Care sunt principalele reguli care păstrează o prietenie?

24 01. 2025, 14:00
Sursa foto: Shutterstock

Toate relațiile sunt diferite, iar cele de prietenie au numeroase nuanțe și ipostaze, prin urmare nici regulile de păstrare a unor astfel de relații nu sunt unice.

De exemplu, poți menține echilibrul în prietenie arătându-i că ești implicat, mai degrabă decât să faci presupuneri și să citești gândurile.

Acest lucru ar putea suna ca: „Aș vrea să te invit la o petrecere, dar mă întreb dacă nu ți se potrivește și vreau să știi că poți refuza categoric sau poți veni doar pentru o oră”. În acest fel, îți poți exprima dorința, iar prietenul tău poate fi sincer în alegerile sale, în loc să te mulțumească sau să evite întrebarea.

„Un prieten adevărat va aprecia sinceritatea”

„Nu toată lumea dorește o relație de prietenie cu două sensuri, dar un prieten adevărat va aprecia sinceritatea dumneavoastră, iar cel care nu o face s-ar putea să nu fi fost deloc un prieten”, spune Ema Reed turrel, psihoterapeut.

„Regula generală este să fii într-un loc în care oamenii se întâlnesc: un club social, o biserică, un grup de excursioniști. Nu poți face pe cineva să se atașeze de tine, dar dacă poți găsi un loc unde oamenii se adună, relațiile au cel puțin o șansă de a înflori organic. De departe cel mai bun este un cor sau un grup de cântăreți. În cele din urmă, prietenia înseamnă să găsești pe cineva care seamănă cu tine din punct de vedere cultural și care împărtășește aceleași interese”, spune, la rândul său, Robin Dunbar, profesor la Universitatea Oxford.

De asemenea, Hope Kelaher, terapeut, subliniază că prieteniile de înaltă calitate includ reciprocitatea, interdependența, intimitatea emoțională și rezolvarea constructivă a conflictelor, potrivit The Guardian.

„Cel mai bun mod de a susține acest tip de relație este de a dezvolta abilități de comunicare pentru a vă asigura că rezolvați dezacordurile și diferențele. La fel ca în cazul unui partener intim, repararea este cea mai importantă parte și, atunci când este bine făcută, poate permite relației să își aprofundeze intimitatea, permițând o conectivitate mai mare. Păstrați o atitudine de curiozitate față de perspectiva prietenului dumneavoastră, validând și empatizând”, subliniază Kelaher.

„Sentimentul de obligație este un privilegiu”

Gyan Yankovich, autor al cărții Friendship First, spune că este important să ne amintim că avem o obligație față de prietenii noștri.

„Atât de mulți dintre noi ne dorim să avem prieteni care să se simtă ca o familie, dar ne este teamă să simțim față de ei același sentiment de obligație pe care îl avem față de rudele noastre biologice. Sentimentul de obligație este un privilegiu și, cred eu, este singura modalitate de a ne asigura că prietenii noștri vor avea grijă și de noi”, explică autorul.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu

Ce beneficii aduc prieteniile la distanță?

Femelele de bivol sălbatic își aleg prietenii în funcție de personalitate

Cum s-a transformat prietenia dintre I.G. Duca și Constantin Stere într-o relație dușmănoasă?