in numele unei cauze care nu era a lui.

Adevarul este, insa, cu totul altul. Este cert ca George Armstrong Custer a manifestat o ura aproape maladiva fata de amerindieni, fapt ce reiese chiar din propriile sale scrisori. Intr-una dintre acestea, el ii mentiona sotiei sale ca singura modalitate de distractie pe care o are in intinsele tinuturi amerindiene este aceea de a impusca nativi americani. In ceea ce priveste Batalia de la Little Bighorn, filmul denatureaza iarasi grosolan adevarul. Custer nu a intentionat nicicand sa faca vreun sacrificiu personal, cu atat mai putin pentru a pleda in favoarea amerindienilor. Sursele istorice indica faptul ca acesta a intrat in lupta arogant, in ciuda sfaturilor calauzelor si spionilor sai, decis sa anihileze odata pentru totdeauna elita razboinicilor indieni. Numai datorita acestei infatuari, Custer si absolut toti soldatii pe care i-a avut in subordine, au fost masacrati de luptatorii sioux, arapaho si cheyenne.

2. 300

Cu siguranta ca Zack Snyder, regizorul deja celebrului „300”, nu si-a propus nicicand sa urmeze linia exacta a realitatii istorice in povestea celor 300 de spartani cazuti eroic la Termopile. Filmul pleaca, in fond, de la benzile desenate cu acelasi nume, iar personajele, in special cele negative, arata rupte parca din romanele lui Tolkien. Exista, insa, cateva erori istorice pe care cu greu le putem trece cu vederea, chiar si in cazul unei productii senzationaliste, asa cum este „300”.

Legenda spartanilor este deja cunoscuta tuturor. E o poveste spusa neintrerupt de mai bine de 2000 de ani, si continua inca sa ne fascineze prin tragismul ei si prin daruirea celor care au cazut atunci la Portile de Foc (asta inseamna, de fapt, Termopile). Realitatea este ca impotriva persilor, care in nici un caz nu au fost 1 milion (mai degraba numarul lor ar fi fost undeva pe la 200.000), cei 300 de spartani au fost sprijiniti de mii de soldati greci veniti din toate colturile Eladei. Adevarata forta condusa de Leonidas numara circa 7.000 de oameni, o veritabila armata pentru acele vremuri.

Nu poate fi trecuta cu vederea nici impozanta armata persana, asa cum este ea prezentata in film. Spre exemplu, Xerxes nu a ajuns niciodata in Africa, pentru a putea etala pe campul de lupta unitati specifice acestui continent. Nu exista, iarasi, nicio mentiune a vechilor cronici in care sa fie atestata prezenta elefantilor de lupta in Batalia de la Termopile, cu atat mai putin a rinocerilor. In ceea ce ii priveste pe cei 10.000 de nemuritori, putem trece peste aspectul monstruos al acestora. In fond, filmul exagereaza voit trasaturile eroilor, tocmai pentru a evidentia ideea binelui care invinge raul. Este de neiertat, insa, prezentarea acestora in costume care amintesc de luptatorii asiatici din Japonia, China si Tibet, precum si a cunostintelor lor de kung-fu si alte arte martiale.

Pe de alta parte, cetatenii Spartei sunt infatisati in costume tipic ateniene, nicidecum spartane, si asta in timp ce razboinicii seamana, mai degraba, cu o adunatura de barbati fatali, dupa toate standardele secolului XXI. Poate acesta a fost si motivul pentru care luptatorii spartani nu poarta platosele cu care erau echipati in realitate. Cat despre motivul pentru care ei sunt incaltati cu sandale tipic romane, acesta nu poate fi explicat decat de producatorii filmului. Fiti siguri, insa, ca se poate si mai rau. E suficient sa vizionati productia similara din 1962, „The 300 Spartans”, ca sa puteti admira o intreaga armata spartana echipata in uniforme… romane.

1. Pathfinder

Dintr-un asemenea top, sub niciun motiv, nu putea lipsi „Pathfinder”, filmul lansat cu surle si trambite in anul 2007. Daca v-au amuzat erorile comise, cu sau fara voie, in productiile enumerate mai sus, in Pathfinder o sa va puteti delecta, in schimb, cu o veritabila comedie a gafelor de orice gen. De altfel, filmul s-a dovedit un esec rasunator imediat dupa lansare, o consecinta care nu a mai surprins pe nimeni.

Actiunea se petrece in jurul anului 1000, o perioada in care vikingii atingeau pentru prima data tarmul Americii de Nord. Personajul central, Ghost (interpretat de neo-zeelandezul Karl Urban), este un copil uitat de razboinicii nordici in mijlocul nativilor americani. Acesta este crescut de amerindieni si ajunge intr-un final sa isi salveze tribul din calea vikingilor vanatori de oameni.

Nu vom vorbi aici despre gravele erori de regie, asa cum ar fi cea a eroului care, in plina iarna, cade intr-un lac inghetat pentru a iesi de acolo complet uscat. Nu vom vorbi nici despre sincopele evidente ale unui scenariu mediocru. Episodul in care amerindienii sapa o groapa-capcana in care tot ei aveau sa cada, este de-a dreptul ridicol. Nu putem, insa, sa nu mentionam gravele scapari de ordin istoric ce se intalnesc la tot pasul.

Vikingii au atins pentru prima si ultima data tarmul Americii de Nord in anul 1003, atunci cand Leif Erikson ar fi strabatut oceanul in fruntea unui echipaj format din 35 de razboinici, si ar fi intemeiat o asezare temporara pe tarmul urias al unui taram pe care l-a numit Vinland – Tara Vinului. Urmele acestei asezari au fost descoperite in situl arheologic de la L’Anse aux Meadows, in insula Newfoundland, Canada. Nu se pune problema ca nordicii sa fi organizat expeditii de vanatoare a oamenilor intr-un tinut atat de indepartat, chiar daca aceasta practica era una curenta in randul vikingilor. In fond, le era mult mai la indemana ca captureze oameni in insulele britanice sau in nordul Europei, decat sa strabata mii de kilometri in cautarea lor.

Apoi este vorba despre modul in care luptatorii vikingi sunt prezentati in film. Pe langa faptul ca uriasii cu fete negre par niste monstri rupti din povestile cu zmei, ei sunt infatisati (oare a cata oara?) purtand coifuri cu coarne. Este un fapt stiut de multa vreme ca nordicii nu purtau astfel de coifuri, armura lor avand un cu totul alt aspect. Ce putem sa mai spunem si despre rottweilerii care ii insotesc? O astfel de rasa canina nu a aparut decat in secolul XX. Pe langa aceasta gafa, caii vikingilor care sunt dintr-o alta rasa decat cea nordica, si ratele Pekin care abunda in film, dar care, in realitate, nu au fost aduse pe continentul nord-american decat in 1873, nu mai par decat niste mici scapari.

Mai stii si alte filme care au picat la lectia de istorie? Spune-ti parerea aici despre ele si despre cele prezentate de DESCOPERA.RO.

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O specie de păsări care seamănă cu pinguinii, devastată de un val de căldură
O specie de păsări care seamănă cu pinguinii, devastată de un val de căldură
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Căutările Google arată de ce le este frică românilor
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul Elenei Ceauşescu
Noaptea „Trandafirului”. Cum au fost furaţi din morgă morţii de la Timişoara şi incineraţi la Bucureşti, din ordinul ...
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Papa Francisc, vizat de un atentat cu bombă. Vaticanul a fost informat de serviciile secrete britanice
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Cât internet au consumat românii în anul 2024?
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Încă un petrolier a întâmpinat probleme în Marea Neagră
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Cum a reușit o femeie să scape de închisoare după ce a aruncat cu milkshake în „artizanul Brexitului”
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul Căii Lactee
Premieră în astronomie! O stea binară, detectată pentru prima dată în apropiere de gaura neagră supermasivă din centrul ...
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Cât de mult „ne putrezește” Internetul creierul? Dovezile sunt tot mai greu de ignorat
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Studiu: Salvarea animalelor „bătrâne și înțelepte” este vitală pentru supraviețuirea speciilor
Apostolul Sfântul Pavel, autorul unora dintre cele mai vechi scrisori creștine
Apostolul Sfântul Pavel, autorul unora dintre cele mai vechi scrisori creștine
Studiu: Expunerea la poluarea atmosferică poate crește riscul de infertilitate
Studiu: Expunerea la poluarea atmosferică poate crește riscul de infertilitate
Doar 30 de minute de activitate pe zi ajută memoria, arată un studiu
Doar 30 de minute de activitate pe zi ajută memoria, arată un studiu
Update Go4it #8: Luci Popa vine la podcast să ne spună povestea sa, cât de rapidă este mașina Xiaomi și ce ar face fără iPhone
Update Go4it #8: Luci Popa vine la podcast să ne spună povestea sa, cât de rapidă este mașina Xiaomi și ce ar face ...
(P) Descoperă cât costă un implant dentar: prețul nu mai este unul tabu pentru nimeni!
(P) Descoperă cât costă un implant dentar: prețul nu mai este unul tabu pentru nimeni!
Test de cultură generală. Unde trăiesc pinguinii și urșii polari?
Test de cultură generală. Unde trăiesc pinguinii și urșii polari?
Astronomii din România au descoperit o stea de 179 de ori mai strălucitoare decât Soarele! Ce nume a primit?
Astronomii din România au descoperit o stea de 179 de ori mai strălucitoare decât Soarele! Ce nume a primit?