Ce este Schengen? Zona Schengen îi permite unui număr de peste 400 de milioane de oameni să călătorească liber între țările membre, fără a trece prin controale la granițe.
Ce este Schengen? Zona Schengen reprezintă una dintre principalele realizări ale proiectului european. Aceasta a luat naștere în 1985 ca proiect interguvernamental între cinci țări ale Uniunii Europene (Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg) și s-a extins treptat, devenind cea mai mare zonă de călătorie liberă din lume.
Numele „Schengen” provine de la un mic sat din Luxemburg, aflat la granița cu Germania și Franța, unde au fost semnate Acordul Schengen (1985) și Convenția Schengen (1990).
Apartenența la o zonă fără controale interne la granițe implică următoarele lucruri: țările membre nu efectuează controale la granițele lor interne, cu excepția cazurilor de amenințări specifice; se realizează controale armonizate la granițele externe, pe baza unor criterii clar definite.
Setul de reguli care reglementează zona Schengen este cunoscut sub numele de Codul Frontierelor Schengen. În prezent, zona Schengen acoperă peste 4 milioane de kilometri pătrați, având o populație de aproximativ 420 de milioane de locuitori și incluzând 29 de țări: 25 dintre cele 27 de state membre ale UE; și toți membrii Asociației Europene a Liberului Schimb (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția).
La 1 ianuarie 2023, Croația a devenit cel de-al 27-lea stat care i s-a alăturat integral zonei Schengen.
La 30 decembrie 2023, Consiliul European a aprobat eliminarea controalelor la granițele aeriene și maritime interne cu Bulgaria și România. Ulterior, la 12 decembrie 2024, Consiliul a decis eliminarea controalelor la granițele terestre interne dintre cele două țări și alte state Schengen. Începând cu 1 ianuarie 2025, Bulgaria și România fac parte integral din zona Schengen, potrivit Consiliului European. Cu toate acestea, controalele la granițele interne cu Cipru nu au fost încă eliminate, iar Irlanda nu este parte a zonei Schengen.
Zona Schengen facilitează zilnic trecerea a aproximativ 3,5 milioane de oameni pentru muncă, studii sau vizite la familie și prieteni. Aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-o țară Schengen, dar lucrează într-o altă țară din această zonă.
Europenii efectuează anual aproximativ 1,25 miliarde de călătorii în interiorul zonei Schengen, ceea ce aduce beneficii considerabile pentru turism și sectorul cultural. În plus, zona Schengen generează avantaje economice semnificative pentru cetățenii și companiile din statele participante, fiind un pilon central al Uniunii Europene și al pieței unice.
Țările care doresc să adere la zona Schengen trebuie să îndeplinească o serie de condiții prealabile, cum ar fi: aplicarea setului comun de reguli Schengen („acquis-ul Schengen”), care vizează controalele la granițe, eliberarea vizelor, cooperarea polițienească și protecția datelor personale; preluarea responsabilității pentru controlul granițelor externe în numele altor state Schengen și eliberarea vizelor Schengen uniforme; cooperarea eficientă cu agențiile de aplicare a legii din alte state Schengen pentru menținerea unui nivel ridicat de securitate după eliminarea controalelor la granițele interne; conectarea și utilizarea Sistemului de Informații Schengen (SIS).
Țările care aspiră să adere la zona Schengen trec printr-o serie de evaluări menite să stabilească dacă îndeplinesc condițiile necesare pentru aplicarea regulilor Schengen.
După confirmarea pregătirii unui stat membru de a se alătura zonei Schengen, decizia trebuie aprobată în unanimitate de toate celelalte state membre, în urma consultării Parlamentului European.
Singurătatea modifică proteinele din sânge, arată un studiu
Hanoi este cel mai poluat oraș din lume
Italia a cerut plafonarea gazelor la 60 de euro pentru megawatt-oră
Cât teritoriu ucrainean a ocupat Rusia și câți militari a pierdut până acum?