Actorul Tom Hanks, văr îndepărtat cu Abraham Lincoln, George Clooney și Walt Disney. „Cred că este mai bine să te simți bine decât să arăți bine”

02 12. 2024, 14:00

„Sunt acel actor din unele filme care ți-au plăcut și din altele care nu ți-au plăcut. Uneori sunt într-o formă destul de bună. Hei, trebuie să trăiești, știi?”. Da, are dreptate Tom Hanks în mini prezentarea pe care și-a făcut-o pentru contul de pe Instagram, cu mențiunea că este prea modest în felul în care se caracterizează, și asta deoarece s-a dovedit a fi într-o formă bună nu doar uneori, ci aproape întotdeauna.

Este actorul din filmele care ne-au dacă nu toate, atunci aproape toate. Începând cu Forrest Gump (1994), film cu încasări de aproape 680 de milioane de dolari și premiat cu șase Oscaruri, unul dintre ele ajungând inclusiv la Tom Hanks (pentru cel mai bun actor într-un rol principal), actorul presonificându-l pe tânărul Forrest Gump, un bărbat cu un coeficient de inteligență scăzut, dar cu o inimă mare. O poveste de dragoste, o lecție despre perseverență, traversând evenimente istorice importante din America.

Urmează Saving Private Ryan (1998), film cu cinci premii Oscar, în care Hanks joacă rolul căpitanului John Miller, ce conduce o unitate militară care are misiunea de a salva un soldat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, apoi drama Philadelphia (1993), în care Tom Hanks este un avocat ce își pierde locul de muncă din cauza HIV și decide să dea în judecată compania pentru care lucra pentru discriminare, peliculă recompensată cu două premii Oscar – unul pentru cel mai bun actor într-un rol principal (Tom Hanks) și cel de-al doilea pentru cea mai bună muzică și cel mai original cântec (greu de uitat piesa Streets of Philadelphia a lui Bruce Springsteen, nu-i așa?), Apollo 13 (1995), alt film premiat cu două Oscaruri, în care Hanks joacă rolul astronautului Jim Lovell, Cast Away (2000), un film memorabil în care Hanks îl interpretează pe Chuck Noland, un om de afaceri care supraviețuiește unui accident aviatic și ajunge pe o insulă pustie, pelicula explorând teme precum singurătatea și lupta pentru supraviețuire, Big (1988), filmul care i-a adus lui Hanks prima nominalizare la Oscar, The Green Mile (1999), filmul animat Toy Story (1995) în care Tom și-a împrumutat vocea, Bridge of Spies (2015), A League of Their Own (1992), Greyhound (2020), The Terminal (2004), Inferno (2016) și multe alte producții de excepție. (Pentru Philadelphia, Tom Hanks a trebuit să slăbească vreo 35 de kilograme, iar odată cu Premiul Academiei de Film Americane pentru rolul din Forest Gump, Hanks a devenit al doilea actor care a reușit performanța de a câștiga Oscaruri consecutive pentru cel mai bun actor).

Thomas Jeffrey Hanks s-a născut la 9 iulie 1956 în Concord, California, într-o familie modestă, mama, Janet Marylyn (cu origini portugheze), fiind angajată într-un spital, iar tatăl (cu descendențe britanice), Amos Mefford Hanks, bucătar ambulant. Hanks a trăit o copilărie tumultoasă, marcată de mutări frecvente din cauza divorțului părinților săi, când avea doar patru ani. În ciuda acestei instabilități emoționale, Hanks a dezvoltat un interes timpuriu pentru actorie, participând la piese de teatru comunitare.

A urmat cursurile Colegiului Chabot și ulterior s-a transferat la Universitatea de Stat din California, Sacramento, unde a studiat teatrul, renunțând la studii pentru a se dedica cu normă întreagă actoriei după ce a dobândit experiență la Festivalul de Teatru Great Lakes din Cleveland.

Tom Hanks și-a făcut debutul cinematografic în filmul horror cu buget redus He Knows You’re Alone (1980) și a câștigat recunoaștere pentru rolul său din serialul de televiziune Bosom Buddies (1980-1982). Descoperirea lui a venit odată cu comedia romantică Splash (1984), regizată de Ron Howard, fiind apoi distribuit în diverse filme notabile printre care Big (1988), pentru care a primit prima sa nominalizare la Oscar, Sleepless in Seattle (1993), Philadelphia (1993), Apollo 13 (1995), Saving Private Ryan (1998) și The Green Mile (1999).

Tom Hanks s-a remarcat inclusiv ca regizor, primul pas în această direcție fiind marcat de That Thing You Do! (1996), producând, de asemenea, mai multe proiecte de succes prin compania sa Playtone, inclusiv miniserialele Band of Brothers (2001) și The Pacific (2010), premiate cu Emmy.

De-a lungul anilor 2000 și ulterior, Hanks și-a menținut statutul de una dintre cele mai valoroase vedete de la Hollywood. A jucat în filme precum Cast Away (2000), Catch Me If You Can (2002), adaptări ale romanelor lui Dan Brown (The Da Vinci Code, 2006; Angels & Demons, 2009) și alte pelicule ce i-au adus nominalizări la Oscar – Captain Phillips (2013) și A Beautiful Day in the Neighborhood (2019), asta pe lângă cele două trofee deja câștigate anterior.

În martie 2020, el și soția sa, actrița Rita Wilson, au fost diagnosticați cu COVID-19 în timpul unei călătorii în Australia pentru filmările unui proiect cinematografic. După o perioadă de recuperare, Tom Hanks a revenit în atenția publicului cinefil într-un mod inedit. La11 aprilie 2020, a prezentat un episod din emisiunea „Saturday Night Live” (SNL) de la el de-acasă, episodul făcând parte dintr-o serie de emisiuni realizate „de la distanță” ca răspuns la restricțiile impuse de pandemie.

Tom Hanks a fost căsătorit de două ori; prima dată cu Samantha Lewes (din 1978 și până în 1987), iar din aprilie 1988, se află într-un mariaj stabil și fericit cu actrița de la Hollywood Rita Wilson. Are patru copii: Colin Hanks (n. 24 noiembrie 1977) și Elizabeth Hanks (n. 17 mai 1982) cu fosta soție Samantha Lewes; Chet Hanks (n. 4 august 1990) și Truman Hanks (n. 26 decembrie 1995) cu actuala soție Rita Wilson.

În 2015, Tom Hanks a început să își folosească feed-ul oficial de pe Twitter (acum, X) în parte pentru a posta fotografii și locații ale obiectelor pierdute (cum ar fi mănuși, pantofi, șosete etc.) pe care le-a văzut pe străzile din New York. Este văr foarte îndepărtat al fostului președinte al SUA Abraham Lincoln, al actorului George Clooney și al lui Walt Disney, pe care l-a portretizat în Saving Mr. Banks (2013).

That Thing You Do! (1996) este singurul film în care apar Tom Hanks, soția Rita Wilson, fiul Colin Hanks și fiica Elizabeth Hanks. Interpretarea din Forrest Gump (1994) se află pe locul 43 în topul celor mai bune 100 de personaje de film din toate timpurile realizat de revista Premiere și, de asemenea, este clasat pe locul al treilea în topul actorilor cu cele mai mari încasări din toate timpurile în Statele Unite, într-un top realizat în 2016.

A portretizat 8 persoane care au existat în viața reală: Jim Lovell în Apollo 13 (1995), Charlie Wilson în Charlie Wilson’s War (2007), căpitanul Richard Phillips în Captain Phillips (2013), Walt Disney în Saving Mr. Banks (2013), James B. Donovan în Bridge of Spies (2015), căpitanul „Chesley Sullenberger” în Sully (2016), Ben Bradlee în The Post (2017) și Fred Rogers în A Beautiful Day in the Neighborhood (2019). În 1999, a primit Distinguished Public Service Award, cea mai înaltă distincție civilă a Marinei Statelor Unite, cu ocazia Zilei Veteranilor, pentru munca sa în filmul epic Saving Private Ryan (1998).

Între 1994 și 2004, a fost actorul nominalizat la cele mai multe premii Oscar (de patru ori, alături de Sean Penn, Meryl Streep, Judi Dench și Ed Harris) și a câștigat cele mai multe (de două ori).

Are o avere netă de 410 milioane de dolari, venitul său anual fiind de 30 de milioane de dolari.

Tom Hanks nu s-a retras retras niciodată din actorie, rămânând activ în industria cinematografică timp de mai bine de patru decenii.

Surse:

https://www.britannica.com/biography/Tom-Hanks

https://www.imdb.com/name/nm0000158/

Vă mai recomandăm să citiți și:

William Baldwin: „Actoria este cariera mea, iar activismul, pasiunea”

Leonardo DiCaprio, unul dintre cei mai proeminenți și influenți actori de la Hollywood

Mickey Rourke a iubit boxul mai mult decât actoria. „Atunci când pierzi tot, dar absolut tot, stai într-o cameră goală, în întuneric, și singura persoană care te poate scoate de acolo ești tu”

Hugh Grant, unul dintre cei mai îndrăgiți actori britanici. „Femeile sunt înfricoșătoare”