Home » Cultură » Val Kilmer: „Am jucat pentru public, nu pentru profit”. Top Gun, Batman Forever, Tombstone, The Doors

Val Kilmer: „Am jucat pentru public, nu pentru profit”. Top Gun, Batman Forever, Tombstone, The Doors

Publicat: 02.04.2025

Actorul Val Kilmer, cunoscut pentru rolurile sale din filme precum Top Gun, Tombstone, Batman Forever și The Doors, a încetat din viață la vârsta de 65 de ani, la 1 aprilie 2025, lăsând în urmă o moștenire cinematografică complexă. Moartea actorului a survenit în urma complicațiilor unui cancer laringian cu care s-a confruntat încă din 2015.

Val Kilmer a debutat în 1984 în comedia de acțiune Top Secret!, dar adevăratul său impuls a venit în 1986, când l-a interpretat pe pilotul Tom „Iceman” Kazansky în Top Gun, jucând alături de Tom Cruise. Filmul, un blockbuster adevărat, care a câștigat Premiul Oscar pentru Cea mai bună melodie originală (Take My Breath Away), l-a transformat pe Kilmer într-un simbol al erei.

În 1995, Val Kilmer a purtat mantia lui Batman în Batman Forever, film care a înregistrat un succes comercial de peste 336 de milioane de dolari la nivel global, pentru interpretarea sa Kilmer câștigând 7 milioane de dolari. Doi ani mai târziu, în 1997, a câștigat alte 7 milioane de dolari pentru The Saint și 6 milioane de dolari pentru The Island of Dr. Moreau, ajungând la un total de 13 milioane de dolari în acei ani. Dar cel mai mare salariu al actorului a venit în 1999 cu At First Sight, pentru care a primit 9 milioane de dolari.

În cariera de actor de aproximativ patru decenii, Val Kilmer a apărut în peste 80 de filme de toate genurile, cea mai elogiată performanță a lui fiind adesea rolul din The Doors (1991), producție a lui Oliver Stone în care Kilmer l-a personificat pe însuși Jim Morrison (decedat în urma unei supradoze de droguri la Paris, în 1971).

La acea vreme, membrii supraviețuitori ai trupei The Doors, scrie IMDb.com, au susținut că Val Kilmer a cântat și a interpretat atât de bine rolul lui Jim Morrison, încât nu au putut distinge vocea sa de cea a adevăratului Morrison, cu toate astea au fost nemulțumiți de finalul filmului, criticând portretul lui Stone despre Morrison ca fiind un „sociopat scăpat de sub control”.

Înainte de începerea producției, Val Kilmer a trăit și a respirat Jim Morrison timp de aproape un an, îmbrăcându-se în hainele lui și umblând prin locuri de pe Sunset Strip pe care obișnuia să le frecventeze artistul. De asemenea, Kilmer a slăbit și a petrecut șase luni repetând cântece Doors în fiecare zi, a învățat 50 de melodii, dintre care 15 sunt efectiv interpretate în film. Mai mult, a petrecut sute de ore cu producătorul Doors, Paul A. Rothchild, care i-a relatat „anecdote, povești, momente tragice, momente pline de umor, felul în care gândea Jim. La final, actorul a fost atât de consumat de interpretarea muzicianului, încât a cerut să fie asistat psihologic pentru a reuși „să și-l scoată pe Jim Morrison din cap”.

Alte roluri memorabile ale lui Val Kilmer au fost acelea din Doc Holliday în Tombstone (1993), în care a jucat alături de Kurt Russell, Chris Shiherlis în Heat (1995), alături de Robert De Niro și Al Pacino, Simon Templar în The Saint (1997), unde a avut șase identități diferite.

Reputația lui Kilmer de a fi dificil pe platourile de filmare a explodat într-un război deschis cu regizorul Joel Schumacher, scrie BBC, care a numit comportamentul protagonistului său „dificil și copilăresc”.

„John Frankenheimer, care l-a regizat pe Kilmer în The Island of Dr Moreau, a fost categoric. Nu-mi place Val Kilmer. Nu-mi place etica lui de muncă și nu vreau să mai fiu asociat cu el niciodată. Replica actorului: când anumiți oameni mă critică pentru că sunt exigent, cred că este o acoperire pentru ceva ce ei nu au făcut bine. Cred că încearcă să se protejeze. Aș zice că sunt provocator, nu exigent, și nu-mi cer scuze pentru asta”.

Bătălia cu cancerul

În 2015, Kilmer a fost diagnosticat cu cancer la laringe, o boală care i-a afectat vocea și l-a obligat să suporte multiple traheotomii și radioterapii. În memoriile sale din 2020, I’m Your Huckleberry, Val Kilmer a descris cum boala l-a transformat: „Am învățat să comunic prin scris și semne. Vocea mea a dispărut, dar nu și spiritul.”

În ciuda tratamentelor, a continuat să joace. În Top Gun: Maverick (2022), a revenit în rolul lui Iceman, producătorii folosind tehnologia pentru a reconstitui vocea lui Kilmer.

Născut la 31 decembrie 1959 în Los Angeles, într-o familie modestă – tatăl, Eugene Kilmer, era dezvoltator imobiliar, iar mama, Gladys, gospodină – Val a descoperit actoria la vârsta de 17 ani, când a fost admis la prestigioasa școală Juilliard din New York, devenind unul dintre cei mai tineri studenți ai instituției.

Kilmer a avut relații cu vedete precum Daryl Hannah, Angelina Jolie și Cher, înainte de a se căsătorit în 1988 cu actrița Joanne Whalley (au divorțat în 1996) cu care a avut doi copii: Mercedes și Jack.

Kilmer a fost pasionat de pictură (a expus în galerii din Santa Fe) și de scris (a publicat inclusiv o carte de poezii, My Edens After Burns, unele dintre poeme reflectând relația pe care Kilmer o avea la acea vreme – 1987, cu actrița Michelle Pfeiffer).

„Arta m-a salvat atunci când cuvintele nu mai puteau face acest lucru”.

Deși nu a câștigat niciodată un Oscar, influența actorului asupra cinematografiei este incontestabilă.

În aprilie 1998, la apogeul carierei sale la Hollywood, Val Kilmer s-a implicat discret într-o misiune umanitară în Irak cu AmeriCares, o organizație non-profit de ajutorare în caz de dezastre. Într-o perioadă în care Irakul se confrunta cu sancțiuni economice severe în urma Războiului din Golf, Kilmer s-a alăturat unei echipe care a livrat bunuri esențiale în valoare de peste 2 milioane de dolari, inclusiv ajutor medical (antibiotice, echipament chirurgical) și alimente pentru sugari malnutriți.

Sancțiunile conduse de SUA (1990-2003) au paralizat sistemul de sănătate din Irak, ducând la penurii generalizate. Kilmer, pe atunci în vârstă de 38 de ani și proaspăt absolvent al rolului lui Moise din producția animată Prințul Egiptului, a călătorit la Bagdad și Mosul, vizitând spitale și orfelinate. În interviuri, Kilmer a descris experiența ca fiind „copleșitoare”, amintindu-și de mamele care implorau pentru medicamente: „Te uiți în ochii lor și realizezi că arta nu înseamnă nimic dacă nu poți ajuta cu adevărat oamenii”. Deși nu s-a mai întors public în Irak, Kilmer a sprijinit AmeriCares timp de mai mulți ani, inclusiv prin strângerea de fonduri pentru refugiații din Kosovo, în 1999.

Val Kilmer, cunoscut pentru selecția sa riguroasă de roluri, a respins câteva proiecte notabile de-a lungul carierei, unele dintre ele devenind hituri la box-office sau câștigătoare de premii. A respins rolul lui Jack Traven din Speed (1994), rol care i-am revenit apoi actorului Keanu Reeves. Pe cel al lui Andy Dufresne, în The Shawshank Redemption (1994). Deși regizorul Frank Darabont l-a vrut pe Kilmer în film, actorul era deja angajat în Batman Forever. Rolul lui Neo din The Matrix (1999) – rol acceptat de Keanu Reeves. Refuzul, scrie presa, a fost făcut fără prea multe explicații, însă potrivit memoriilor sale, „nu a înțeles profunditatea potențială a proiectului” la momentul respectiv. Totuși, The Matrix a revoluționat cinemaul SF, iar rolul l-a făcut pe Reeves un simbol cultural. A refuzat, de asemenea, rolul colonelului Miles Quaritch din Avatar (2009) – „din cauza programului de filmare prea lung – filmările au durat 4 ani). Rolul Căpitanului Jack Sparrow din Pirates of the Caribbean (2003), considerând că stilul filmului este „prea Disney” pentru gustul său. Johnny Depp a transformat până la urmă rolul într-un fenomen global, primind o nominalizare la Oscar pentru interpretare. A respins și interpretările principale din Iron Man (2008) și The Fighter (2010), pentru cel din urmă, actorul Christian Bale, care l-a personificat pe Dicky Eklund, câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar.

Val Kilmer a explicat în autobiografia I’m Your Huckleberry (2020) că prioritiza artele performative (preferând The Doors, de exemplu, în loc de blockbustere). Evita proiectele comerciale dacă nu îi ofereau libertate creativă (Batman Forever a fost excepția care a confirmat regula) și, de asemenea, se concentra pe teatru. În anii 2000, a jucat piese Shakespeare în loc să accepte roluri mari în Hollywood.

„Am jucat pentru public, nu pentru profit”.

Val Kilmer, nu a îmbrățișat niciodată stilul de viață opulent de la Hollywood, în schimb avea tendința de a se retrage pentru a petrece timp cu copiii săi, la o fermă pe care o deținea în New Mexico.

„Nu prea am o idee despre succes sau popularitate. Nu mi-am cultivat niciodată faima, nu mi-am cultivat niciodată o personalitate, cu excepția, eventual, a dorinței de a fi privit ca un actor.”

Surse:

https://www.imdb.com/title/tt0101761/trivia/?ref_=tt_ov_ql_3

https://www.bbc.com/news/articles/c4n7xy3ew8mo

https://www.nytimes.com/2025/04/01/movies/val-kilmer-dead.html

https://www.imdb.com/name/nm0000174/bio/

https://www.marca.com/en/lifestyle/celebrity-net-worth/2025/04/02/67ecc49ee2704e0e9d8b4599.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Richard Chamberlain, de la Dr. Kildare la Preotul care a păcătuit iubind. 11 fapte despre legenda hollywoodiană, actorul timid care a dominat televiziunea anilor ’60

Ron Howard, actor vedetă în copilărie, regizor consacrat la maturitate. Avere de peste 200 milioane de dolari

Richard Burbage, primul actor al pieselor lui Shakespeare

Christopher Plummer și Blestemul lui Von Trapp. Cum Sunetul Muzicii i-a modelat actorului o carieră de 50 de ani, în ciuda urii față de filmul care l-a făcut legendar

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O populație necunoscută de galaxii ar putea rezolva misterul energetic al Universului
O populație necunoscută de galaxii ar putea rezolva misterul energetic al Universului
Siturile arheologice sunt amenințate de schimbările climatice, avertizează experții
Siturile arheologice sunt amenințate de schimbările climatice, avertizează experții
Parcă desprins din SF: o planetă orbitează perpendicular pe un sistem stelar binar
Parcă desprins din SF: o planetă orbitează perpendicular pe un sistem stelar binar
Oamenii de știință au aflat de ce asteroizii bogați în carbon nu lovesc Pământul
Oamenii de știință au aflat de ce asteroizii bogați în carbon nu lovesc Pământul
După 100 de ani de căutări, un calamar colosal viu a fost văzut pentru prima dată
După 100 de ani de căutări, un calamar colosal viu a fost văzut pentru prima dată
Cum se protejau strămoșii noștri de arsurile solare?
Cum se protejau strămoșii noștri de arsurile solare?
Sănătatea mintală a tatălui poate afecta copiii timp de ani de zile
Sănătatea mintală a tatălui poate afecta copiii timp de ani de zile
Tinerii cu tulburări mintale au șanse mai mici să devină părinți, arată un studiu
Tinerii cu tulburări mintale au șanse mai mici să devină părinți, arată un studiu
Test de cultură generală. De ce maimuțele s-au oprit din evoluție?
Test de cultură generală. De ce maimuțele s-au oprit din evoluție?
Tainele Sfintelor Paști, împărtășite cu blândețe și lumină de Părintele Nicolae Dascălu, la Altceva cu Adrian Artene 
Tainele Sfintelor Paști, împărtășite cu blândețe și lumină de Părintele Nicolae Dascălu, la Altceva cu Adrian Artene 
Cea mai promițătoare dovadă a vieții extraterestre de până acum, găsită la 124 de ani-lumină distanță
Cea mai promițătoare dovadă a vieții extraterestre de până acum, găsită la 124 de ani-lumină distanță
România a avut cea mai mare inflaţie anuală dintre ţările UE în martie
România a avut cea mai mare inflaţie anuală dintre ţările UE în martie
Un producător auto japonez anunță că mută o parte din producție în SUA
Un producător auto japonez anunță că mută o parte din producție în SUA
Ce cumpără românii de Paște?
Ce cumpără românii de Paște?
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea
Nicolae Iorga, istoricul savant care s-a lăsat angrenat în manevrele lui Carol al II-lea
Apneea în somn ar putea fi tratată prin injecții cu celule stem
Apneea în somn ar putea fi tratată prin injecții cu celule stem
Pentru prima dată, Japonia depășește pragul de 10 milioane de turiști în primul trimestru al anului
Pentru prima dată, Japonia depășește pragul de 10 milioane de turiști în primul trimestru al anului
Universitatea Harvard „predă ura și prostia”, acuză Donald Trump
Universitatea Harvard „predă ura și prostia”, acuză Donald Trump