Dacă ați fost impresionați de muzica din Titanic (care a avut cea mai vândută coloană sonoră orchestrală), sau din Star Trek, Avatar, Troy, A Beautiful Mind, Apollo 13, Braveheart, Field of Dreams și Zorro, aflați faptul că responsabil este compozitorul american James Horner (1953 – 2015), care a compus inclusiv pentru două dintre peliculele cu cele mai mari încasări din toate timpurile.
Premiat de 2 ori cu Oscar (ambele trofee obținute pentru Titanic – unul pentru cea mai bună coloană sonoră dramatică originală și altul pentru cel mai bun cântec original pentru My Heart Will Go On, interpretat de Celine Dion) și nominalizat de 10 ori, Horner a compus teme pentru mai multe companii de film și CBS, a creat muzica pentru logo-urile Universal (folosite între 1990 și 1997), Lionsgate și Icon Productions, a etichetat mai multe partituri cu un sunet distinctiv de trompetă cu patru note în timpul unui moment important al filmului și a fost compozitorul muzicii din trei filme câștigătoare ale premiului Oscar pentru cel mai bun film: Braveheart (1995), Titanic (1997) și A Beautiful Mind (2001).
Multe dintre partiturile sale conțin o voce feminină „fără cuvinte” (așa cum face adesea Ennio Morricone), iar temele sale de final pentru Battle Beyond the Stars (1980) și Glory (1989) au fost reutilizate masiv pentru diverse trailere de film.
De asemenea, toate cele trei partituri muzicale ale sale din 2015 – realizate pentru Southpaw (2015), Wolf Totem (2015) și The 33 (2015) – scrie IMDb.com, au fost pe lista lungă pentru premiul Oscar pentru cea mai bună partitură originală.
Apoi, Countdown a lui Bishop din Aliens (1986) este a cincea cea mai utilizată piesă pentru indicațiile de trailer, conform www.filmdetail.com, cu un total de 24 de „utilizări” (din 2011). James Horner a scris muzica a șapte producții care au fost nominalizate la Oscarul pentru cel mai bun film: The Dresser (1983), Field of Dreams (1989), Braveheart (1995), Apollo 13 (1995), Titanic (1997), A Beautiful Mind (2001) și Avatar (2009). Dintre acestea, așa cum am scris deja ceva mai sus, Braveheart (1995), Titanic (1997) și A Beautiful Mind (2001) ieșind câștigătoare la această categorie.
James Horner, care a fost un mare admirator al muzicii clasice și a fost influențat de compozitori precum Mahler, Strauss și Prokofiev, l-a citat pe Dmitri Șostakovici (compozitor și pianist rus din epoca sovietică, care a devenit cunoscut pe plan internațional după premiera Simfoniei sale din 1926), ca fiind principalul său element inspirațional, datorită expresivității muzicale, abordării tematică și utilizării instrumentelor orchestrale.
Prima și ultima sa nominalizare la Oscar pentru cea mai bună partitură originală au fost pentru filme regizate de James Cameron – Aliens (1986) și Avatar (2009).
În 2013, James Horner a fost premiat cu Max Steiner Film Music Achievement Award la gala Hollywood care a avut loc la Vienna, premiu acordându-i-se pentru realizări excepționale în arta muzicii de film.
În 2009, a fost nominalizat pentru titlul de Compozitor de film al anului de către Asociația internațională a criticilor de muzică de film.
James Roy Horner s-a născut la 14 august 1953, în Los Angeles, California, într-o familie de imigranți evrei. Tatăl său, Harry Horner, a fost scenograf și director artistic și a emigrat în SUA din ceea ce este acum Republica Cehă. Horner a început să cânte la pian și la vioară la vârsta de cinci ani, educația lui timpurie incluzând o perioadă petrecută la Londra, la Royal College of Music, unde a studiat cu György Ligeti (compozitor maghiar-austriac de muzică clasică contemporană, descris . ca fiind unul dintre cei mai importanți compozitori avangardiști din a doua jumătate a secolului al XX-lea și una dintre cele mai inovatoare și influente figuri progresiste ale timpului său). După întoarcerea în Statele Unite, Horner a urmat cursurile Școlii Verde Valley din Arizona și, ulterior, a obținut o diplomă de licență în muzică de la Universitatea din California de Sud (USC). A continuat cu un masterat la UCLA, unde a și a predat teoria muzicii, ulterior finalizându-și doctoratul în compoziție și teorie muzicală la UCLA.
Cariera de compozitor de film a lui Horner a început în mod serios când a scris pentru mai multe filme cu buget redus la sfârșitul anilor 1970, însă descoperirea lui a venit odată cu Star Trek II: The Wrath of Khan (1982), care l-a consacrat ca un compozitor important la Hollywood.
Abilitatea de a îmbina muzica orchestrală cu elemente corale și motive inspirate din muzica celtică a devenit un semn distinctiv al stilului său. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu numeroși regizori, printre care James Cameron, George Lucas, Ron Howard, Steven Spielberg, Oliver Stone și Mel Gibson.
James Horner a murit la 22 iunie 2015, la vârsta de 61 de ani, când avionul său Short Tucano s-a prăbușit în Pădurea Națională Los Padres, lângă Ventucopa, California. National Transportation Safety Board a stabilit ulterior că prăbușirea a fost cauzată de incapacitatea lui Horner de a menține distanța față de pământ în timpul manevrelor de zbor la joasă înălțime. La momentul morții, Horner realizase partituri pentru trei filme care au fost lansate postum: Southpaw, o dramă regizată de Antoine Fuqua, cu Jake Gyllenhaal și Rachel McAdams în rolurile principale, The 33 și The Magnificent Seven.
Surse:
https://www.imdb.com/name/nm0000035/awards/?ref_=nmbio_ql_2
https://www.imdb.com/name/nm0000035/trivia/?ref_=nmawd_ql_3
https://www.allmusic.com/artist/james-horner-mn0000150530
Victimă de pe Titanic, John Jacob Astor IV a fost unul dintre cei mai bogați oameni din lume
Compania care a construit Titanicul în urmă cu 113 ani intră în insolvență