Top 10 – Carti care au schimbat lumea
5.Ori/Ori – Soren Kierkegaard (1843)
Cartea cu denumire bizara de Ori-Ori, portretizeaza doua viziuni diametral opuse asupra vietii. Una este constient hedonista iar cealalta este bazata pe etica si responsabilitati. Cartea a aparut initial in doua volume separate. Fiecare stil de viata este reprezentat astfel de un caracter fictional. Cartea scrisa de catre parintele existentialismului a avut o influenta covarsitoare, nu doar asupra celorlalti autori de influenta existentialista, ci si a unui numar mare de cititori. In ciuda imensei sale popularitati nu a fost publicata in limba engleza decat in anul 1944. Existentialismul este o miscare filozofica care afirma ca fiinta umana, la nivel individual, detine singura intreaga responsabilitate asupra formarii si mentinerii propriei vieti. Miscarea a aparut initial ca o reactie impotriva filozofiilor traditionale din genul rationalismului si empirismului.
4.Drepturile Omului – Thomas Paine (1791)
Paine a fost un scriitor englez care a reusit sa influenteze ceea ce se cheama in prezent Democratia Americana si Democratia in general prin scrierile si ideile sale. Conform lui Thomas Paine, singurul scop al guvernului este acela de a proteja drepturile innascute ale oricarei fiinte umane. Astfel toate formele de conducere de pe urma carora nu beneficiaza cetateanul sunt inutile si prin urmare ilegale, incluzand aici monarhiile, clasele nobiliare si regimurile militare. Cand a izbucnit Revolutia Franceza, Paine a fugit in Franta unde, in ciuda necunoasterii limbii franceze, a fost ales in Conventia Nationala. Fuga sa din Anglia acelor vremuri a fost de bun augur. Publicarea Drepturilor Omului in tara natala a lansat o asemenea furie nationala incat Paine a fost judecat in lipsa si condamnat pentru subminarea Coroanei Britanice…
3.Summa Theologica – Sfantul Thomas de Aquino (1265-1274)
Acesta lucrare de anvergura consta intr-o multitudine de volume in care sunt descrise concis si detaliat toate doctrinele, dogmele si principiile Crestinismului de Rit Catolic. Cartea a fost atat de respectata incat, in timpul Consiliului din Trent (1545-1563), a fost cea mai citita lucrare dupa Biblie. In prezent, Summa Theologica este pricipalul obiect de studiu din cadrul seminarilor Romano-Catolice, iar autorul sau este considerat drept Doctor al Bisericii, titlu cu care a fost gratulat recent si Sfantul Isidor, considerat de catolici drept Sfant Patron al…Internetului!
2.Coranul – Inspiratie Divina – Profetul Mohamed (650 e.n.- 656 e.n.)
Aceasta este singura carte sfanta a religiei islamice. Fondatorul Islamului, Profetul Mohamed, a destainuit discipolilor sai ca sfintele capitole din Coran i-au fost revelate de catre insusi Arhanghelul Gabriel (Gibrail in limba araba). Revelatiile divine au durat 23 de ani, timp in care Mahomed a transcris versetele sfinte ale Coranului. Dupa moartea Profetului, survenita in anul 632 d.H., revelatiile sale au fost transmise strict prin traditie orala. Abia peste 20 de ani Coranul a fost transcris pentru prima data. Cartea Coranului este considerata de toti musulmanii ca fiind ultima mare revelatie a cuvintelor lui Dumnezeu. Destinele a peste 1,5 miliarde de oameni sunt influentate in prezent de perceptele Coranului.
1.Biblia – Inspiratie Divina – Diversi autori (30 en.-90e.n.)
La ora actuala se considera ca Biblia este cartea care a influentat cel mai mult istoria mondiala din ultimii 2 000 de ani. La peste doua milenii de cand a fost redactata pentru prima data, Biblia a contribuit decisiv la convertirea crestina a intregului Imperiu Roman. De atunci incoace, crestinismul a devenit cea mai raspandita religie din intreaga lume, cu peste 2,1 miliarde credinciosi de diferite confesiuni. Biblia cuprinde doua mari parti : Vechiul Testament si Noul Testament. Biblia lui Gutengerg (o copie in Latina vulgara), a fost prima carte tiparita din istorie. Sfanta Scriptura detine si recordul de cea mai vanduta carte din lume.
10. Atlas Shrugged – Ayn Rand (1957)
Atlas Shrugged a fost ultima carte scrisa de rusoaica Ayn Rand inainte ca acesta sa se dedice exclusiv scrierilor sale filozofice. Cartea in sine, contine o serie de teme si subiecte care mai tarziu vor alcatui baza si sistemul de raportare al propriei filozofii, denumita Obiectivism de catre Ayn Rand. Cu toate ca acesta carte a fost intens criticata inca de la aparitie, Atlas Shrugger a avut un imens succes la public. Filozofia Obiectiva care razbate din paginile acestei carti a influentat masiv asa-zisa Miscare Libertariana.
9.Al doilea sex – Simone de Beauvoir (1949)
Beauvoir a scris acesta carte dupa incercarile repetate de a-si scrie autobiografia. Al doilea sex a devenit insa cea mai cunoscuta carte a autoarei. In prima parte a cartii Simone de Beauvoir se ocupa de descrierea sa ca femeie in contextul lumii de dupa cel de al doilea Razboi Mondial, precum si nevoia stringenta a autoarei de a-si defini si accepta propria identitate. Aceasta carte este considerata ca fiind una dintre cele mai importante texte care au influentat Miscarea Feminista. Simone de Beauvoir a considerat ca intotdeauna barbatii au crezut, cred si vor crede ca femeia este o finta devianta, aberanta si anormala. In prezent, tot mai multi sociologi, analisti politici si psihologi sunt convinsi ca acesta carte si ideile propagate prin ea stau nu doar la baza societatii occidentale actuale, dar si la decadenta lumii postmoderniste din prezent.
8. Originea speciilor – Charles Darwin (1859)
Faimoasa opera a lui Darwin este considerata inca o lucrare de referinta in domeniul biologiei evolutioniste. Ideea centrala a cartii afirma ca, de-a lungul timpului, cu ajutorul procesului de selectie naturala, speciile de plante si animale evolueaza in mod continuu. Cartea fost probabil cea mai controversata lucrare scrisa vreodata, datorita faptului ca la prima vedere ar contrazice flagrant toate punctele de vedere ale religiilor cu privire la biologie. Cartea este scrisa intr-un limbaj abordabil chiar si pentru un nespecialist. In prezent multe dintre teoriile autorului sunt intens controversate din punct de vedere filozofic, stiintific si religios. Teoria stiintifica a evolutiei a evoluat mult de cand Darwin a prezentat-o in acesta carte, dar selectia naturala ramane totusi cel mai acceptat model referitor la evolutia unei specii.
7.Cercetarea experimentala in electricitate – Michael Faraday (1855)
Faraday a fost un reputat chimist si fizician englez ale carui experimente pe baza electricitatii au dus la inventarea tehnologiilor care folosesc electricitatea in cele mai diverse moduri. Cu toate ca a fost initial un om putin educat, iar cunostintele sale de matematica erau modeste, Michael Farady a devenit unul dintre cei mai influenti savanti ai tuturor timpurilor. Experimentele sale au fost cele care au facut ca electricitatea sa aiba aplicatii in tehnologie. In timpul vietii sale, Faraday a refuzat titlul de cavaler oferit de Regina Marii Britanii. Modestia sa l-a determinat, de asemenea, sa renunte de doua ori la titlul de Presedinte al Societatii Regale Britanice.
6.Manifestul Comunist – Karl Marx si Friederich Engels (1848)
Aceasta scriere, opera a doi revolutionari germani de origine iudaica, a devenit practic cea mai influenta carte in plan politic din istoria umanitatii. Manifestul Comunist este cartea care a influentat in mod indirect vietile a sute de milioane de oameni, o importanta parte a acestora devenind victime ale regimurilor comuniste din propriile tari. Probabil cel mai important citat din acesta carte este urmatorul : “Comunistii nu-si ascund niciodata scopurile si idealurile. Intotdeauna, in mod deschis, ei declara ca scopurile lor pot fi atinse doar prin schimbarea fortata sau nu a tuturor conditiilor si inegalitatilor sociale. Clasa conducatoare trebuie sa tremure la auzul apropierii revolutiilor comuniste. Proletarii nu au nimic de pierdut in afara lanturilor care-i leaga de mii de ani ! Ei au o lume de cucerit ! Proletari din toate tarile, uniti-va !”
Suna cunoscut ?