5.Sudan
Sudanul este cea mai mare tara africana ca suprafata. Tara in sine are o pozitie geo-strategica importanta, fiind situata intre Cornul Africii si Orientul Mijlociu. Sudanul se invecineaza cu Egiptul, Eritreea, Etiopia, Kenia, Uganda, Republica Democratica Congo, Republica Centrafricana, Ciadul si Libia. O directiva datata 14 aprilie 2006, venita din partea directorului executiv al Human Rights Watch avertizeaza orice potential turist care intentioneaza sa tranziteze Sudanul, asupra guvernului care este deopotriva incapabil si indolent in a-si apara proprii cetateni din provincia Darfur. In aceeasi ordine de idei, militarii sudanezi sunt vinovati de crime impotriva umanitatii. Unele rapoarte avertizeaza asupra incalcarii repetate ale drepturilor omului atat de catre guvernul sudanez cat si de rebelii Janjaweed. Un comunicat al autoritatilor americane avertizeaza asupra uciderii civililor, violurilor in masa, torturilor sistematice, jafurilor si recrutarii fortate a copiilor in cadrul fortelor paramilitare.
4.Guineea
Fosta colonie franceza Guineea, din vestul Africii, se invecineaza cu Guineea-Bissau, Senegal, Coasta de fildes, Liberia si Sierra Leone. De la data declararii independentei sale, pe 2 octombrie 1958, Guineea a avut doar doi presedinti. Generalul in rezerva Lansana Conte a preluat puterea in 1984 dupa o lovitura de stat soldata cu moartea lui Sekou Toure, presedintele anterior al tarii. Conte a iesit presedinte cu o majoritate covarsitoare si in cadrul scrutinelor din anii 1993, 1998 si 2003, scrutinuri ramase in istorie pentru faptul ca oamenii erau fortati sa-l voteze cu Kalashnikov-ul lipit de tampla…In ciuda acestor fapte, presedintele Conte apare aproape zilnic in presa cu declaratii care promit o reforma generalizata a Guineei. Situatia din Guineea poate fi foarte bine descrisa ca o combinatie de anarhie, dictatura si coruptie, totul cu un pronuntat iz african…
3.Irak
O tara cu o pozitie strategica deosebit de importanata, Irakul se invecineaza cu Turcia, Siria, Kuweit-ul, Arabia Saudita, Iordania si Iranul. Dezastrul economico-social din Irak a inceput o data cu invazia Coalitiei Internationale condusa de Statele Unite si Marea Britanie. Conflictul militar a avut consecinte deosebit de grave pentru populatia civila. Violenta interconfesionala creste zilnic, la fel si numarul atentatelor, starea de anarhie generalizata pluteste pe strazile oricarui oras irakian, iar coruptia este la ea acasa intr-o tara unde nevoile elementare ale individului sunt imposibil de asigurat de un guvern care nu poate influenta pozitiv situatia generala a tarii.
2. Myanmar
Cea mai mare tara din peninsula Indochina, Myanmar nu este alta decat fosta colonie Burma, care pana acum cativa ani s-a numit Birmania. Inconjurata de China, Laos, Tailanda, Bangladesh si India, Myanmar este o tara a contrastelor amplificate de drama umanitara in care se zbat locuitorii sai de ani de zile. Sistemul politic a ramas sub controlul juntei militare. Acesta domina scena politica locala inca din anul 1962 cand generalul Ne Win a inlaturat printr-o lovitura de stat guvernul civil condus de premierul U Nu. Tara este condusa din 1992 de catre generalul-maior Than Shwe. Organizatii precum Human Rights Watch si Amnesty International trimit rapoarte care contin mii de pagini despre atrocitatile si coruptia patronate de junta militara a Myanmarului. In prezent nu exista justitie independenta in Myanmar, iar oficialitatile au interzis accesul la Internet al oamenilor obisnuiti. Munca fortata, traficul de fiinte umane, traficul de organe si exploatarea copiilor sunt realitati comune in peisajul cotodian din Myanmar.
1.Haiti
Haiti imparte pe jumatate insula Hispaniola cu Republica Dominicana din Arhipelagul Antilelor Mari, situat in Marea Caraibelor. Fosta colonie franceza a devenit al doilea stat din Lumea Noua care si-a castigat independenta, la data de 1 Ianuarie 1804, dupa Statele Unite ale Americii. Situatia politico-economica a devenit, insa, dezastruoasa pentru locuitorii sai imediat dupa debarcarea violenta de la putere a presedintelui Jean Bertrand Aristide, petrecuta la data de 7 februarie 2004. Circumstantele in care s-a petecut aceasta raman cotroversate si in prezent. Rene Preval, presedintele in exercitiu, este celebru pentru promisiunile sale de redresare economica si consolidare a stabilitatii intr-o tara in care domneste haosul si anarhia. Au ramas in istorie imaginile cutremuratoare in care erau prezentati taranii haitieni ajunsi la limita subzistentei, nevoiti sa manance biscuiti facuti din lut amestecat cu ulei, sute de mii de oameni fiind nevoiti sa se hraneasca cu acest amestec oribil de pamant si ulei… Situatia grava generalizata a locuitorilor din Haiti a ajuns la apogeu, din cauza foametei si mizeriei incredibile, inregistrandu-se din ce in ce mai multe cazuri de canibalism. In prezent nu exista industrie, economie, turism sau agricultura. Indicii coruptiei sunt mai mari decat in orice tara din lume.