A. R. Rahman, cel mai prolific compozitor indian de muzică de film. Câștigător a două Oscaruri pentru muzica din Slumdog Millionaire
A. R. Rahman este cel mai prolific și mai de succes compozitor de film din cinematografia indiană. A scris partituri și cântece originale care au onorat nenumărate producții Tamil și Hindi, în vreme ce muzica sa pentru producții britanice și americane nu a făcut decât să-i sporească numărul de fani.
Este compozitorul coloanei sonore din faimosul Slumdog Millionaire (2008), film ce i-a adus două premii Oscar, un BAFTA și un Glob de Aur. (Slumdog Millionaire, lansat în 2008 și regizat de Danny Boyle, a câștigat opt premii Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor, precum și mai multe premii BAFTA și Globuri de Aur, de asemenea pentru cel mai bun film și cel mai bun regizor.)
A.R. Rahman s-a născut ca A.S. Dileep Kumar la 6 ianuarie 1966, în Madras (acum Chennai), India. Tatăl său, R.K. Sekhar, a fost compozitor și dirijor de muzică pentru filme Malayalam, ceea ce a influențat interesul timpuriu al lui Rahman pentru muzică. A început să studieze pianul la vârsta de patru ani și mai târziu a urmat cursurile Trinity College of Music din Londra. În 1988, AR Rahman și familia sa s-au convertit la islam după o experiență spirituală care a implicat recuperarea surorii sale din boală, adoptând numele Allah Rakha Rahman.
Deși mulți cred că prima sa partitură de film a fost pentru Roja, aceasta a fost de fapt pentru filmul Malayalam – Yodha.
Compozitor de jingle-uri
Înainte de a intra în cinematografie, Rahman a compus peste 300 de jingle-uri pentru reclame, care l-au ajutat să-și perfecționeze abilitățile de a crea melodii captivante. Cum am menționat deja, Rahman a câștigat faima internațională odată cu mjuzica pe care a compus-o pentru pelicula Slumdog Millionaire, câștigând două premii Oscar în 2009. Același film i-a adus inclusiv un Grammy pentru cea mai bună coloană sonoră.
Este implicat activ în activități caritabile și a înființat Fundația A.R. Rahman, concentrându-se pe educație și asistență medicală pentru copiii defavorizați. Tot el a fondat și Conservatorul de Muzică K.M. în Chennai pentru a educa muzicienii aspiranți și pentru a le oferi oportunități de formare.
De asemenea, este cunoscut pentru încorporarea tehnologiei în producția sa muzicală, fiind unul dintre pionierii utilizării instrumentelor digitale în cinematografia indiană.
În decursul carierei sale, Rahman a colaborat cu artiști renumiți precum Mick Jagger, Akon și Andrew Lloyd Webber. Deține un record mondial Guinness pentru crearea celor mai multe compoziții originale într-o singură zi -19 cântece pentru filmul din 1994, Kadhalan.
În ciuda faptului că este un simbol global, Rahman preferă să petreacă timp de calitate cu familia sa mai degrabă decât să participe la petreceri ori evenimente sociale.
La 15 august 1997, AR Rahman a lansat albumul intitulat Vande Mataram, la casa de discuri Columbia/SME Records, pentru a comemora 50 de ani de independență a Indiei. Un omagiu adus patriei-mamă, albumul conține cântece pentru fiecare dintre culorile drapelului indian. Albumul a fost lansat simultan în 28 de țări din întreaga lume, iar Rahman însuși a cântat la New Delhi în fața unui public numeros, inclusiv în fața prim-ministru indian. Peste 1,2 milioane de copii au fost vândute numai în India.
Important de menționat și faptul că AR Rahman a colaborat la muzica originală a musicalului de scenă The Lord of The Rings cu grupul finlandez de muzică folk Varttina și Christopher Nightingale.
În 2003, a fost nominalizat la Laurence Olivier Theatre Award (The Hilton Award) pentru cel mai bun nou musical din 2002, Bombay Dreams, prezentat la Apollo Theatre, West End, Londra, și pe Broadway, în New York.
A.R.Rahman a primit cel de-al 2500-lea Trofeu Filmfare la cea de-a 57-a ediție a Premiilor Filmfare, în 2011, un trofeu decorat cu diamante și conceput de PC Jewellers.
Britannica.com scrie că renumitul compozitor britanic Andrew Lloyd Webber, după ce i-a remarcat unele dintre coloanele sonore, l-a întrebat pe Rahman dacă ar fi interesat să scrie un musical de scenă. Astfel a ajuns acesta să lucrând împreună cu autorul versurilor Don Black, compunând muzica pentru Bombay Dreams, o satiră plină de culoare a filmelor de la Bollywood, spectacolul fiind lansat în 2002 în West End-ul londonez, însă fără prea mult tam-tam.
„Cu toate acestea, Rahman era deja bine cunoscut în rândul populației indiene numeroase din Londra, iar vânzările de bilete au fost mari, ceea ce a determinat lansarea versiunii Broadway a spectacolului în 2004. Următorul proiect scenic al lui Rahman, o versiune muzicală a Stăpânului inelelor, a avut premiera la Toronto în 2006. Cu un buget de 25 de milioane de dolari, producția l-a asociat pe Rahman cu ansamblul folcloric finlandez Värttinä pentru a compune o coloană sonoră muzicală care să surprindă lumea de dincolo a creațiilor lui J.R.R. Tolkien. Deși piesa a primit critici dure atât la Toronto, cât și la Londra (unde a avut premiera în 2007), s-a dovedit a fi un succes moderat în rândul publicului”.
În 2010 a scris muzica pentru 127 Hours (2010) – pentru care a primit o nouă nominalizare la Oscar – și filmele în limba hindi Rockstar (2011), Raanjhanaa (2013), Highway (2014) și Beyond the Clouds (2017). În plus, a scris coloana sonoră a filmului biografic Pelé: Birth of a Legend (2016). Ulterior, a scris muzica pentru filmul britanic Blinded by the Light (2019), despre un student britanic-pakistanez care este inspirat de muzica lui Bruce Springsteen, precum și pentru filmele în limba tamilă 2.0 (2018), Sarvam thaala mayam (2019; Madras Beats) și popularul Bigil (2019; Whistle). În 2020 a compus muzica pentru filmele în limba hindi Shikara și Dil bechara („The Helpless Heart”), acesta din urmă bazat pe filmul american din 2014 The Fault in Our Stars.
Surse:
https://www.imdb.com/name/nm0006246/trivia/?ref_=nm_ql_3
https://www.britannica.com/biography/A-R-Rahman
Vă mai recomandăm să citiți și:
James Horner, compozitorul celei mai vândute coloane sonore din istorie: „My heart will go on”
John Williams, compozitorul coloanelor sonoare ale unora dintre cele mai populare filme din istorie
William Herschel, singurul compozitor astronom. Descoperitorul planetei Uranus