Impresionanta forta pe care avea sa o mobilizeze imparatul persan in vederea iminentei invazii a Greciei antice, s-a vrut, probabil, o veritabila parada in ochii contemporanilor, o marturie a fortei colosale si a puterii Imperiul Persan. Era totodata si o incercare de umilire si de intimidare a grecilor mandri si orgoliosi, care ii facusera atatea probleme.
Mai mult ca sigur ca Xerxes nu si-a imaginat niciodata ca poate pierde un razboi in fata unor cetati a caror armata era insignifianta ca numar in fata imensei sale forte armate, motiv pentru care isi va aduce cu el un imens tron de aur pe care sa asiste la victoria zdrobitoare asupra elenilor.
De fapt, una dintre cele mai mari dispute istorice in ce priveste batalia de la Termopile este asupra numarului de soldati desfasurati de monarhul persan pe campul de lupta. Herodot vorbeste de o cifra impresionanta de aproape 2 milioane de razboinici, din 47 de natiuni, insotiti de un numar relativ egal de supusi care i-ar fi insotit pe acestia. Un secol mai tarziu, un alt istoric grec, Ctesisas din Cnidus, vorbeste de un numar mult mai mic, de numai 800.000 de luptatori.
Istoricii arata insa ca armata persana nu ar fi putut depasi 200.000 de oameni si circa 70.000 de animale; o forta cu adevarat impresionanta la acea vreme, fara a adauga personalul auxiliar.