Samuel Bartram, portarul „pierdut în ceață” pe terenul de fotbal

05 12. 2024, 14:00

S-a întâmplat în ziua de Crăciun a anului 1937, pe stadionul Stamford Bridge din Londra, în timpul unui meci între Chelsea și Charlton Athletic.

Chiar la începutul meciului, o ceață densă a învăluit terenul, reducând drastic vizibilitatea. Această condiție atmosferică a condus la una dintre cele mai memorabile secvențe hilare din fotbal, în care a fost implicat portarul lui Charlton, Sam Bartram. Fără ca acesta să știe, în timp ce arbitrul întrerupsese jocul din cauza ceții, Bartram a rămas nemișcat în fața porții sale timp de aproape 15 minute, după ce meciul a fost abandonat.

Pe măsură ce ceața se întindea de la un capăt la celălalt al terenului, jucătorilor și oficialilor le devenea din ce în ce mai greu să vadă ce se petrece pe teren, prin urmare arbitrul a luat decizia de a întrerupe jocul, însă fără a-l anunța pe Bartram care, la rândul lui, nu a fost conștient de această evoluție. A continuat să stea în zona porții sale, convins că echipa pe care o reprezintă domina Chelsea și că acțiunea se va relua în scurt timp. Momentul așteptării a luat sfârșit abia când un ofițer de poliție s-a apropiat de el exclamând: „Ce naiba faci aici? Meciul a fost oprit acum un sfert de oră. Terenul este complet gol”, după cum nota mai târziu Bartram în autobiografia sa. Părăsind, așadar, terenul, destul de contrariat, atunci când a ajuns în vestiar, coechipierii lui l-au întâmpinat cu râsete, peste măsură de amuzați de situație.

„La scurt timp după lovitura de începere, ceața a început să se îngroașe rapid la capătul celălalt, trecând pe lângă Vic Woodley în poarta lui Chelsea și rostogolindu-se constant spre mine. Arbitrul a oprit jocul și apoi, pe măsură ce vizibilitatea devenea mai clară, l-a reluat. Eram în avantaj în acest moment și vedeam din ce în ce mai puține figuri. După destul de mult timp, din perdeaua de ceață, a apărut în fața mea o siluetă. Era un polițist care m-a privit cu suspiciune. Ce naiba faci aici?, a oftat el. Jocul a fost oprit acum un sfert de oră. Terenul este complet gol. Iar când m-am îndreptat cu greu spre vestiar, restul jucătorilor echipei Charlton, deja ieșiți din baie și îmbărcați în civil, erau cuprinși de o isterie de râs”. (Samuel Bartram)

Născut în 1914 în Jarrow, Anglia, Sam Bartram a început să joace la nivel profesionist cu Boldon Community Association FC înainte de a se alătura echipei Charlton Athletic, în 1934. De-a lungul carierei sale, care s-a întins pe două decenii, a jucat 623 de meciuri de campionat pentru club, un record care se păstrează și astăzi. În ciuda faptului că a fost supranumit „cel mai bun portar care nu a jucat niciodată pentru Anglia”, din cauza concurenței acerbe pentru selecția națională în timpul anilor săi de glorie – portari precum Frank Swift și Bert Williams erau deja bine stabiliți ca titulari ai naționalei – a reprezentat Anglia în divizia B, participând cu echipa într-un turneu în Australia, în 1951, în timp devenind unul dintre cei mai respectați și admirați portari din istoria fotbalului britanic.

A jucat până la vârsta de 42 de ani, stabilind un record în Liga Engleză de Fotbal, cu 500 de apariții în campionat. În 1954, la vârsta de 40 de ani, a fost ales al doilea în cadrul titlului Fotbalistul Anului. Bartram este cel mai în vârstă fotbalist care a jucat vreodată pentru Charlton Athletic.

După ce a renunțat la cariera sa de jucător, în 1956, Bartram a făcut tranziția către management, cu stagii la York City și Luton Town. Ulterior, a devenit un respectat editorialist de fotbal pentru The People. Contribuțiile sale au fost recunoscute de Charlton Athletic prin diverse omagii, printre care numirea unor străzi și ridicarea unei statui, în 2006, în fața stadionului. La 50 de ani de la retragerea sa, un bar și un restaurant din apropierea terenului de fotbal, au primit numele lui.

Sam Bartram a murit la 17 iulie 1981, la vârsta de 67 de ani, în Harpenden, Hertfordshire, Anglia, cauza decesului nefiind dezvăluită public.

Sursa:

https://www.wokewaves.com/posts/lost-in-the-fog-the-legendary-tale-of-goalkeeper-sam-bartram

Vă mai recomandăm să citiți și:

Lily Parr, cea mai bună jucătoare de fotbal din istoria Angliei. Una dintre primele jucătoare profesioniste de fotbal din lume

Un zidar pe nume Fergus Suter, primul fotbalist profesionist din lume

Prințul Faiq Bolkiah, cel mai bogat fotbalist din lume

Cristiano Ronaldo, cel mai popular sportiv. Câștigă 7 dolari pe secundă! „Fără fotbal, viața mea nu înseamnă nimic”