V-ați pus vreodată întrebarea dacă există o diferență între arta modernă și arta contemporană? Iată care este aceasta!
Ei bine, deși uneori cei doi termeni sunt folosiți interschimbabil, există o distincție clară între arta modernă și arta contemporană, bazată pe intervale de timp stabilite de istorici, critici de artă și instituții artistice care au recunoscut o schimbare distinctă în artă.
Această schimbare marchează sfârșitul modernismului și începutul epocii contemporane.
Arta modernă este considerată ca fiind creată între anii 1860 (sau 1880, conform altor opinii) și sfârșitul anilor 1960 (sau doar până în anii 1950). Arta produsă ulterior, inclusiv cea conceptuală, minimalistă, postmodernistă sau feministă, este considerată artă contemporană.
Conceptual, arta modernă este denumită astfel deoarece nu se baza pe tradiții anterioare sau pe învățăturile academiilor de artă. Criticul de artă Clement Greenberg îl consideră pe Édouard Manet drept primul artist modern nu doar pentru că reprezenta scene din viața modernă, ci și pentru că a rupt tradiția imitării perspectivei realiste.
Manet a atras atenția asupra faptului că opera sa era doar vopsea pe o pânză plată, folosind o pensulă care își lăsa urmele vizibile în compoziție, ceea ce a șocat publicul și criticii, dar a inspirat generațiile viitoare de artiști să experimenteze modalități de a atrage atenția asupra mediului folosit. Arta modernă include numeroase mișcări, cum ar fi impresionismul, cubismul, suprarealismul și expresionismul abstract.
Arta contemporană, în schimb, înseamnă „arta momentului”, dar dincolo de perioada ei deschisă de definire, este dificil de explicat, deoarece scopul fiecărui artist contemporan a devenit mai degrabă o explorare personală decât o încercare de a obține frumusețea estetică.
O diferență cheie între arta modernă și cea contemporană este această mutare a atenției de la estetică la conceptul lucrării. În arta contemporană, rezultatul final al unei opere este mai puțin important decât procesul prin care artistul ajunge la el, un proces ce poate implica și participarea publicului, subliniază Britannica.
Astfel, dacă data viitoare discutați cu cineva despre arta modernă, veți ști să nu menționați sculpturile „gonflabile” de artă contemporană ale lui Jeff Koons.
Au trecut 17 ani de la moartea cineastului Ingmar Bergman
Test de cultură generală. De ce poartă alb jucătorii de la Wimbledon?