Jerry Seinfeld, cel mai bogat comediant din lume

22 10. 2024, 14:00

Jerome Seinfeld, mai cunoscut ca Jerry Seinfeld, s-a născut în Brooklyn, New York, la 29 aprilie 1954. Crescând într-o familie evreiască, Seinfeld a dezvoltat un interes timpuriu pentru comedie și a prezentat primul său număr de stand-up comedy într-un club de comedie din New York la vârsta de 21 de ani. Marea descoperire a lui Seinfeld a venit în 1989, când el și Larry David (comediant, scriitor, actor și producător de televiziune american) au creat show-ul de televiziune Seinfeld, un sitcom care se învârtea în jurul umorului observațional al lui Seinfeld și a vieții sale de comediant care trăia în New York. Seinfeld avea să devină unul dintre cele mai populare seriale de comedie din istorie.

În plus față de activitatea în serialul lui de succes, Seinfeld a avut o carieră remarcabilă în stand-up comedy, susținând spectacole cu casa închisă în întreaga lume, aventurându-se, de asemenea, și în producție, și lucrând la proiecte precum filmul animat The Bee Movie și serialul web Comedians in Cars Getting Coffee.

Jerry Seinfeld a fost primul beneficiar al American Express Black Card, rezervat celor mai bogați clienți ai companiei, care îndeplinesc anumite cerințe privind valoarea netă și calitatea creditului. Seinfeld este colecționar de mașini Porsche, conform unor informații din presă citate de IMDb.com, acesta ar deține cel puțin 20 de modele diferite. În martie 2000, Seinfeld a cumpărat casa lui Billy Joel din satul Amagansett – Hamptons (Long Island, New York) cu suma record de 32 de milioane de dolari.

Locuiește în renumita clădire de apartamente Beresford din Manhattan, la colțul de nord-vest al străzii 81 și Central Park West, la o stradă distanță de adresa 129 W. 81st, chiar la vest de Columbus Avenue, acolo unde a locuit Jerry din sitcom.

Prima lui experiență cu publicul a fost un eșec motivant. Atunci când a urcat pentru prima dată pe scena unui club de comedie, s-a intimidat și nu a reușit să scoată o vorbă, iar reacția spectatorilor – care l-au huiduit – l-a inhibat și mai tare, actorul părăsind scena. A doua seara însă, Jerry și-a susținut numărul în râsete și aplauze, iar restul este istorie.

Jerry Seinfeld practică meditația de aproape 40 de ani, deține un premiu Primetime Emmy, un premiu Globul de Aur și trei premii Screen Actors Guild, precum și nominalizări pentru patru premii Grammy. În 2004, Comedy Central l-a numit al 12-lea cel mai mare comediant stand-up din toate timpurile, iar în 2017 Rolling Stone l-a numit al 7-lea cel mai mare comediant stand-up din toate timpurile.

Cariera de succes a lui Jerry Seinfeld l-a făcut miliardar, acesta deținând în momentul de față o avere de peste 1 miliard de dolari.

Jerry Seinfeld este cunoscut și pentru eforturile sale filantropice, acesta sprijinind în mod activ diverse organizații caritabile și donând milioane de dolari pentru cauze care îi sunt dragi. Împreună cu soția lui Jessica, Seinfeld a fondat în 2001 The Baby Buggy Organization, ce își propune să ofere echipamente, îmbrăcăminte și servicii esențiale familiilor nevoiașe, concentrându-se în special pe ajutorul copiii sub cinci ani. Potrivit site-ului organizației, de la înființare, aceasta a distribuit peste 20 de milioane de articole familiilor din Statele Unite.

Seinfeld este, de asemenea, un susținător proeminent al Fundației Robin Hood, una dintre cele mai mari organizații de combatere a sărăciei din New York. În 2008, Jerry Seinfeld a găzduit un eveniment caritabil de comedie, Stand Up for a Cure, pentru a strânge fonduri pentru cercetare în domeniul diabetului. Evenimentul, care a avut loc la Beacon Theatre din New York, a strâns peste 1,2 milioane de dolari pentru Juvenile Diabetes Research Foundation. Actorul și producătorul american a mai ajutat și donat pentru organizații care sprijină persoanele cu autism și familiile acestora și a participat la numeroase spectacole de comedie în beneficiul diverselor cauze, inclusiv atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 și eforturile de ajutorare ale celor care au suferit în urma uraganului Katrina.

Jerry Seinfeld este căsătorit din 1999 cu scriitoarea și filantroapa Jessica Seinfeld, cu care are trei copii.

Jerry Seinfeld s-a născut la 29 aprilie 1954 în Brooklyn, New York, ca fiu al lui Betty (Hesney) și Kalman Seinfeld. Tatăl său era de origine evreiască maghiară, în timp ce bunicii materni ai lui Jerry, Salha și Selim Hosni, erau imigranți evrei sirieni (din Alep). Tatăl lui Jerry, care avea un simț al umorului extraordinar, era fabricant de panouri comerciale. Absolvent al Colegiului Queens din New York, Jerry Seinfeld și-a încercat norocul în stand-up comedy imediat după terminarea facultății. A cântat și a spus glume în mai multe cluburi de noapte și în stațiunile montane Catskill până în momentul în care, scrie IMDb.com, cariera sa a fost impulsionată de o apariție într-o emisiune specială HBO Rodney Dangerfield, în 1976. A apărut de patru ori în rolul lui Frankie în sitcomul Benson (1979), însă după ce a fost concediat brusc din serial, „a jurat că nu va mai apărea niciodată într-un alt sitcom decât dacă va avea un control mai mare asupra producției lui”, această oportunitate apărând atunci când a fost invitat să creeze un sitcom pentru NBC în 1989 și a făcut echipă cu Larry David, colegul său de stand-up. Seinfeld a fost difuzat timp de nouă sezoane și era încă emisiunea cu cea mai mare audiență din Statele Unite atunci când ultimul episod a fost difuzat în 1998.

La sfârșitul anilor 1980, Jerry Seinfeld devenise unul dintre cei mai cunoscuți comedianți stand-up din Statele Unite.

În 1993 a scris SeinLanguage, un best seller umoristic, în 2002 a publicat cartea pentru copii Halloween, iar în 2020, Is This Anything?, o colecție de materiale comice pe care le-a creat de-a lungul carierei sale. În 2007 a asigurat vocea personajului principal din filmul animat Bee Movie, pe care l-a și co-scris, iar în 2010 a avut loc premiera serialului The Marriage Ref, pe care Seinfeld, de asemenea, l-a creat și produs.

În 2024, Seinfeld a regizat primul său lungmetraj, Unfrosted: The Pop-Tart Story, o comedie pe care a și co-scris-o și în care a jucat, pelicula fiind inspirată de rivalitatea dintre companiile de cereale General Foods și Kellogg’s în crearea unei prăjituri pentru micul dejun.

Surse:

https://www.businessinsider.com/seinfeld-fun-facts-2018-10

https://www.britannica.com/biography/Jerry-Seinfeld

https://www.imdb.com/name/nm0000632/trivia/?ref_=nm_ql_3

https://facts.net/celebrity/41-facts-about-jerry-seinfeld/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Taylor Swift este cea mai bogată cântăreață din lume. Ce avere a adunat până acum?

Un paradis al bogaților dublează taxele pentru străini

Prințul Faiq Bolkiah, cel mai bogat fotbalist din lume

Prințesa Charlotte de Wales, cel mai bogat copil din lume