Bruce Lee – Legenda Micului Dragon

29 05. 2009, 06:00

Anul Dragonului

“Numele meu este Lee, Bruce Lee”, spunea apasat intr-un interviu prafuit pe o pelicula alb-negru, un tanar cu trasaturi asiatice. Si lumea intreaga a retinut. Acelasi tanar si-a pus propria viata in joc pentru ca lumea sa stie ca el a fost si ramas pe veci Lee, Bruce Lee. Erou pentru milioane de tineri care au descoperit artele martiale prin filmele sale, deschizator de drumuri in cinematografie si schimbator de istorie in lumea ermetica a traditiilor chinezesti, creator al unor concepte revolutionare despre arta de a lupta, Bruce Lee a ramas si astazi un subiect care suscita interesul multora. Simpla enumerare a calitatilor sale de luptator, presupusele secrete cunoscute de Micul Dragon, istoricul filmografiei, nesfarsitele controverse legate de “cum?” si “de ce?” a murit, nu fac decat sa sporeasca aura de mister care inconjoara viata unui personaj care a marcat definitiv secolul abia apus, multe cercetari sociologice incluzandu-l in topul celor mai importante persoanalitati care au marcat istoria moderna.

Dincolo de toata acesta insiruire de atribute, trebuie sa facem un scurt popas in timp, undeva in preajma Anului Dragonului. Atunci, pe data de 27 noiembrie, intr-un cartier al emigrantilor chinezi din San Francisco se naste cel care a fost Bruce Lee. Adevaratul sau nume a fost Li Xiao Long in dialect mandarin sau Li Jun-Fan in cel cantonez. Conform complexului zodiac chinezesc, Bruce Lee apartinea zodiei Dragonului. Ca si cum ar fi vrut sa confirme toate trasaturile nativilor acestei zodii de foc, Bruce a trait ca un adevarat dragon.

Cetatean american inca din momentul nasterii, Micul Dragon, cum avea sa fie supranumit, a beneficiat de ajutorul unei familii relativ bogate pentru acele vremuri, tatal sau, Li Hoi Chuen, fiind concomitent conducator al unei trupe de opera cantoneza si reputat actor de film in lumea crescanda a emigrantilor chinezi. Mama sa, Grace Li, avea un trecut inca mai impresionant, apartinand clanului To Hung, una dintre cele mai bogate si influente familii din Hong Kong.

Copilaria i-a fost fericita si lipsita de griji, micul Li Jun-Fan fiind de mic constient de magnetismul si sarmul sau. La varsta de 3 ani, parintii sai se intorc in Hong Kong pentru a-si supraveghea mai bine afacerile si proiectele de viitor. Spre dezamagirea tatalui sau, copilul din zodia de foc nu avea nici cea mai mica inclinatie pentru facut bani. In schimb, atractia nativa pentru lupte, batai si scandaluri scoteau multi bani pentru amenzi si despagubiri din buzunarul lui Li senior.

Scoala strazii

Cu toate ca parintii sai il inscriu la cele mai bune scoli din Hong Kong, viitorul Bruce Lee se asociase deja unei bande de mici infractori si invata cu sarg limbajul strazii. Luptele de strada din Hong-Kong sunt mai dure decat in multe alte locuri, fie si numai pentru ca aici este cartierul general al temutelor Triade. In lumea periculoasa a delicventei juvenile, Lee a intrat la frageda varsta de 13 ani. Caracterul sau puternic, dublat de curajul si abilitatea innascuta de conducator, l-au propulsat in scurt timp la comanda bandei de mici golani din care facea parte. Tot aici a invatat un crez caruia i-a ramas credincios intreaga viata “Sa castigi este totul: stilul si regulile nu conteaza in lupta”.

Unde ar fi ajuns Bruce Lee daca ar fi continuat cu acest stil de viata, este usor de ghicit. Probabil s-ar fi transformat intr-un lider interlop cu multa influenta si putere, sau ar fi infundat puscariile. La fel de bine ar fi putut sfarsi cu un cutit in spate. Dorinta venita din strafundurile nativului dragon, de suprematie prin puteri proprii, l-a salvat de un destin de viitor infractor, adolescentul Lee rupand legaturile cu banda.

Intr-un interviu din 1967, Bruce isi aminteste: „Ce s-ar fi intamplat daca la un scandal nu as fi avut banda langa mine? Am decis atunci sa invat Kung Fu, pentru a putea sa ma apar”. Tatal sau se decide sa isi inscrie turbulenta odrasla la cursurile de Taijiquan, stilul Wu. Boxul Taji este un stil complex si esoteric care are mult de a face cu cultivarea energiei interne Qi, relaxarea, introspectia si meditatia. Multe din perceptele Taiji apar in filozofia lui Bruce Lee de mai tarziu. Insa micul golan vroia doar sa se bata. Cauta un stil cat mai eficient de a-si lichida adversarii.

Prin maestrul Wu Ta-chi, profesorul sau de Taiji, Bruce intra in contact cu nimeni altul decat Yip Man, ultimul mare maestru al stilului Wing Chun. Acest marunt, dar mortal luptator de abia se refugiase in Hong-Kong din China comunista, aducand cu sine secretele a 6 generatii de luptatori. Lee s-a antrenat cu batranul Yip Man timp de 5 ani, rastimp in care castiga cateva campionate de box precum si titlul de campion la…dansul Cha Cha.

Maestrul Yip Man, in timpul unui antrenament

Viata violenta si numerosii dusmani pe care si-i crease il determina pe tatal sau sa-l trimita in Statele Unite. La varsta de 18 ani, Li Xiao Long ajunge la San Francisco cu 100 $ in buzunar, o multime de titluri de campion si un geamantan de vise. Spirit pragmatic, primul lucru pe care-l face pe pamant american este acela de a-si schimba numele in Bruce Lee, convins ca americanii nu-si vor bate memoria cu retinerea unui complicat si lung nume chinezesc.

Deschizatorul de drumuri

Dupa ce isi petrece cateva luni lucrand ca ospatar in restaurantul lui Ruby Chow, un prieten al tatalui sau, Bruce Lee decide ca nu a venit in America sa serveasca pe la mese, in consecinta absolva cursurile Scolii Tehnice Edison din Seatle. Atras de filozofie si actorie, se inscrie la Universitatea din Washington, pe care o abandoneaza insa dupa 3 ani si jumatate. In viata Micului Dragon, aparuse deja viitoarea sa sotie, Linda Emery, precum si dorinta de a arata omului alb misterele artelor martiale chinezesti. In consecinta, ambitia si calitatile sale nemaivazute de luptator il propulseaza direct in serialul TV The Green Hornet.

Primeste roluri periodice in seriale de televiziune precum Batman, Longstreet, Ironside sau Here Comes the Brides. Intentioneaza sa lanseze un serial conceput de sine care portretizeaza peregrinarile uni calugar Shaolin. Serialul trebuia sa se numeasca The Warrior, iar Bruce Lee ar fi trebuit sa joace rolul principal. Cei de la Warner Bros au furat ideea si neincrezatori in calitatile lui Lee, rebotezau serialul Kung Fu, dandu-i rolul lui David Carradine, un actor fara nicio pregatire in artele martiale…

Dezamagit, Lee se intoarce in Hong Kong. Acolo, printre cei din aceeasi rasa si cultura cu a sa, avea sa cunoasca succesul. “The Big Boss” (1971) a fost filmul care l-a transformat instantaneu intr-un erou al chinezilor si intr-un star international. In doar o luna a avut incasari de  3.197.000 $, o suma imensa pentru acele vremuri. In “Fists of Fury” (1972), Lee restabileste onoarea ranita a chinezilor umiliti in anii ocupatiei japoneze din timpul celui de al doilea Razboi Mondial. Ramane antologica secventa in care, Chen Chen, personajul jucat de Lee, sparge dintr-un salt cu piciorul placa de la intrarea intr-un parc, placa pe care japonezii scrisesera “ Intrarea cainilor si chinezilor strict interzisa”.

Way of the Dragon

Pentru “Way of the Dragon” (1972), Lee nu a precupetit nici un efort pentru a se intrece pe sine. Pentru scenele de actiune l-a chemat pe Unicorn Chan, iar ca regizor second l-a avut pe Ricky Chick. Filmul a stabilit o serie de recorduri: Bruce Lee fiind primul actor chinez care si-a fondat propria companie de productie cinematografica, a fost primul film chinezesc turnat in Europa, iar Lee utiliza pentru prima data tehnici de nunchaku dublu pe ecran. Bruce a fost cu aceasta ocazie primul chinez producator, vedeta principala, scenarist si regizor al propriilor sale filme.

In acelasi timp, a folosit adevarati campioni de Karate, apeland la serviciile bunilor sai prieteni, Chuck Noris si Bob Wall. Ultimul sau film “Game of Death” a fost cumva premonitoriu, Lee decedand misterios chiar in timpul filmarilor. Colegii de platou au fost nevoiti atunci sa foloseasca o sosie pentru a incheia filmul. Mostenirea martiala pe care Lee a lasat-o intregii omeniri s-a materializat intr-un concept de lupta (Bruce Lee ura pur si simplu ideea de stil sau de a urma orbeste perceptele vreunei scoli de arte martiale), denumit Jeet Kune Do – sau Calea Interceptarii Pumnului, intr-o traducere aproximativa.

Lui Lee i se pareau cumva rigide, formale si impractice toate conceptele din spatele metodelor traditionale de lupta. A inceput sa adauge astfel sesiunilor de Wing Chun, lucru cu greutati pentru dezvoltarea fortei, alergari pentru cresterea rezistentei, stretching pentru flexibilitate si altele. In paralel, Lee era atras de studiul diverselor forme de lupta in dorinta sa de a crea o metoda eficienta 100%. Studiaza si adopta in acesta directie, elemente din boxul englezesc, scrima, jiu-jitsu, lupte libere, tae-kwon-do, Muay Thai, Choy Lee Fut, Tang Lang Quan, Hung Gar.

Prin intermediul prietenului si elevului sau filipinez Dan Inosanto, Bruce Lee adauga tehnici de baston si cutit din Kali si Escrima. Dupa cum afirma expertii in domeniu, Bruce Lee este cel care a creat conceptul modern de MMA. El a avut o atitudine vizionara cand s-a dezis de limitarile stilului, alegand sa studieze mai multe scoli de lupta, creand astfel conceptul modern de “Cross Training”, fara de care curentul MMA, atat de popular astazi, nu ar fi putut exista.

Cat de bun era Bruce Lee?

Acesta intrebare a framantat pe multi dintre cei sceptici cu privire la calitatile psiho-motorii expuse de Lee in filmele sale. Realitatea si demonstratiile oferite de Micul Dragon vin insa cu niste date incredibile, dar adevarate.

Bunaoara, Lee lovea de 500 de ori pe zi intr-o galeata plina cu nisip pentru a-si durifica degetele si pumnii. Trupul sau arata ca o expresie a unei pantere salbatice camuflata intr-un corp uman. Joe Weider, fondatorul culturismului modern, afirma ca “Bruce Lee avea cel mai definit trup pe care l-am vazut vreodata”. In bibilioteca sa, Bruce Lee adapostea nu mai putin de 14 de lucrari de specialitate despre culturism, fiziologie, anatomie, gimnastica, haltere si kinetoterapie. Pentru a lucra grupe dificile de muschi, a inventat o serie de aparate care-i poarta astazi numele. Explozia si viteza miscarilor sale erau dovada clara ca Micul Dragon ajunsese la stadiul controlului energiei Qi.

Altfel nu se pot explica performante precum acelea in care miscarile de lupta ale lui Lee erau atat de iuti incat nu puteau fi captate de o camera cu 24 de cadre pe secunda, cameramanii fiind nevoiti sa-l fimeze cu camere de 32 cadre pe secunda. Intr-o demonstratie cu public a vitezei de care dispunea, Lee obisnuia sa smulga o moneda din palma unei persoane inainte ca acesta sa o fi  inchis, avand timp sa-i lase o alta moneda in locul celei inhatate. Lee putea sta in pozitia “briceagului” pentru o perioada de 30 de minute. (Incercati, daca puteti, acest exercitiu macar pentru cateva zeci de secunde 2 minute!)

De asemenea, Bruce Lee putea arunca in aer boabe de orez pe care le prindea din zbor cu betisoare chinezesti. Era capabil sa strapunga cu degetele o cutie de Coca Cola plina (si ganditi-va ca in acea perioada, bauturile acidulate erau inchise in cutii otelite, mult mai dure decat cutiile de aluminiu de astazi ). In cadrul Campionatului International de Karate din Long Beach, la invitatia lui Ed Parker, Lee a inmarmurit asistenta facand flotati intr-o singura mana care se sprijinea pe doua degete. Lovitura de picior laterala, favorita sa, era atat de puternica incat Bruce (care cantarea doar 62 kg) a lovit atat de exploziv un sac cu nisip incat l-a balansat pana in tavan. Sacul cantarea 136 de kilograme. Cu alta ocazie, in timp ce se antrena cu James Coburn, Lee a spart cu acelasi tip de lovitura un sac de 68 kg.

Pentru a fi capabil de astfel de performante, Micul Dragon dadea o mare atentie dietei zilnice. Sotia sa aminteste in memoriile sale ca Lee isi prepara zilnic un suc proaspat dupa o reteta proprie, facut din mere, telina, morcovi si cateva plante din China. Din alimentatia sa nu lipseau, polenul, granulele de lecitina, laptele nefiert, uleiul din germeni de grau, alaturi de cantitati imense de fructe si legume proaspete consumate zilnic. Bruce Lee evita cu orice pret produsele fainoase coapte in cuptor, motivand ca sunt pline de calorii inutile pentru efortul depus de el.

Cine a ucis Dragonul?

La varsta de doar 32 de ani, pe data de 22 iulie 1973, Micul Dragon a trecut in nefiinta  ducand cu sine secretul propriei morti. Avalansa de presupuneri si variante ale cauzei mortii, care a urmat anchetei oficiale nu a facut decat sa adanceasca misterul.

Pe 20 iulie 1973, Lee s-a intalnit in propria-i casa cu producatorul Raymond Chow pentru a discuta unele aspecte legate de filmul “Jocul cu Moartea”. Cei doi s-au intalnit apoi cu actrita Betty Ting Pei, fosta amanta a lui Raymond Chow si prietena a proaspat divortatului Bruce Lee. Dupa un set de discutii, Bruce si Betty Ting Pei s-au indreptat spre resedinta celei din urma, Raymand Chow motivand ca trebuie sa onoreze o alta invitatie la cina. La scurt timp dupa ce cei doi au ajuns acasa, Bruce Lee s-a plans de dureri atroce de cap. Betty Ting i-a dat o pastila de Equagesic, un puternic analgesic care contine in doze egala aspirina si un relaxant muscular. La ora 19:30, Bruce s-a intins sa doarma. A fost somnul cel de pe urma. Alarmata, Betty Ting a chemat salvarea. La autopsie, medicii au descoperit cu stupoare ca Lee avea un edem cerebral imens. Profesorul R.D. Teare, care avea o experienta de peste 100.000 de autopsii, declara ca  in trupul Micului Dragon au fost identificate urme de canabis. Sa fi fost Lee un toxicoman ascuns?

Monumentul lui Bruce Lee din Hong Kong

Concluzia oficiala a fost ca Bruce Lee a murit datorita unui acut edem cerebral provocat de o reactie de respingere fata de analgezicul Equagesic. Peter Wu, alt medic de renume era insa de parere ca moartea a fost produsa de o reactie adversa a Equagesic-ului cu canabisul. Maestrul de Wing Chun, William Cheung, lanseaza o alta varianta, atragand atentia ca moartea lui Lee a fost nimic altceva decat un asasinat mascat realizat prin otravire in casa lui Betty Ting Pei. Pasionata jucatoare, frecventand cazinourile, aceasta pierduse o suma enorma. Datoria i-a fost platita insa de Raymond Chow  la doar 3 zile de la moartea lui Lee.

Conform aceluiasi William Cheung, motivele care indicau un asasinat sunt perfect plauzibile:

  • Bruce Lee dorea sa-si produca singur filmele prin compania personala, Concorde.
  • Poseda trei asigurari de viata, fiecare in valoare de un milion de dolari. Dupa decesul sau, doua le-a incasat fosta sa sotie sa si una producatorul Chow.

O alta teorie care adanceste secretul mortii Dragonului vine din partea expertilor in artele martiale chinezesti care sunt de parere ca moartea in plina glorie a lui Lee nu a fost decat o razbunare rituala a marilor maestri de Kung Fu, infuriati pe Micul Dragon deoarece dezvaluise occidentalilor secrete martiale destinate doar initiatilor chinezi. Cu toata straduinta si munca sa sustinuta, Bruce Lee era un biet nestiutor comparativ cu batranii luptatori ascunsi prin muntii si pesterile Chinei. Multe zone ermetice, secrete ale Kung Fu-ului ramasesera inaccesibile pentru Lee. Doar varsta si prezenta unui maestru cunoscator l-ar fi putut aduce acolo. Caile de comunicare cu marii maestri  fusesera insa iremediabil taiate de un Bruce rebel, avid de publicitate, admirator deschis al civilizatiei occidentale.

Bruce ar fi putut fi ucis chiar fara sa isi dea sema de catre un astfel de initiat. Moartea i-ar fi putut surveni chiar si in urma uneie banale strangeri de mana sau atingere usoara a umarului sau gatului. Marii experti sunt capabili sa smulga suflul vietii dintr-un om prin simpla blocare a meridianelor energetice. Istoria specifica cunoaste astfel de cazuri de oameni loviti de un cunoscator care in decurs de maximum o saptamana mureau cu organele interne dezintegrate. Daca Bruce a receptionat o lovitura a “mortii tacute si ascunse”, mai mult ca sigur ca aceea a vizat capul sau.

Moartea sa a insemnat nasterea si consolidarea fenomenului filmelor cu arte martiale, precum si orientarea a milioane de tineri de orice rasa si culoare spre karate. Intr-un fel, Bruce si-a vazut post-mortem visul implinit de a dezvalui Kung-Fu-ul tuturor…

_____________________________________

CITESTE SI: