Ron Howard, actor vedetă în copilărie, regizor consacrat la maturitate. Avere de peste 200 milioane de dolari
:format(webp):quality(80)/https://www.descopera.ro/wp-content/uploads/2025/03/Ron-Howard-profi_Descopera-1024x683.jpg)
Deși unii poate își amintesc de Ron Howard ca fiind simpaticul Opie Taylor din Andy Griffith Show (care s-a difuzat între 1960 și 1968), puțini sunt cei care realizează în ce măsură acesta a modelat peisajul cinematografic.
Din inima Americii până la grandiosul Hollywood, călătoria lui Howard a fost una de reinventare constantă. În timp ce primele sale roluri au definit o generație, în spatele camerei de filmat și-a găsit cu adevărat vocația, creând narațiuni care au captivat publicul timp de decenii, câteva dintre peliculele sale remarcabile fiind A Beautiful Mind (2001), ce spune povestea lui John Nash, un matematician genial care s-a luptat cu schizofrenia, un film biografic cu Russell Crowe în rolul principal, câștigător a patru premii Oscar, inclusiv pentru Cel Mai Bun Film și Cel Mai Bun Regizor.
În 1995, Howard a ieșit în evidență cu Apollo 13. Bazat pe evenimentele reale ale misiunii spațiale Apollo 13, acest film urmărește încercarea echipajului de a supraviețui după ce nava suferă avarii severe în timpul zborului spre Lună. Cu o distribuție impresionantă, inclusiv Tom Hanks și Bill Paxton, Apollo 13 este adesea considerat unul dintre cele mai bune filme despre explorarea spațială.
Frost/Nixon din 2008 este o altă operă cinematografică specială semnată de Ron Howard, acțiunea gravitând în jurul interviurilor dintre jurnalistul David Frost (interpretat de Michael Sheen) și fostul președinte Richard Nixon (jucat de Frank Langella), după scandalul Watergate. În 2013, a regizat Rush, pelicula explorând rivalitatea intensă dintre doi piloți de Formula 1, James Hunt și Niki Lauda, filmul reînviind atmosfera anilor ‘70 din lumea curselor auto și evidențiind nu doar competiția sportivă, ci și prietenia complexă dintre cei doi bărbați.
În 2022, a lansat Thirteen Lives, cu Joel Edgerton, Viggo Mortensen, Tom Bateman și Collin Farrell în rolurile principale, care se concentrează pe salvarea echipei de fotbal thailandeză prinsă într-o peșteră inundată în 2018.
Actorul, regizorul și producătorul Ron Howard s-a născut în Duncan, Oklahoma, la 1 martie 1954. Ambii părinți, Rance și Jean Speegle Howard, au fost actori; Rance Howard a urmat cursurile Universității din Oklahoma și s-a specializat în teatru, iar soția sa a absolvit o școală de actorie în New York City. Expunerea timpurie a lui Ron la mediul artistic a pus bazele unei cariere care se va întinde pe mai mult de șase decenii.
Cariera lui Howard a început aproape imediat ce a putut să meargă. A debutat pe scenă la doar 18 luni și a apărut pe ecran pentru prima dată la vârsta de patru ani. Rolul care l-a consacrat a fost Opie Taylor, fiul șerifului Andy Taylor, în The Andy Griffith Show. Acest sitcom îndrăgit a fost difuzat între 1960 și 1968 și a devenit un element de bază al televiziunii americane.
După The Andy Griffith Show, Howard a câștigat și mai multă recunoaștere în rolul lui Richie Cunningham din Happy Days, difuzat din 1974 până în 1984, în această perioadă jucând și în filmul clasic al lui George Lucas, American Graffiti (1973), peliculă devenită un fenomen cultural și evidențiind potențialul lui Howard dincolo de televiziune.
Dar în ciuda succesului său ca actor, Howard nutrea aspirații de a deveni regizor, debutul în această direcție venind odată cu filmul Grand Theft Auto, din 1977, un proiect pe care l-a scris împreună cu tatăl său, Rance Howard. O producție remarcabilă nu numai datorită elementelor sale comice, ci și a procesului neconvențional de producție – Howard a regizat fără a scrie un scenariu formal sau o schiță.
Puțin mai târziu, parteneriatul lui Howard cu producătorul Brian Grazer de la începutul anilor 1980 a dus la o serie de filme de succes care îi vor defini cariera. Colaborarea lor a însemnat Night Shift (1982), cu Michael Keaton, Henry Winkler, Shelley Long și Kevin Costner în rolurile principale, urmat de comedia romantică Splash (1984), care l-a avut ca protagonist pe Tom Hanks și, în același timp, a contribuit la stabilirea lui Howard ca regizor formidabil la Hollywood. Au urmat SF-ul din 1985, Cocoon (1985), câștigător a două premii Oscar, Apollo 13 (1995), pe care l-am amintit deja, de altfel, un film nominalizat la nouă premii Oscar, A Beautiful Mind (2001), producția de familie How the Grinch Stole Christmas (2000), The Da Vinci Code (2006), drama Frost/Nixon (2008), Inferno (2016) și multe altele.
În plus față de cariera sa cinematografică, Howard a adus contribuții semnificative și în televiziune. A fost producător executiv și narator al serialului Arrested Development, care a avut premiera în 2003 și s-a finalizat în 2019, fiind multi premiat, inclusiv cu șase premii Emmy Primetime și un Golden Globes (Jason Bateman, pentru cel mai bun actor într-un serial de televiziune – Musical ori Comedie).
Pe lângă toate acestea, Ron Howard este co-fondatorul Imagine Entertainment, compania de producție care a scos pe piață numeroase filme și emisiuni de televiziune de succes, inclusiv A Beautiful Mind, Apollo 13, The Da Vinci Code, 8 Mile, Friday Night Lights (2006 – 2011), Empire (2015 – 2020),
Ron Howard este căsătorit din 1975 cu actrița Cheryl Alley, împreună având patru copii: Bryce Dallas Howard, actriță și regizor; gemenele Jocelyn Carlyle și Paige; și fiul Reed.
În 2003, Howard a primit Medalia Națională a Artelor pentru contribuțiile sale la cultura americană prin intermediul filmului.
Surse:
https://www.imdb.com/title/tt0268978/
https://www.imdb.com/title/tt0367279/
https://www.britannica.com/biography/Ron-Howard
https://www.imdb.com/name/nm0000165/
Vă mai recomandăm să citiți și:
David Lynch, regizor dar și pictor, designer de mobilier și susținător al meditației transcedentale
David Lynch, regizorul Twin Peaks și Mulholland Drive, a murit la vârsta de 78 de ani
Regizorul M. Night Shyamalan, acuzat într-un proces de 81 de milioane de dolari