Béla Lugosi, actor maghiar-american, este amintit cel mai bine pentru portretul Contelui Dracula în filmul horror clasic Dracula din 1931, Ygor în Fiul lui Frankenstein din 1939 și rolurile sale în multe alte filme horror, din 1931 până în 1956.
Născut la 20 octombrie 1882 în Lugos, Ungaria (în prezent Lugoj, România), viața lui Lugosi a fost marcată de schimbări dramatice care îi vor contura moștenirea ca una dintre cele mai memorabile figuri din istoria filmului.
A început să joace la vârsta de 12 ani, realizând rapid că scena era chemarea sa. După ce a studiat la Academia de Artă Teatrală din Budapesta, și-a făcut debutul profesional în 1901. În următoarele două decenii, a devenit o figură proeminentă în teatrul maghiar, jucând în peste 170 de producții.
Talentul său era incontestabil, însă la orizont se întrezăreau turbulențe politice. În 1919, în urma eșecului Revoluției comuniste maghiare, activitățile socialiste ale lui Lugosi l-au determinat pe Lugosi să părăsească Ungaria pentru Germania. Această perioadă a fost definitorie pentru el; a jucat în mai multe filme mute, perfecționându-se în meseria pe care și-a ales-o, dar abia când a ajuns în Statele Unite, în 1921, cariera lui a început să ia o turnură transformatoare.
Odată stabilit în New York, Lugosi s-a confruntat cu provocări semnificative. În primul rând, a avut probleme cu limba engleză, fapt pentru care i-a fost greu să obțină roluri la Hollywood, însă perseverența și dorința de a se integra în peisajul de film și teatru american au dat roade atunci când a obținut rolul Contelui Dracula în adaptarea de pe Broadway a romanului lui Bram Stoker, în 1927. Interpretare i-a adus imediat faimă și l-a consacrat ca un nume cunoscut. Puțin mai târziu, în 1931, succesul lui Dracula pe scenă a condus inevitabil la o adaptare cinematografică de către Universal Pictures. Regizat de Tod Browning, filmul a devenit un clasic instantaneu, Lugosi devenind la rândul său un vampir pe ecran prin excelență, a cărui imagine, părul dat pe spate și pelerina fluidă, a influențat toate reprezentările ulterioare ale vampirilor în cultura populară.
Interpretarea sa în Dracula (1931) al lui Tod Browning a creat o asemenea senzație încât se spune, conform IMDb.com, că a primit mai multe scrisori de la femei decât ar fi primit vedeta incontestabilă a filmului, Clark Gable.
Pe măsură ce anii 1930 avansau, Lugosi s-a trezit catalogat ca actor horror, luptându-se să se elibereze de umbra lui Dracula. A refuzat roluri care i-ar fi putut lărgi aria de acțiune – în special rolul Monstrului lui Frankenstein, din cauza îngrijorărilor legate de posibilitatea de a fi de nerecunoscut sub un machiaj puternic, o decizie care pare să-l fi bântuit, mai ales că o perioadă Lugosi a trecut la o serie de filme cu buget redus și filme de serie B.
Traiectoria carierei lui Lugosi s-a schimbat dramatic în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când s-a confruntat cu dificultăți financiare exacerbate de tipare și roluri în declin. Dar cu toate acestea, Béla Lugosi a continuat să lucreze în film și teatru. Rolul lui Ygor din Son of Frankenstein (1939) i-a revigorat temporar cariera, dar nu l-a putut readuce la gloria de odinioară.
Viața personală a lui Lugosi a fost una destul de tumultoasă. S-a căsătorit de cinci ori de-a lungul vieții, cea de-a treia căsătorie a sa, cu Beatrice Weeks, o văduvă bogată, încheindu-se după doar trei zile, din cauza unor acuzații de infidelitate a actorului.
Pe măsură ce timpul trecea, sănătatea lui Lugosi se deteriora din cauza dependenței de droguri și a instabilității financiare. În momentul în care a decedat, la 16 august 1956, la vârsta de 73 de ani, a devenit o figură tragică – un om al cărui imens talent a fost umbrit de demonii personali și de schimbările societale de la Hollywood.
Dincolo de moștenirea pe care a lăsat-o ca actor al perioadei de început a filmului, Béla Lugosi a sculptat imaginația noastră despre cum ar trebui să arate și să se comporte vampirii. Arhetipul stabilit de el a impregnat literatura, emisiunile de televiziune și filmele timp de generații.
La momentul morții sale, scrie IMDb.com, Lugosi se afla într-o situație financiară atât de precară încât se zvonea că Frank Sinatra i-ar fi plătit înmormântarea. De fapt, văduva sa, Hope, și fosta soție, Lillian, au fost cele care au plătit-o.
„Singura legătură a lui Sinatra cu actorul a fost trimiterea unui cec de 1000 de dolari în timpul reabilitării sale în perioada în care consuma droguri”.
Béla Lugosi a fost înmormântat într-una dintre multele sale pelerine de vampir, dar nu cea din rolul principal din Dracula (1931).
Potrivit biografului Robert Cremer, scrie tot IMDb.com, Lugosi nu era doar cea mai bună gazdă de petreceri dintre membrii maghiari ai comunității de la Hollywood, ci și un glumeț inveterat. Atunci când alți expatriați precum Joe Pasternak, Ilona Massey, Michael Curtiz și Willy Pogany erau invitați, Lugosi îl angaja pe actorul comic Vince Barnett pentru a juca rolul unui chelner neîndemânatic care vărsa băuturile și scăpa farfuriile cu aperitive, ceea ce ducea la rateuri pentru invitați, spre deliciul lui Lugosi.
Casa lui din Los Angeles a fost cumpărată de Johnny Depp, care l-a interpretat pe prietenul său Edward D. Wood Jr. în Ed Wood (1994).
Béla Lugosi a fost primul actor horror care a fost legat de două sărbători, și asta datorită faptului că Dracula (1931) a fost lansat de Valentine’s Day – 14 februarie – în 1931 și, desigur, a fost legat în primul rând de Halloween datorită multiplelor sale filme cu vampiri și a altor filme horror în care a jucat.
În octombrie 2024, Béla Lugosi a fost desemnat, post-mortem, vedeta lunii de către Turner Classic Movies.
https://www.imdb.com/title/tt0021814/
https://www.imdb.com/name/nm0000509/
102 ani mai târziu, Nosferatu de atunci și Nosferatu de acum