Este unul dintre cei mai cunoscuți, premiați, de succes și mai respectați compozitori de muzică de film din istoria SUA. John Williams are o listă generoasă de premii care include peste 52 de nominalizări la Oscar (dintre care cinci victorii), peste 20 de discuri de aur și platină, două premii Emmy, trei Globuri de Aur, 25 de premii Grammy, un premiu oferit de American Film Institute (inclusiv pentru întreaga carieră), șapte premii BAFTA și multe doctorate onorifice. A condus numeroase orchestre naționale și internaționale, în prezent fiind dirijorul laureat al Boston Pops Orchestra.
În peste 70 de ani de activitate, Williams a compus unele dintre cele mai populare, recognoscibile și aclamate de critică partituri de film din istoria cinematografiei. Lui îi aparțin coloanele sonore de la Star Wars: Episode IV — A New Hope (1977) – pentru care a primit un Oscar, Jaws (1975) – recompesnat, de asemenea, cu un Oscar, E.T. the Extra-Terrestrial (1982) – un alt Oscar, Jurassic Park (1993), Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981), Schindler’s List (1993) – al patrulea Oscar, Superman: The Movie (1978), Saving Private Ryan (1998), Harry Potter and the Sorcerer’s Stone (2001), Close Encounters of the Third Kind (1977), Far and Away (1992), Home Alone (1990), Minority Report (2002), The Fabelmans (2022), Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980), Fiddler on the Roof (1971) – recompensat, de asemenea, cu un Oscar, Memoirs of a Geisha (2006) și multe altele. Din 2014, conform IMDb.com, John Williams deține recordul de a avea cele mai multe nominalizări la Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră muzicală.
Are la activ, de asemenea, o carieră semnificativă ca autor de lucrări de concert interpretate de artiști precum Mstislav Rostropovich, André Previn, Itzhak Perlman, Yo-Yo Ma, Gil Shaham, Leonard Slatkin, James Ingram, Dale Clevenger și Joshua Bell, compunând inclusiv Olympic Fanfare and Theme pentru Jocurile Olimpice din 1984, care au avut loc în Los Angeles, și pentru care, un an mai târziu, a fost recompensat cu un premiu Grammy.
A compus muzica pentru toate lungmetrajele lui Steven Spielberg, cu excepția a trei dintre ele, și coloana sonoră a ultimului film al lui Alfred Hitchcock – Family Plot (1976). A renunțat să scrie muzica pentru Harry Potter and the Goblet of Fire (2005), în favoarea celei pentru Memoirs of a Geisha (2005). În 2005, partiturile sale pentru Star Wars: Episode IV – A New Hope (1977), Jaws (1975) și E.T. the Extra-Terrestrial (1982) au fost clasate pe locurile #1, #6 și, respectiv, #14 pe lista AFI a celor mai bune 25 de partituri de film din ultimii 100 de ani, coloana sonoră din Jaws (1975) fiind considerată una dintre cele mai recunoscute, clasice și pline de suspans partituri de film din toate timpurile. Cu 52 de nominalizări la Oscar, Williams deține recordul pentru cele mai multe nominalizări din partea unei persoane în viață și este al doilea după Walt Disney ca număr total de nominalizări.
John Williams este compozitorul celui mai bine vândut single instrumental din toate timpurile și singurul care a primit oficial statutul de disc de platină – 2 milioane de unități – Star Wars Theme and Cantina Band.
A primit premiul Kennedy Center Honors în 2004, alături de Elton John, Joan Sutherland, Warren Beatty și Ossie Davis și Ruby Dee și Medalia Națională Americană a Artelor, la 25 februarie, pentru serviciile și contribuțiile sale la muzică.
John Williams s-a născut la 8 februarie 1932, în New York City, într-o familie de muzicieni; tatăl său a fost percuționist de jazz și a cântat cu Raymond Scott Quintet. La vârsta de șase ani, a început să studieze pianul, mai târziu învățând să cânte la alte câteva instrumente, inclusiv fagot, violoncel, clarinet, trombon și trompetă. După ce a servit în U.S. Air Force, John Williams a urmat cursurile Școlii Juilliard, unde a studiat pianul cu Madame Rosina Lhevinne, pedagog și pianistă de origine rusă.
În anii 1950, Williams a lucrat ca muzician de studio și aranjor pentru filme. A asigurat muzica pentru pian în filme clasice precum Some Like It Hot (1959) și To Kill a Mockingbird (1962), însă înainte de a deveni faimos pentru partiturile sale scrise pentru filme. A compus muzică pentru emisiuni de televiziune populare în anii 1960, inclusiv Gilligan’s Island, Lost in Space și The Time Tunnel.
La 23 iunie 2000, John Williams a devenit prima persoană inclusă în Hollywood Bowl Hall of Fame.
John Williams a fost căsătorit de două ori. Prima sa căsătorie a fost cu Barbara Ruick, actriță de musical, împreună având trei copii, Barbara decedând în urma unei hemoragii cerebrale în 1974, la vârsta de 43 de ani. Șase ani mai târziu, John Williams s-a căsătorit cu Samantha Winslow, fotograf și designer de interior.
Surse:
https://www.imdb.com/name/nm0002354/
https://www.imdb.com/name/nm0002354/awards/?ref_=nm_awd
https://www.britannica.com/biography/John-Williams-American-composer-and-conductor
Ennio Morricone, cel mai important compozitor de muzică de film
Aldo Valleroni, unul dintre cei mai prolifici compozitori și scriitori italieni
Test de cultură generală. Care compozitor a fost înmormântat fără inimă?