Top 10 – Cele mai faimoase ultime cuvinte

Publicat: 02.07.2008
Exista oameni a caror intreaga existenta se concentreaza in ultima propozitie pe care au rostit-o inainte sa paraseasca aceasta lume. La fel, exista oameni care pusi fata in fata cu sfarsitul, au indraznit sa sfideze momentul si sa-si "traiasca" moartea facand din ultimele lor cuvinte o marturie a modului in care au ales sa priveasca lumea. Exista oameni care au plecat in liniste si oameni care ne-au parasit fie regretand, fie resemnati, fie reflectand cinismul absolut al ultimului moment...

5. „Doctore, crezi ca de vina e carnatul?”

Pare sa fi spus Paul Claudel in clipa mortii. Figura controversata in cultura universala, Claudel a fost un poet care a preferat sa scrie intr-o maniera unica, respingand metrica traditionala in favoarea versurilor lungi, libere si fara rima. Limbajul folosit de el a fost descris ca fiind “bogat, mistic, incantator” iar piesele sale de teatru (care tineau cateodata chiar si 11 ore) ca trecand dincolo de limita realismului material.

4. “Iesiti. Ultimele cuvinte sunt pentru prostii care n-au spus destule”

A rostit mai mult decat celebrul Karl Marx in clipa fatidica, confirmandu-si puternica personalitate. Pe piatra sa funerara din cimitirul Highgate sunt scrise ultimul rand din “Manifestul comunist”, “Muncitori din toate tarile, uniti-va!” si versiunea lui Engels asupra celei de-a unsprezecea note din “Tezele despre Feuerbach”: “Filosofii doar au interpretat lumea in diverse moduri. Scopul insa este de a o schimba”.

3. “Noapte buna”

A spus pe patul de moarte Lord Byron, pe 19 aprilie 1824. Poate cel mai cunoscut reprezentant al romantismului, Lord Byron a fost descris ca fiind nebun, periculos, excentric, extravagant si ca avand o personalitate hipnotizanta. Se spune ca iubea nespus animalele, in special un caine din rasa Newfoundland numit Boatswain. Cand Boatswain s-a imbolnavit de turbare, Byron l-a ingrijit fara sa se teama vreo clipa ca va fi muscat. Cand a murit, Byron i-a dedicat un poem, descriindu-l ca pe “cel care a posedat frumusetea fara vanitate, puterea fara insolenta, curajul fara ferocitate si toate virtutile omului fara viciile acestuia”.

2. “Spune-le ca am zis ceva”

Sunt faimoasele ultime cuvinte ale generalului Pancho Villa, una dintre cele mai colorate figuri ale culturii populare universale. Comandant al Division del Norte, pe numele sau adevarat Doroteo Arango Arambula, Pancho Villa a fost un general mexican care s-a bucurat de o imensa popularitate la inceputul celei de-a doua decade a secolului XX. Desi caracterul sau violent a impiedicat includerea lui in galeria eroilor nationali, astazi memoria sa este onorata atat de poporul sau cat si de americani, iar multe strazi si cartiere din Mexic ii poarta, in prezent, numele.

1. “Ori plec eu, ori tapetul asta”

Ar fi spus, se pare, Oscar Wilde, care purta o dusmanie severa tapetului din camera sa de hotel din Paris. Wilde a murit pe 30 noiembrie, 1900, din cauza meningitei cerebrale, ramanand o figura proeminenta si enigmatica a literaturii de la inceputuri pana in prezent. Dandy absolut si estet desavarsit al vremii, Oscar Wilde ramane caracterizat prin excelenta de propriile sale cuvinte la imbarcarea pe SS Arizona: “Nu am nimic de declarat in afara geniului meu”.

10. „Nu ma simt prea bine”

Au fost ultimele cuvinte ale lui Luther Burbank, botanist, horticultor si pionier al stiintelor agricole. In ziua de 11 aprilie 1926, Burbank a parasit lumea in care adusese contributii semnificative prin studiile sale asupra speciilor de plante, dupa ce, cu o luna inainte, suferise un atac de cord si complicatii gastrointestinale. In acelasi an, in timpul unui discurs, Burbank marturisise: “Iubesc umanitatea, care a fost o incantare constanta pe tot parcursul celor 77 de ani de viata; iubesc florile, copacii, animalele si toate operele naturii care se desfasoara in fata noastra in spatiu si timp. Ce bucurie devine viata cand ai trait-o in apropiere de natura, ajutand-o sa produca in beneficiul umanitatii noi forme, culori si parfumuri ale florilor, care n-au mai fost cunoscute, fructe de forme, culori si arome diferite, care n-au mai fost vazute”.

9. “Vreau sa dorm…”

A spus George Bernard Shaw, faimosul dramaturg irlandez, autor al piesei “Pygmalion”, decedat pe 2 noiembrie 1950, la varsta de 94 de ani. Cenusa sa, amestecata cu cea a sotiei sale, a fost imprastiata pe aleile si in jurul statuilor din gradina casei unde traisera impreuna.

8. “A fost o partida de golf grozava, baieti”

Le-a spus prietenilor sai cantaretul si actorul Bing Crosby, in dupa-amiaza zilei de 14 octombrie, 1977. Dupa o victorie pe un teren de langa Madrid, unde el si partenerul sau spaniol reusisera 18 gauri consecutiv, Crosby a suferit un atac de cord care a curmat o cariera stralucitoare care durase nici mai mult nici mai putin de 51 de ani.

7. “Am sa mor sau voi muri, ambele expresii pot fi folosite”

Sunt ultimele cuvinte ale lui Dominique Bouhors, preot, eseist si critic literar, care a trait la Paris intre 1628 si 1702. Dedicat trup si suflet profesiei sale, Bouhors si-a exprimat pasiunea pentru studiul vocabularului, constructii gramaticale si consistenta stilistica chiar si in ultimele cuvinte rostite inainte sa abandoneze viata.

6. “Am baut 18 pahare de whisky, cred ca e un nou record”

Acestea sunt presupuse a fi ultimele cuvinte ale lui Dylan Marlais Thomas, poet si scriitor originar din Tara Galilor, care a murit in camera sa de la Hotelul Chelsea din New York, pe 9 noiembrie 1953. Desi initial s-a crezut ca a murit din cauza unei pneumonii care a indus starea de coma, rapoarte tarzii au dovedit ca abuzul de alcool a fost factorul hotarator.

 

Citeste continuarea in pagina a 2a

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase