De ce unii oameni aleg să petreacă sărbătorile departe de familie?

31 12. 2024, 12:00
Sursa foto: Shutterstock

Sărbătorile sunt adesea considerate o perioadă dedicată familiei – o perioadă în care îți faci bagajele și te urci în trenuri, avioane și automobile pentru a te întâlni cu oamenii cu care ai același ADN.

Dar pentru unii, acest lucru nu este posibil sau nu este de dorit. Unii trăiesc departe de familiile lor, în vreme ce alții nu sunt foarte apropiați sau au relații complicate. Acest lucru poate fi o provocare, dar poate fi și o oportunitate de a construi noi tradiții cu prietenii și vecinii, potrivit The Guardian.

„Eram foarte apropiată de comunitatea mea de teatru, așa că am răspândit vestea că îi adun pe toți și au venit mulți oameni. Am invitat oamenii să aducă mâncare din tradițiile de sărbători ale familiilor lor – orice tradiție – așa că am avut o gamă minunată de feluri de mâncare. (…) Crăciunul următor, am fost cu familia. A fost îngrozitor! Mi-am jurat să nu mai fac asta niciodată”, spune Joce, în vârstă de 56 de ani.

„Crăciunul cu familia a fost îngrozitor”

Rikki, în vârstă de 54 de ani, călătorește de sărbători împreună cu o prietenă din liceu.

„Acum aproximativ 10 ani, am început să sar peste Crăciunul cu familia și să aleg să văd alți oameni și alte locuri. Am decis că la vârsta asta este un moment la fel de bun ca oricare altul pentru a recunoaște că nu îmi place să petrec sărbătorile cu familia mea. Tatăl meu, acum în vârstă de 73 de ani, nu mă place, iar eu mi-am petrecut prea mult timp din viață încercând să schimb asta. De ce să petrec timp liber prețios cu cineva căruia nu-i place compania mea?”, spune ea.

„Mi-am făcut o nouă familie”

La rândul ei, Carolyn s-a născut în SUA, dar locuiește în Suedia din 2002. De 20 de ani nu a mai petrecut cu familia sărbătorile importante ale anului.

„Mi-am făcut o nouă familie și un nou cămin în Suedia. De ani de zile am un grup dedicat de prieteni cu care sărbătoresc Ziua Recunoștinței în ultima sâmbătă din noiembrie. Avem curcan, umplutură și toate garniturile. Există jocuri, multe discuții și ne bucurăm de compania celorlalți”, spune Carolyn.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Prietenii ajută persoanele în vârstă mai mult decât familia, arată un studiu

Viața alături de familie aduce atât beneficii, cât și probleme. Ce arată un studiu?

Google anunță o nouă familie de Inteligență Artificială capabilă să identifice emoțiile

Cât a plătit o familie de români pentru o vacanţă în Maldive?