Ivan Mikhaylovich Sidorenko
Dincolo de prezumptiva existenta a lui Mikhail Ilyich Surkov, cel creditat cu peste 700 de victime in timpul celui de al doilea Razboi Mondial, Ivan Sidorenko este considerat astazi drept cel mai eficient lunetist rus din timpul luptelor de pe frontul de est, cu peste 500 de inamici doborati.
Povestea lui Sidorenko este una atipica. Nascut intr-o familie de tarani, el urma 10 clase ale scolii primare, alegand sa isi continue studiile la Scoala de Arta din Penza, in apropierea Moscovei. In 1939 isi intrerupe studiile, data fiind incepere razboiului, si este inregimentat ca ajutor intr-o divizie de mortiere din capitala Uniunii Sovietice. Fostul student la arte nu avea nicio pregatire in folosirea armelor cu luneta, el antrenandu-se de unul singur si doborand, sub ochii superiorilor sai, din ce in ce mai multi adversari.
Evidentele sale calitati de lunetist il recomanda in fata comandantilor care ii propun sa antreneze si alti soldati in tehnica uciderii de la distanta. Nu mai putin de 250 de lunetisti ieseau din scoala improvizata a lui Sidorenko, opunand o darza rezistenta in fata invadatorilor germani. Datele oficiale ale armatei ruse arata ca in cei 6 ani de serviciu militar, acesta doborase peste 500 de inamici si, mai mult, se putea lauda cu distrugerea unui tanc si a mai multor masini de lupta dupa ce trasese asupra lor cu gloante incendiare.
Sidorenko a fost decorat cu Medalia de Erou al Uniunii Sovietice si, dupa razboi, s-a retras intr-o localitate din Muntii Urali, lucrand intr-o mina de carbuni pana in 1974. Dupa acest an, fostul luptator s-a mutat in Republica Daghestan, acolo unde traieste si astazi.
Lyudmila Pavlichenko
O figura aparte a celui de al doilea Razboi Mondial o reprezinta Lyudmila Pavlichenko, una dintre cele mai temute femei lunetist din istorie, si poate cea mai eficienta, din acest punct de vedere, cu cele aproape 400 de victime inregistrate oficial. Tanara de numai 24 de ani era studenta la Universitatea din Kiev atunci cand Germania nazista declansa atacul asupra Uniunii Sovietice. Gratie experientei adunate in adolescenta, atunci cand activase intr-un club de tir, Pavlichenko devine unul dintre primii voluntari rusi care cerea sa fie trimis pe front intr-o divizie de infanterie. Chiar daca, de-a lungul razboiului, peste 2000 de femei au fost inrolate in randul batalioanelor de lunetisti, tanara de originea ucrainiana a fost, de departe, cea mai eficienta dintre ele. Numai la Odessa, acolo unde a luptat circa doua luni si jumatate, Pavlichenko inregistrase deja aproape 200 de victime, pentru ca la Sevastopol, numarul acestora sa creasca cu aproape 260. Dintre inamicii eliminati de Lyudmila, 36 erau contra-lunetisti, trimisi in cautarea sa.
Decorata cu Ordinul Lenin si Medalia de Erou al Uniunii Sovietice, Lyudmila Pavlichenko s-a bucurat, dupa razboi, de faima internationala, mai ales in Statele Unite si Canada, acolo unde a devenit primul cetaten rus primit de un presedinte american (Franklin Roosevelt). In plus, guvernul canadian i-a oferit acesteia o arma de colectie, marca Winchester, arma expusa astazi la Muzeul National de Istorie din Moscova.
Pavlichenko s-a stins din viata in 1974, la varsta de 58 de ani. Doi ani mai tarziu, Uniunea Sovietica emitea o marca postala cu chipul eroinei si boteza un vas ucrainian cu numele acesteia.
Matthaus Hetzenauer
Germania nazista a fost, la randul sau, una dintre armatele in care au activat printre cei mai bine pregatiti lunetisti din lume. In fapt, chiar si astazi, scoala germana de lunetisti este considerata cea mai eficienta, probabil si datorita renumelui creat de soldatii care au activat in cel de al doilea Razboi Mondial. Unul dintre cei mai cunoscuti si mai temuti dintre acestia a fost austriacul Matthaus Hetzenauer cel care, in timpul confruntarilor de pe frontul de est, a doborat oficial nu mai putin de 345 de victime, cu toate ca numarul oficial pare a fi mult mai mare. Recunoscut pentru curajul sau, catalogat de catre camarazi drept nebunesc, Hetzenauer nu se ferea sa traga asupra adversarilor in timpul bombardamentelor sau al atacurilor care se desfasurau la doi pasi de adapostul sau. Efectele unor astfel de actiuni nu puteau trece, insa, fara sa lase urmari. Austriacul suferea traume psihice severe in urma unui bombardament sovietic si era scos din lupta cateva zile mai tarziu. El era decorat cu Crucea de Fier si Crucea Cavalerilor pentru actele sale de eroism chiar de catre generalul Walter Nehring. Capturat de trupele rusesti la finalul razboiului, Hetzenauer petrecea cinci ani intr-un lagar siberian, inainte de a se reintoarce in Austria natala. Fostul lunetist a supravietuit pana in anul 2004, atunci cand s-a stins din viata in urma unei lungi suferinte.
Facts