Home » Cultură » Agatha Christie, Regina Crimelor și Misterelor. Cea mai bine vândută romanicieră din toate timpurile

Agatha Christie, Regina Crimelor și Misterelor. Cea mai bine vândută romanicieră din toate timpurile

Publicat: 17.12.2024

Agatha Christie, născută la 15 septembrie 1890 în Torquay, Devon, Anglia, este cunoscută drept unul dintre cei mai prolifici și celebri autori de romane polițiste, operele sale incluzând personaje emblematice precum Hercule Poirot și Miss Marple, reprezentate atât de des în producții realizate pentru marele ecran, dar și pentru televiziune.

Agatha Christie a scris aproximativ 75 de romane, inclusiv 66 de romane polițiste și 14 colecții de povestiri, fiind probabil cea mai faimoasă scriitoare de romane polițiste din lume și unul dintre cei mai bine vânduți romancieri din toate timpurile.

Educată acasă de mama sa, conform britannica.com, Agatha a început să scrie literatură polițistă în timp ce lucra ca asistentă medicală în perioada Primului Război Mondial, primul ei roman, The Mysterious Affair at Styles, cu Hercule Poirot drept personaj principal, bine-cunoscutul detectiv belgian excentric și egoist, fiind publicat în 1920, pentru ca mai apoi Poirot să reapară în aproximativ 25 de romane și multe povestiri. La rândul ei, Miss Jane Marple, cealaltă figură principală a romanelor sale polițise, a prins viață pentru prima dată în anul 1930 în Murder at the Vicarage, iar prima recunoaștere majoră a lui Christie a venit odată cu The Murder of Roger Ackroyd (1926), urmat de aproximativ 75 de romane care, de obicei, figurau pe listele de best-seller-uri și erau publicate în seriale în reviste populare din Anglia și Statele Unite.

Agatha Christie a scris inclusiv piese de teatru, una dintre cele mai importante fiind The Mousetrap (1952), ce a stabilit un record mondial pentru cea mai lungă reprezentație continuă într-un teatru (8 862 de reprezentații, mai mult de 21 de ani, la Ambassadors Theatre, Londra) înainte de a se muta în 1974 la St Martin’s Theatre, unde a continuat fără întrerupere până când pandemia COVID-19 a închis teatrele în 2020, moment în care a depășit 28 200 de reprezentații. De asemenea, remarcabilă este și Witness for the Prosecution (1953), adaptată într-un film de succes în 1957, la fel ca multe dintre operele sale, câteva dintre aceste adaptări cinematografice notabile incluzând And Then There Were None (1939; film 1945), Murder on the Orient Express (1933; film 1974 și 2017), Death on the Nile (1937; film 1978) și The Mirror Crack’d From Side to Side (1952; film 1980).

În 1914, Agatha s-a căsătorit cu Archibald Christie, colonel, având împreună o fiică (născută în 1919) pe care au numit-o după o eroină shakespeariană – Rosalind – și care a fost martora creării unora dintre cele mai faimoase mistere din literatură. Mai târziu, Rosalind a ales să-și dedice viața conservării și gestionării patrimoniului literar al mamei sale și devenit forța motrică din spatele Agatha Christie Limited, o companie înființată pentru a gestiona drepturile de autor ale operelor lui Christie. Sub conducerea Rosalindei, compania a prosperat, asigurându-se că poveștile lui Christie rămân în istorie pentru generații întregi, în același timp fiind adaptate în diverse medii, de la film și televiziune, la scenă.

După divorțul de Archibald în 1928, Agatha s-a căsătorit doi ani mai târziu cu arheologul Max Mallowan, acest al doilea mariaj oferindu-i inspirație pentru multe dintre lucrările sale de mai târziu, plasate pe fundalul unor întâmplări trăite sau imaginate în Orientului Mijlociu. Alături de Mallowan, Agatha Christie a petrecut câteva luni în fiecare an în expediții efectuate în Irak și Siria.

Agatha Christie a murit la 12 ianuarie 1976, la vârsta de 85 de ani, lăsând în urmă o avere netă de aproximativ 20 milioane de dolari (echivalentul a 100 milioane de dolari în valoare actualizată). Regina crimelor și a misterelor a fost și a rămas până în momentul de față cea mai bine vândută romancieră din toate timpurile, cu peste două miliarde de exemplare ale cărților sale vândute la nivel mondial, în vreme ce piesa ei The Mousetrap deține recordul pentru cea mai longevivă piesă din istorie, de la debutul său în West End-ul londonez în 1952.

Agatha Christie este singura femeie dramaturg care a avut trei piese jucate simultan în West End-ul londonez și singura scriitoare de romane polițiste care a dobândit aceeași faimă internațională ca și dramaturg. De asemenea, i se atribuie meritul de a fi fost prima femeie occidentală care a stat în picioare pe o placă de surf. Acest lucru s-a întâmplat atunci când a vizitat Africa de Sud și apoi Hawaii, în 1922.

Prima povestire – The House of Beauty – a scris-o pentru a scăpa de plictiseală în timp ce se afla la pat, recuperându-se după o gripă. A scris șase romane semi-autobiografice, sub pseudonimul Mary Westmacott, iar faptul că ea era autoarea a rămas un secret timp de aproape 20 de ani.

Three Act Tragedy, publicat în 1935, a devenit primul ei titlu vândut în 10 000 de exemplare în primul an. În 1948, Agatha Christie a fost prima scriitoare de literatură polițistă ale cărei zece titluri au fost publicate de Penguin în aceeași zi în 100 000 de exemplare. Numele Agathei Christie a apărut în fiecare zi timp de 53 de ani în toate ziarele cu rubrici de teatru din West End, în ziua în care a murit, teatrele din West End stingându-și luminile timp de o oră.

Camera 411 de la Hotelul Pera Palace din Istanbul îi este dedicată lui Christie. Se spune că ar fi scris acolo o parte din Crima din Orient Express. Camera este decorată cu mai multe fotografii ale ei și exemplare ale cărților scrise de ea.

Cariera prolifică de scriitoare a Agathei Christie s-a întins pe cinci decenii, cu 66 de romane polițiste, 6 romane non polițiste și 150 de povestiri. Cu mai mult de 2 miliarde de cărți publicate, Christie este depășită doar de Biblie și Shakespeare. Cărțile ei au fost publicate în peste 100 de limbi strănine, fiind cea mai tradusă scriitoare din toate timpurile.

Agatha Christie este una dintre primele surferițe din Marea Britanie, fiind considerată a fi prima femeie occidentală care s-a urcat pe o placă de surf. La acea vreme, plăcile de surf erau realizate din lemn masiv, măsurau aproximativ 3 metri și puteau cântări până la 30 de kilograme.

„Oh, a fost raiul! Nimic nu se compară cu plutitul pe apă la ceea ce ți se pare o viteză de aproximativ două sute de mile pe oră. Este una dintre cele mai mari plăceri fizice pe care le-am cunoscut”. (Agatha Christie)

Surse:

https://www.agathachristie.com/en/news/2020/100-facts-about-agatha-christie

https://www.britannica.com/biography/Agatha-Christie

Vă mai recomandăm să citiți și:

Să fie un scriitor din 1800 primul influencer pentru bărbați?

Arthur C. Clarke, scriitorul care a prezis Inteligența Artificială. „Cât de nepotrivit este să numim această planetă Pământ, când este clar că este un Ocean”

Saeed Rashed, cel mai tânăr scriitor. La 4 ani a publicat prima carte

Jules Verne, scriitorul vizionar și cel mai mare dintre visători. Creatorul primelor romane SF

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase