Top 20 – cele mai populare articole in 2008

Publicat: 24.12.2008
Sfarsitul de an este aproape, moment ce marcheaza incheierea unei prime etape din existenta virtuala a proiectului Descopera, proiect nascut in urma cu mai bine de sase ani la tipar. Acelasi sfarsit de an aduce, insa, si vesti mai putin imbucuratoare caci, dupa 64 de numere, editia tiparita a revistei Descopera urmeaza sa se inchida. Echipa se angajeaza, insa, sa continue cu si mai multa pricepere traditia de popularizare a stiintelor si, beneficiind de avantajele oferite de proiectul online, sa faca tot mai vizibila dimensiunea educativa a presei. Prin urmare, Descopera.ro promite un 2009 plin de initiative indraznete si isi propune, ca o reeditare in linii mari a parcursului sau prin anul 2008, o trecere in revista a celor mai citite, a celor mai comentate si a celor mai votate articole publicate pe site in anul care se incheie. Retrospectiva placuta!

10. Virusul HIV a fost invins

Cercetatorii americani de la Universitatea de Medicina din Texas au anuntat descoperirea asa-numitului „calcai al lui Ahile” in armura virusului imunodeficientei umane (HIV). Punctul slab al virusului a fost descoperit in armura acestuia, mai precis in proteina numita gp120 in limbajul de specialitate. In mod normal, organismul uman are capacitatea de a produce proteinele numite anticorpi, cele responsabile de anihilarea potentialilor virusi. HIV este, insa, un agent patogen atipic, aflat in continua schimbare si capabil sa produca sute de mutatii, motiv pentru care este imposibil de contracarat de sistemul de aparare uman. Din acelasi motiv, niciun vaccin care sa stimuleze aparitia unor antivirusi capabili sa distruga virusul HIV nu a putut fi pus la punct pana in prezent. Punctul slab al agentului patogen a fost insa descoperit dupa mai bine de 25 de ani de cercetari.

Click aici pentru a citi articolul

9. Haremul – inchisoarea placerilor

Haremul a poposit de-a lungul timpului nu doar in societatea musulmana, ci si in cea crestina, tribala, persana, ebraica, egipteana si chineza. Haremul exista si in prezent in cadrul unor triburi africane sau in palatele potentatilor multimilionari arabi. Ultimele studii aduc noi informatii, unele nebanuite si inedite, despre aparitia si dezvoltarea acestui fenomen. Conform descoperirilor unor autori de prestigiu, precum Rufus C. Camphausen, Deena Metzger, Alan Ramsdale, Peter Redgrove si Alice Stockham, haremul si-ar avea originea in perioade ale istoriei mult mai vechi decat des pomenita civilizatie musulmana cu care haremul este cel mai adesea asociat. In China si in ale parti ale lumii, haremul avea origini diferite, insa functiona dupa legi asemanatoare celor din Arabia sau Imperiul Otoman.

Click aici pentru a citi articolul

8. Aselenizarea – marea farsa a secolului XX?

20 iulie 1969. Peste 500 de milioane de oameni urmaresc cu sufletul la gura cea mai mare realizare de pana atunci a omenirii, aselenizarea primei nave cu echipaj uman. “Un pas mic pentru om, un pas urias pentru omenire”, celebra expresie a astronautului american, Neil Armstrong, facea inconjurul lumii intr-o fractiune de secunda. Umanitatea pasea alaturi de echipajul american intr-o noua era. Si totusi, suspiciunea isi facea loc in inimile martorilor acelui eveniment odata cu primele analize amanuntite ale imaginilor selenare, si o intrebare incoltea in mintea tuturor. A ajuns Armstrong pe Luna sau totul a fost doar o farsa uriasa cu implicatii planetare?

Click aici pentru a citi articolul

7. Cum ne vad extraterestrii?

Cu ajutorul puternicelor instrumente care scruteaza cerul, astronomii au gasit peste 240 de planete in ultimele decade, insa nici una nu indeplineste toate conditiile necesare vietii, intalnite pe Terra. Dar daca extraterestrii sunt in cautarea vietii din afara propriei lor planete? Te-ai intrebat vreodata cum ne-ar vedea ei pe noi ? “Este foarte probabil ca planeta noastra sa le apara doar ca un pixel, in locul unei imagini clare. Dar chiar si asa, asta ar trebui sa le fie de ajuns pentru a identifica Terra ca fiind o planeta cu nori si cu oceane care contin apa lichida.”, este de parere Eric Ford, profesor de astronomie la Universitatea Florida.

Click aici pentru a citi articolul

6. Cum functioneaza calendarul Maya?

Originar din zona Mezoamericana, cuprinsa intre Mexic si America de Sud, poporul maias si-a dus existenta in teritorii ce astazi poarta denumiri ca Belize, Honduras, Guatemala, El Salvador, Yucatan, sau Chiapas. Primul calendar folosit de populatia Maya a fost Tzolk’in, ce cuprindea o perioada ciclica de 260 de zile. Tzolk’in nu putea insa masura un an solar, adica perioada necesara Pamantului sa faca o miscare completa de revolutie. Din acest motiv, ei au pus bazele unui calendar capabil sa-i “poarte” peste sute si chiar mii de ani, calendar pe care l-au denumit “Marea Numaratoare”. Durata pe care o reprezinta se numaste Marele Ciclu si consta din aproximativ 5.125 de ani si patru luni.

Click aici pentru a citi articolul

Citeste continuarea in pagina a 4a

20. Povestea lui Pazvante Chioru’

Viata si ispravile celui care a dat limbii romane una dintre cele mai vechi expresii, des uzitata si in prezent, sunt atipice pentru majoritatea pasalelor care au servit de generatii intregi interesele Inaltei Porti. Pentru istoricii pasionati, Pazvante este si astazi o personalitate greu de etichetat. Diplomat, egocentrist, maniac, fanatic, lingusitor, sadic, prieten fidel, nostalgic, invatat, vizionar, haimana, arivist, complexat, depresiv, ambitios, misogin, razbunator, el intruchipeaza perfect figura dusa pana la extrem al unui slujbas de rangul doi din Balcanii inceputului de secol 19. Pazvante Chioru, denumit astfel pentru ca haiducul roman Iancu Jianu i-a scos unul dintre ochi in timpul unei inclestari armate, a intruchipat unul dintre cele mai urate episoade care s-au abatut dinspre Poarta otomana asupra Tarii Romanesti.

Click aici pentru a citi articolul

19. Ivan cel Groaznic si crimele in numele Domnului

Ivan al IV-lea Vasilyevici a fost primul Tar al Rusiei, din 1533 si pana in anul 1584. Sub conducerea sa, Rusia cunoaste o apropiere de Anglia si de Germania, precum si o serie de reforme ample care vor ajuta la dezvoltarea ulterioara. Ivan este, insa, si autorul a numeroase executii indreptate impotriva nobililor si a taranilor, actiuni ce i-au atras eticheta de “cel Groaznic”. In timpul domniei sale Rusia anexeaza Siberia, teritoriu imens care devine pentru totdeauna teritoriu rusesc. Unii istorici s-au grabit sa il asemene pe Ivan al IV-lea cu nu mai putin celebrul imparat roman din dinastia iulio-claudina, Caligula.

Click aici pentru a citi articolul

18. Boxul Tiganesc – Lupta nu ramane de caruta

Se poate considera pe buna dreptate ca boxul fara manusi a intrat in mileniul trei odata cu postarea pe Internet a numeroase confruntari din zona “gri” a societatilor irlandeze si engleze. Boxul tiganesc tine insa de acea realitate care bate filmul. Se pare ca boxul tiganilor Pavee a fost stramosul pe linie directa al boxului practicat in zilele noastre. ry. Englezii, fascinati la inceput de forma dura si periculoasa in care se intreceau tiganii irlandezi, au adoptat modul lor de lupta, chiar daca mai apoi l-au transformat in sportul cu manusi atat de cunoscut astazi.

Click aici pentru a citi articolul

17. Legiunea straina – Legio Patria Nostra

Legiunea Straina nu este cunoscuta doar pentru ca este o unitate militara de elita. Celebrul sau “Esprit de Corps” este insusi creuzetul care uneste si anima acesta originala armata. Sub simbolul Legiunii Straine, reprezentat de o grenada inconjurata de saisprezece flacari, au luptat mii de oameni de-al lungul istoriei. Pentru toti acestia Legiunea a fost casa, masa, si de multe ori chiar ratiunea de a trai. Aici un om nu era foarte mult judecat pentru trecutul sau, cat pentru calitatile de soldat si dupa capacitatea de a-si indeplini misiunile ce i se incredinteaza.

Click aici pentru a citi articolul

16. Homosexualitatea in lumea antica

Poate cea mai apriga si mai controversata disputa privitoare la homosexualitatea in lumea antica este cea referitoare la Grecia elenistica. Istoricii contemporani sustin astazi, in majoritate, existenta relatiilor sexuale intre persoane de acelasi sex ca o realitate comuna in vechea Elada. Numerosi invatati antici, printre care Herodot, Platon, Aristotel, Xenofon, Aristofan, Atheneus sau Eschil, mentioneaza un obicei cel putin scandalos pentru conceptiile moderne, asa numitul „paiderastia”, termen din care deriva, doua milenii mai tarziu, conceptul de pederastie. Comparativ cu lumea elenistica, in care dezbaterile privind relatiile sexuale intre persoane de acelasi sex sunt inca aprinse, Roma antica ne ofera, prin multitudinea de documente pastrate de-a lungul timpului, o imagine mai mult decat clara asupra moravurilor latine. O conceptie diferita de cea europeana, cu privire la relatiile homosexuale, se nastea inca din primele secole ale erei noastre in China si Japonia.

Click aici pentru a citi articolul

Citeste continuarea in pagina a 2a

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase