Max Steiner, primul laureat al unui Oscar acordat pentru coloana sonoră. A scris muzica din „King Kong” și „Pe Aripile Vântului”

31 12. 2024, 14:30
Sursa foto: Profimedia

Max Steiner, compozitor austriac născut la Viena, a fost unul dintre fondatorii muzicii de film, scriind regulile pentru compozitorii de astăzi cu partiturile sale cuprinzătoare create pentru Hollywood-ul anilor 1930, de la Casablanca, la King Kong și Pe aripile vântului, aceasta din urmă fiind clasată de Institutul American de Film drept a doua cea mai mare partitură de film din toate timpurile.

A lucrat la 36 de filme în 1934 și la 37 în anul următor, un record neegalat până astăzi. A fost considerat pionierul prin excelență al compoziției cinematografice americane, fiind remarcat în special pentru capacitatea de a-și integra muzica în acțiunea de pe ecran. În copilărie, Max Steiner a învățat pianul cu legendarul compozitor Johannes Brahms. Tatăl lui Steiner, Gabor Steiner, important producător de teatru din Viena, a fost cel care l-a descoperit și l-a promovat pe Brahms, cei doi rămânând prieteni.

Pentru munca sa de compozitor de muzică de film, Steiner a primit de-a lungul vieții numeroase distincții, inclusiv Medalia de bronz a regelui Belgiei, în 1936; Premiul Laurel al American Exhibitors în 1948; Globul de Aur pentru Life with Father (1947); Premiul Oscar pentru lucrările muzicale scrise pentru Since You Went Away (1944); Premiul Academiei din nou pentru Now, Voyager (1942); Premiul Academiei, decorație a guvernului francez pentru The Informer (1935); Medalia italiană pentru So This Is Paris (1954) și un premiu oferit de Cinema Exhibitors, la Veneția, pentru The Treasure of the Sierra Madre (1948).

Max Steiner a compus prima sa partitură majoră în 1924, pentru filmul mut The Tempest. În 1933, a semnat coloana sonoră pentru King Kong, muzica din acest film fiind adesea citată ca o lucrare de pionierat în utilizarea muzicii orchestrale în pelicule cinematografice. Trei ani mai târziu, în 1936, a câștigat primul său Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră originală pentru filmul The Informer. În 1937, a scris muzica pentru A Star Is Born, în 1940 a asigurat coloana sonoră a clasicului Gone with the Wind, considerată a fi una dintre capodoperele sale și care, de altfel, i-a adus încă un premiu Oscar, în 1941 a mai primit un Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră originală pentru Now, Voyager, iar începând cu 1943, Max Steiner a marcat debutul colaborării sale pe termen lung cu Warner Bros, compunând partituri pentru numeroase filme în această perioadă, inclusiv Casablanca, Since You Went Away (pentru care a fost nominalizat la Oscar), Since You Went Away (pentru care a câștigat un Oscar), All That Heaven Allows.

Steiner a colaborat, de asemenea, cu regizorul Michael Curtiz la mai multe proiecte, inclusiv Aventurile lui Robin Hood, din 1954 începând să compună muzică pentru seriale de televiziune și documentare. În 1956 a avut loc ultima sa nominalizare la Oscar, pentru cea mai bună coloană sonoră originală pentru The Caine Mutiny.

În 2005, munca lui Steiner a primit o recunoaștere postumă, acesta fiind inclus pe lista celor care au creat cele mai bune 25 de partituri de film din cinematografia americană, lista fiind întocmită de American Film Institute (AFI).

În 2001, în onoarea contribuțiilor lui Steiner la muzică și cinematografie, a fost înființată The Max Steiner Music Society, pentru a promova conștientizarea și aprecierea operei sale.

Născut Maximilian Raoul Walter Steiner la Viena, la 10 mai 1888, într-o familie evreiască de artiști (bunicul său a produs operetele lui Offenbach și Johann Strauss, iar tatăl său a compus pentru tânărul Strauss), Steiner a dovedit un talent ieșit de comun din punct de vedere muzical încă din copilărie, primele sale lucrări complexe fiind compuse în adolescență. Max a studiat la Academia Imperială de Muzică din Viena, pe care a absolvit-o la vârsta de 13 ani, după ce a terminat cursul de 8 ani într-un singur an.

A studiat cu Gustav Mahler, unul dintre cei mai importanți dirijori ai generației sale, înainte de a împlini vârsta de 20 de ani, câștigându-și existența ca dirijor și compozitor de lucrări pentru teatru, concerte și vodevil. A trăit pentru o scrută perioadă de timp în Marea Britanie, într-un final decizând să se stabilească în SUA (în 1914) unde, cu ajutorul compozitorului de film Erich Wolfgang Korngold, Steiner a devenit rapid un orchestrator și dirijor căutat pe Broadway.

Odată cu apariția sunetului, scrie IMDb.com, studiourile de film s-au grăbit să încheie contracte de colaborare cu el. Max Steiner a fost unul dintre primii care au integrat pe deplin partitura muzicală cu imaginile de pe ecran, compunând scene individuale și creând laitmotive pentru personaje individuale. S-a scris că partiturile compuse pentru King Kong (în 1933) au stabilit standardul pentru muzica de film americană pentru anii următori.

Max Steiner, în perioada 1930 – 1960, a fost unul dintre cei mai respectați, inovatori și străluciți compozitori de muzică de film americană, creând un număr cu adevărat uluitor de partituri pentru filme de toate tipurile. Cele 18 nominalizări la Oscar și 3 victorii l-au plasat în fruntea celor mai importanți compozitori de muzică de film timp de mai mult de 30 de ani.

Compozitorul Max Steiner a fost căsătorit de patru ori, având un sigur copil, Ronald, cu cea de-a treia soție a lui, harpista Louise Klos. Născut în 1940, Ronald s-a sinucis în Honolulu, la vârsta de 22 de ani.

Max Steiner a murit la 82 de ani, la 28 decembrie 1971.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000070/awards/?ref_=nmtrv_ql_2

https://www.britannica.com/biography/Max-Steiner

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ennio Morricone, cel mai important compozitor de muzică de film

Maurice Jarre, unul dintre cei mai prolifici compozitori de muzică de film. Tatăl muzicianului Jean Michel Jarre

William Herschel, singurul compozitor astronom. Descoperitorul planetei Uranus

Aldo Valleroni, unul dintre cei mai prolifici compozitori și scriitori italieni