Melania Trump, de la model la Primă Doamnă. În spatele hainelor de catifea și a pălăriilor sofisticate

22 01. 2025, 14:30

Melania Trump, în calitate de soție a lui Donald Trump, cel de-al 45-lea și, acum, cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite, a fost Prima Doamnă între 2017 și 2021, tocmai revenind în același rol. În 2001, Melania a devenit cetățean naturalizat al Statelor Unite. S-a căsătorit cu Donald Trump la 22 ianuarie 2005, cuplul având împreună un fiu, Barron William Trump (n. 20 martie 2006).

Născută Melanija Knavs, la 26 aprilie 1970, în Novo Mesto, Slovenia, drumul vieții a dus-o de la un mic oraș european la Casa Albă.

A crescut într-o familie modestă; tatăl ei, Viktor Knauss, a fost dealer auto, iar mama, Amalija Knauss, o creatoare de modă care i-a insuflat interesul pentru modeling și modă în general. Melania are o soră mai mare, Ines, care a jucat un rol important în viața Melaniei, fiind adesea descrisă drept inspirație și „lumina ei călăuzitoare”. Ines Knauss a avut o viață privată și nu a mai fost fotografiată în public de peste douăzeci de ani. Ultima sa apariție publică cunoscută a fost la nunta Melaniei cu Donald Trump în 2005. Nu a participat la evenimente importante ale familiei, cum ar fi înmormântarea mamei lor sau inaugurarea lui Donald Trump în 2017.

Melania Trump a urmat cursurile Școlii secundare de design și fotografie din Ljubljana înainte de a se muta la Milano la vârsta de 18 ani pentru a urma o carieră de model. Ulterior, s-a mutat la New York City în 1996, unde și-a continuat studiile în design și arhitectură, lucrând în același timp ca model.

Înainte de a deveni Prima Doamnă a Statelor Unite, Melania a avut o carieră de succes în modeling, colaborând cu diverse branduri de modă de profil înalt și apărând în numeroase reviste, inclusiv Vogue și Harper’s Bazaar. În plus față de modeling, și-a lansat propria linie de bijuterii și produse de îngrijire a pielii.

Melania l-a cunoscut pe Donald Trump la o petrecere din cadrul Săptămânii Modei de la New York, în septembrie 1998. La acea vreme, Melania lucra ca model, iar Trump era deja un cunoscut om de afaceri. Prima lor întâlnire a fost facilitată de prietenul comun Paolo Zampolli, om de afaceri născut în Italia și stabilit în New York City, fost Ministru Consilier la Misiunea Permanentă a Commonwealth-ului Dominica la ONU și ulterior „Ambasador al Oceanului și Mării pentru aceeași țară”.

Melania și Trump au început să se întâlnească la scurt timp după prima lor întâlnire. S-au căsătorit la 22 ianuarie 2005, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Biserica Episcopală din Bethesda-by-the-Sea din Palm Beach, Florida, iar nunta în sine a fost descrisă ca un eveniment extravagant, la care au participat numeroase personalități din lumea divertismentului și a politicii, inclusiv Rudy Giuliani, Heidi Klum și fostul președinte Bill Clinton, însoțit de Hillary Clinton. Rochia de mireasă a Melaniei a fost creată de designerul John Galliano de la casa de modă Christian Dior, costul estimându-se la 200.000 de dolari. Recepția a avut loc într-un spațiu luxos de 17.000 de metri pătrați la reședința Mar-a-Lago a lui Donald Trump, unde invitații au fost răsfățați cu un tort extravagant care cântărea 50 kg și era decorat cu 3.000 de trandafiri.

Pe parcursul președinției lui Trump, din ianuarie 2017 până în ianuarie 2021, Melania și-a asumat rolul de Primă Doamnă cu inițiative axate pe bunăstarea copiilor prin campania sa „Be Best”, care a avut ca scop promovarea unui stil de viață sănătos și a siguranței online pentru copii.

În septembrie 2016, Melania Trump a intentat un proces de defăimare împotriva mai multor instituții media, inclusiv Daily Mail. Procesul a fost inițiat după publicarea unor articole care conțineau afirmații false cu privire la trecutul său, în special susținând că ar fi lucrat ca escortă.

După intentarea procesului în februarie 2017, s-a raportat că Melania Trump a solicitat daune în valoare de 150 de milioane de dolari. Cu toate acestea, la începutul anului 2018, cazul a fost soluționat pe cale amiabilă pentru suma de 2,9 milioane de dolari.

Melania Trump vorbește fluent mai multe limbi, inclusiv slovena, engleza, franceza, sârba și germana.

În calitate de Primă Doamnă, a sprijinit diverse organizații caritabile axate pe problemele de sănătate ale copiilor.

Recent, a ținut prima pagină a ziarelor datorită susținerii ferme a dreptului la avort, o poziție care contrastează puternic cu opiniile soțului ei, Donald Trump, și ale Partidului Republican. În memoriile sale intitulate „Melania”, Prima Doamnă a SUA își exprimă convingerea în privința autonomiei femeilor asupra corpului lor și a dreptului fundamental de a lua decizii cu privire la sarcină, fără interferențe guvernamentale.

Melania Trump punctează faptul că este esențial ca femeile să aibă libertatea de a decide dacă să aibă sau nu copii pe baza convingerilor lor personale, subliniind că „restricționarea dreptului unei femei de a alege dacă să întrerupă sau nu o sarcină nedorită este același lucru cu negarea controlului asupra propriului corp”.

Melania Trump discută, de asemenea, circumstanțele specifice în care consideră că avortul ar trebui să fie permis, inclusiv cazurile care implică pericol pentru viața mamei, viol sau incest și anomalii fetale grave. Melania menționează că majoritatea avorturilor au loc la începutul sarcinii (la sau înainte de 13 săptămâni), dar apără dreptul de a recurge la avort mai târziu în sarcină, atunci când apar condiții medicale grave.

Surse:

https://www.nbcnews.com/news/us-news/melania-trump-files-defamation-suit-against-daily-mail-political-blog-n641771

https://www.theguardian.com/us-news/2024/oct/02/melania-trump-memoir-defends-abortion-rights

https://www.theguardian.com/us-news/2024/oct/03/melania-trump-memoir-abortion

https://www.cnbc.com/2024/10/03/melania-trump-abortion-book-election-harris.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Odată cu întoarcerea la Casa Albă, Donald Trump retrage pentru a doua oară Statele Unite din Acordul de la Paris

Donald Trump are „o fixație” pentru Premiul Nobel pentru Pace

Euforie în rândul investitorilor Tesla, după apropierea lui Elon Musk de Donald Trump

Furie în Danemarca după declarațiile lui Donald Trump despre Groenlanda