Adevaruri istorice
Sapaturile efectuate de arheologii europeni si cei sud-americani au demonstrat fara putinta de tagada ca Patagonia a fost locuita permanent in ultimii 13.000 de ani. Numeroase triburi si-au pus amprenta asupra evolutiei ulterioare a populatiei din zona, triburi ale caror caracteristici sunt inca vizibile in limbajul si cultura populatiei native din sudul Argentinei.
Poate cel mai cunoscut trib este Aoinikenk, trib pe care insusi Magellan avea sa il intalneasca in ceea ce avea sa devina prima calatorie in jurul Pamantului. Echipele de arheologi si antropologi care s-au ocupat cu descifrarea misterelor acestui trib au dezvaluit faptul ca stramosii Aoinikenk avea, intr-adevar, staturi impresionante, departe insa de relatarile primilor navigatori europeni sositi in secolele XVI- XVII. Cel mai probabil, inaltimea medie a acestor nativi sud-americani ar fi fost undeva in jurul cifrei de 1,85 metri pentru barbati si 1,80 pentru femei.
Daca ne gandim ca inaltime medie a europenilor in acea perioada era de 1,6 metri, nu este greu de imaginat ca Aoinikenk pareau niste veritabili uriasi in ochii primilor marinari de pe vechiul continent.
Misterioasa religie Aoinikenk
Ceea ce avea sa readuca existenta uriasilor in atentia specialistilor avea sa fie chiar religia Aoinikenk. Atunci cand misterul parea rezolvat, credintele putinilor nativi supravietuitori ridicau din nou semnele de intrebare in controversa care a cuprins Europa timp de peste trei secole: „Au existat sau nu uriasi in sudul Americii Latine?”
Zeul principal al nativilor Aoinikenk, purta in vechime numele de Kooch. Se spune ca dupa crearea Pamantului, acesta s-a simtit atat de singur incat a izbucnit in lacrimi, dand nastere apelor sarate ale marilor si oceanelor; iar dupa ce a incetat din plans, a oftat creand vantul. La randul sau, vantul a risipit norii care acopereau soarele lasand lumina sa incalzeasca Pamantul.
Kooch a creat atunci o insula uriasa pe care a populat-o cu toate plantele si vietuitoarele pamantului si ale apelor. Ploaia adusa de nori era imprastiata de vant asupra padurilor ajutand la renasterea acestora. Totul era placut pana la aparitia gigantilor. Acestia erau niste fiinte monstruoase care distrugeau totul in calea lor, impreunandu-se cu norii si muntii.
Dintr-o astfel de legatura avea sa se nasca si Elal, eroul mitologic, creator al primilor oameni. Elal avea sa duca barbatii si femeile create de el pe tarmul Patagoniei, acolo unde ii va invata tainele focului, ale crearii arcului si sagetilor si arta vanatorii. Unii dintre oameni aveau sa se reintoarca la insula initiala acolo unde vor incepe un lung razboi impotriva uriasilor. Dupa moartea sa, eroul va deveni stapanul lumii de dincolo, primind la sine sufletele celor morti.
FACTS
Nu se stie cu exactitate cati nativi Aoinikenk mai traiesc in prezent. La recensamantul din anul 2001, circa 6000 de persoane au declarat ca sunt nativi ai vechiului trib, desi oficialitatile argentiniene estimeaza ca cifra oficiala ar fi de numai 200 de persoane.
Limbajul Aoinikenk este unul pe cale de disparitie. Daca in 1900 existau aproximativ 5000 de vorbitori acestei limbi, in 2005, numai 20 de persoane mai cunosteau tainele acestui dialect.
Populatia Aoinikenk a fost una nomada, ocupandu-se exclusiv cu vanatoarea. Nu se stie sigur daca aparitia primilor oameni in America de Sud a coincis cu disparitie megafaunei acum 10.000 de ani, desi au fost descoperite fosile preistorice care purtau urmele armelor nativilor sud-americani.