Test de cultură generală. Cum își aleg țările capitalele?

24 10. 2024, 10:00

Londra, Anglia. Tokyo, Japonia. București, România. În afară de faptul că sunt locuri foarte frumoase de vizitat, acestea sunt, în același timp, capitale naționale, fiecare oraș fiind sediul guvernului țării din care face parte. Dar cum își aleg țările capitalele?

Cum își aleg țările capitalele? Locația are deseori un rol cheie. Multe țări aleg o capitală situată în centrul geografic pentru a sublinia echitatea guvernului; astfel, capitala nu pare să favorizeze o anumită regiune.

De exemplu, Madrid este situat aproape exact în mijlocul Spaniei (și, mai mult decât atât, în mijlocul Peninsulei Iberice). Când Nigeria a decis să construiască o nouă capitală, a ales Abuja, care a fost desemnată oficial capitală în 1991, situată în centru, un loc ce simbolizează unitatea într-o țară adesea considerată divizată geografic.

Cum își aleg țările capitalele?

Când o țară preferă să aleagă un oraș deja existent drept capitală, în loc să construiască unul nou, populația devine un factor important. Capitalele sunt deseori cele mai populate orașe dintr-o țară.

În prezent, Seul, Coreea de Sud, adăpostește aproape 20% din populația țării; Lima, Peru și Santiago, Chile, găzduiesc fiecare aproximativ un sfert din populația națiunilor respective. De fapt, atunci când aceste orașe au fost alese inițial drept capitale, ele erau principalele centre de populație ale țărilor lor, deși cu procentaje mai mici decât astăzi.

În 1949, la scurt timp după înființarea Coreei de Sud, populația Seulului era de 1,45 milioane, reprezentând 7,2% din totalul populației țării. Înainte de obținerea independenței Peruului, în 1820, Lima avea aproximativ 64.000 de locuitori dintr-un total de 1,37 milioane de peruani. În același an, după independența Chile, Santiago găzduia aproximativ 46.000 din cei 800.000 de locuitori ai țării.

Ce poate însemna capitala unei țări?

O capitală poate fi, de asemenea, un simbol al compromisului politic, așa cum s-a întâmplat în Statele Unite. Inițial, membrii Congresului au propus ca capitala națională să fie în Pennsylvania, mai precis, în Lancaster sau Germantown, atunci un cartier din afara Philadelphiei. Ei credeau că o capitală apropiată de Philadelphia ar onora rădăcinile revoluționare ale noii țări.

Dar jocurile politice au oprit acest plan: secretarul Trezoreriei, Alexander Hamilton, profitând de anxietățile statelor din Sud cu privire la perspectiva unei capitale în Nord (în special teama proprietarilor de sclavi că o astfel de capitală ar influența legiuitorii să adopte măsuri aboliționiste), a promis o capitală în Sud în schimbul voturilor pentru planul său de reorganizare financiară a țării. Statele din Sud au fost de acord cu planul lui Hamilton de a ajuta la plata datoriilor de război ale Nordului, iar capitala Statelor Unite s-a mutat pe un teren neamenajat aflat între Virginia și Maryland, terenul care a devenit Washington, D.C.

Cum își aleg țările capitalele și de ce unele au mai multe?

Uneori, alegerea unei capitale este politică, dar fără compromis. Numele capitalei Myanmarului, Nay Pyi Taw, înseamnă „Lăcașul Regilor” în birmaneză, iar originea orașului reflectă acest nume. Construcția sa a început în 2004, în timpul tranziției haotice a Myanmarului de la regim militar la democrație, dar, în mod evident, planificatorii orașului nu au fost prea preocupați de accesibilitate: inițial, Nay Pyi Taw fusese conceput pentru a găzdui doar personal guvernamental și militar.

În final, nu toate țările aderă la ideea de a avea o singură capitală națională. Bolivia, de exemplu, are La Paz ca sediu administrativ și Sucre ca sediu constituțional. Africa de Sud are trei capitale: sediul administrativ la Pretoria, cel legislativ la Cape Town și sediul judiciar la Bloemfontein.

Oricum ar fi aleasă o capitală, acel oraș devine un simbol important al identității naționale. Pe lângă faptul că este o casă pentru locuitorii săi și un loc de vizitat pentru turiști, capitala este și orașul ales să reprezinte întreaga țară în fața lumii, explică Britannica.

Vă recomandăm să citiți și:

Primul om care a sărit cu paraşuta. Prima dată şi-a aruncat câinele

Vulturii din Cartea Junglei au fost inspirați de cei patru membri The Beatles

Abel Meeropol, creatorul unuia dintre cele mai controversate cântece. A adoptat copiii soților Rosenberg, cuplul executat pentru spionaj

Popeye Marinarul a existat cu adevărat