Home » Cultură » Abraham Simon Wolf Rosenbach, Napoleonul Cărților

Abraham Simon Wolf Rosenbach, Napoleonul Cărților

Abraham Simon Wolf Rosenbach, Napoleonul Cărților
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 18.01.2025

Dr. A. S. W. Rosenbach (1876-1952) a fost unul dintre cei mai remarcabili și faimoși librari americani, colecționar, cercetător și comerciant american de cărți valoroase și manuscrise, printre marile sale merite fiind contribuția la transformarea comerțului cu cărți rare, licitând în mod ostentativ pentru comorile cu coperți din întreaga lume, uneori supralicitându-le prețurile pentru a dovedi valoarea cărților ca investiții pentru clienții săi.

Într-o perioadă în care cele mai căutate cărți erau cele europene, Rosenbach a depus eforturi pentru a crește interesul pentru scriitorii și manuscrisele americane. Mai mult, a cumpărat și a vândut unele dintre cele mai faimoase manuscrise literare, inclusiv o parte din Poveștile Canterbury ale lui Chaucer, Alice în țara minunilor a lui Lewis Carroll și Ulise scris de mână al lui James Joyce (pe care l-a păstrat).

Wolf Rosenbach avea, pe lângă pasiunea pentru carte și mai ales pentru scrierile vechi, abilitatea de a combina această preocupare deosebită cu talentul antreprenorial, prin strategia sa de a menține cărțile importante în mișcare, de a le crește valoarea și nu în ultimul rând de a le asigura îngrijirea și conservarea corespunzătoare, pentru ca mai apoi să le plaseze în mâinile celor despre care știa că le apreciază la nivelul potrivit.

Datorită faimei pe care ajusese să o aibă, la Londra, acolo unde unde participa foarte des la licitațiile de la Sotheby’s, era cunoscut drept „Teroarea din sala de licitații”, în vreme ce la Paris i se spunea „Le Napoléon des Livres” („Napoleonul cărților”). Mulții alții îl numeau inclusiv „cel mai mare negustor de cărți din lume”.

Printre achizițiile sale s-au numărat inclusiv opt Biblii Gutenberg, multe manuscrise ale lui Shakespeare, o copie a Bay Psalm Book (probabil cea mai veche carte existentă care a fost publicată în America de Nord britanică), manuscrisele operelor Ulise și Aventurile lui Alice în Țara Minunilor, despre care deja am menționat, valoarea totală a achizițiilor sale de-a lungul vieții estimându-se la peste 75.000.000 de dolari în 2019.

Pe lângă toate acestea, Rosenbach a fost implicat și în acțiuni filantropice. A donat întreaga sa colecție de cărți pentru copii Bibliotecii Libere din Philadelphia, a înființat A.S.W. Rosenbach Lectures in Bibliography în cadrul Universității din Pennsylvania și a cedat averea sa Fundației Rosenbach, care a pus bazele Muzeului și Bibliotecii Rosenbach.

Abraham Simon Wolf Rosenbach s-a născut la 24 martie 1873 în Philadelphia, Pennsylvania, într-o familie de evrei care promova educația și cultura, de aici, cu siguranță, pornind mai târziu căutările lui în literatură și bibliofilie.

A studiat literatura în cadrul Universității din Pennsylvania, iar cariera în comerțul cu cărți a început odată ce s-a angajat la o librărie locală înainte de a-și înființa propria afacere.

„Am renunțat la o bursă universitară pentru a intra într-o afacere despre care mă gândeam că îmi va aduce bani buni în mână. Fiind student la vremea aceea, nu mi-am dat seama ce mare aventură avea să se dovedească această afacere …Aveam o șansă mai mare, o oportunitate mult mai mare decât aș fi putut avea vreodată ca profesor de limba engleză într-o universitate: aceea de a descoperi documente inedite și surse originale”, spunea Abraham Simon Rosenbach în cartea „Books and Bidders: The Adventures of a Bibliophile”.

În 1903, Rosenbach a fondat compania Rosenbach, specializată în cărți rare, manuscrise și artefacte literare. În 1954, au fost înființate Muzeul și Biblioteca Rosenbach pentru a găzdui colecția sa extinsă de cărți rare și manuscrise, astăzi importante centre de cercetare dedicate conservării istoriei literare.

În calitate de membru al comunității evreiești, Rosenbach a pledat pentru conservarea literaturii și culturii evreiești prin diverse inițiative menite să îi educe pe alții cu privire la semnificația acesteia. De asemenea, a colaborat cu numeroși autori și cercetători de-a lungul carierei sale, oferindu-le acces la materiale inedite care le-au îmbogățit cercetarea sau proiectele creative și a ținut frecvent prelegeri publice despre literatură, bibliofilie și colecționarea de cărți rare.

Activitățile deosebite ale lui Rosenbach rezultate în urma cumpărării și vânzării de cărți rare acopereau adesea primele pagini ale ziarelor și revistelor contemporane. Ceea ce reprezenta, desigur, o notă în plus la propulsarea faimei sale, dar în același timp și o contribuție utilă: sensibilizarea publicului față de comerțul cu cărți vechi în general, în special în America.

A.S. W. Rosenbach a murit la 1 iulie 1952, în Philadelphia, la vârsta de 75 de ani.

Sursa:

https://www.britannica.com/biography/A-S-W-Rosenbach

Vă mai recomandăm să citiți și:

John Newbery, părintele literaturii pentru copii

Selma Lagerlof, prima scriitoare recompensată cu Nobel pentru Literatură. Cea mai cunoscută pentru romanul „Minunata Călătorie a lui Nils Holgersson”

Sully Prudhomme, primul laureat al Premiului Nobel pentru Literatură

Murasaki Shikibu, autoarea uneia dintre cele mai mari opere ale literaturii japoneze, considerate a fi cel mai vechi roman complet din lume

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase