10. Inchisoarea din Nairobi. Kenia
Unele dintre inchisorile lumii si-au castigat dreptul de a intra in acest top nu numai din cauza violentei condamnatilor sau a gardienilor, ci si datorita conditiilor absolut inumane oferite detinutilor din incina lor. O astfel de inchisoare de cosmar este cea din capitala Keniei. In stabilimentul din Nairobi nu exista celule suficiente pentru numarul mare de detinuti. Prin urmare, in celule proiectate pentru 10 persoane se inghesuie 35-38 oameni. Aceasta este inchisoarea unde se transmit cele mai multe maladii. Oricine intra aici sanatos se alege cu una sau mai multe boli contagioase datorate prizonierilor care sufera de febra tifoida, malarie, varicela si SIDA. Cei mai multi condamnati mor in timpul detentiei deoarece nu primesc nici un fel de asistenta medicala. De asemenea, in inchisoarea din Nairobi, detinutii nu pot face dus sau baie pe perioada detentiei. Putina apa disponibila este folosita strict pentru baut.
9. Inchisoarea Mendoza. Argentina
Conditiile de trai in inchisoarea Mendoza sunt printre cele mai dure din intreaga lume. Inchisoarea a fost proiectata initial pentru detentia a 600 de detinuti. Cu toate acestea, intre zidurile ei sunt inghesuiti circa 3 000 de condamnati. Unul dintre “obiceiurile” acestui loc de cosmar este acela ca fiecare nou detinut sa fie violat de noii sai colegi de camera in decursul primei nopti petrecuta in Mendoza. Daca se opune acestui oribil “ritual de initiere”, regulile nescrise ale acestui loc il condamna la un viol colectiv efectuat de catre toti detinutii de pe culoarul unde este situata celula sa… adica de aproximativ 30-40 de infractori.
8. Inchisoarea San Quentin din California. S.U.A.
San Quentin este una dintre cele mai cunoscute inchisori din lume, si a ajuns faimoasa atat din cauza atrocitatilor petrecute intre zidurile ei cat si din cauza productiilor hollywoodiene care au gasit in astfel de fenomene o reteta rapida a cresterii audientei. Inchisoarea californiana este sinonima cu violenta fara limite, ce executiile si razbunarile duse intotdeauna pana la capat. Aici este locul de intalnire al celor mai periculosi criminali din Statele Unite. Pe langa aceste aspecte deloc incurajatoare, in San Quentin au loc zilnic conflicte intre bandele latino, ale negrilor si ale fratiilor ariene ale albilor. In ciuda celor 1 500 de gardieni inarmati pana in dinti si a sistemului ultraperformant de monitorizare a detinutilor, in fiecare zi au loc violuri, batai, mutilari si injunghieri. Cea mai recenta dovada a faptului ca personalul nu poate controla masa de infractori violenti, este data de revoltele din luna februarie a anului 2006. La acea data, conflictele rasiale au izbucnit fara precedent, ceea ce a dus la ranirea grava a peste 100 de condamnati si moartea a doua persoane.
7. Inchisoarea Diyarbakir. Turcia
Cu siguranta ca mitul inchisorilor turcesti nu este doar o legenda lipsita de temei. Drept dovada, inchisoarea Diyarbakir isi inalta si in zilele noastre zidurile sumbre sub soarele Anatoliei. In acest loc de cosmar sunt inchisi, fara nici o deosebire, detinuti politici alaturi de infractori de drept comun. Odata intrat pe portile groazei din Diyarbakir, orice drept elementar al fiintei umane este lasat la intrare. Practic, viata ta, trupul tau, libertatea ta nu mai sunt ale tale. Ele apartin, in schimb ,gardienilor care au drept de viata si moarte asupra oricarui detinut, fara a fi vreodata trasi la raspundere abuzurile sau crimele de care s-ar face vinovati. Intr-adevar, suna de-a dreptul medieval, dar acesta este adevarul cu privire la Diyarbakir. Fiind o inchisoare cu regim special si adapostind in mare parte prizonieri si opozanti kurzi, gardienii turci sunt liberi sa faca ce vor cu vietile acestora, dupa cum a demonstrat-o atacul organizat al gardienilor din anul 1996. Cu acea ocazie gardienii au ucis 10 condamnati, ranind grav alti 23.
6. Inchisoarea Rikers din New York. S.U.A.
In urma cu doar cinci ani , Rikers era pe locul 1 intr-un top neoficial al inchisorilor din Statele Unite. Insa in urma reformelor ce au avut loc in ultima perioada, situatia s-a schimbat cat de cat. In prezent au loc “doar” 70 de cazuri de injunghiere in decursul unui singur an. Acum cinci ani se inregistrau peste 1000 de tentative de omor, mare parte dintre ele duse la indeplinire de membrii diverselor bande rivale. Violentele din Rikers au atins deja un statut legendar odata ce un institut de cercetare a stresului din Stalele Unite i-a indicat pe gardienii din Rikers drept cei mai stresati americani, acestia temandu-se zilnic pentru siguranta vietii lor. America nu este Turcia…