Abel Meeropol, creatorul unuia dintre cele mai controversate cântece. A adoptat copiii soților Rosenberg, cuplul executat pentru spionaj

20 10. 2024, 14:00
Copiii soților Rosenberg. Sursa foto: Profimedia

Abel Meeropol (1903, Bronx – 1986, Massachusetts), scriitor, poet și compozitor american de origine evreiască, este cunoscut pentru contribuțiile sale în domeniul muzicii și literaturii, precum și pentru implicarea în probleme sociale și civice, dar și pentru faptul că i-a adoptat pe fiii cuplului de americani acuzați de spionaj în favoarea Uniunii Sovietice, Julius and Ethel Rosenberg, ambii executați la 19 iunie 1953.

Abel Meeropol a scris sub pseudonimul Lewis Allan, iar în industria muzicală a rămas în memorie pentru compunerea cântecului Strange Fruit, piesă devenită unul dintre cele mai semnificative cântece de protest împotriva rasismului și a violenței împotriva afro-americanilor în Statele Unite ale Americii, inițial scris sub forma unui poem, în 1937, preluat mai apoi și interpretat de Billie Holiday, cântăreață americană de jazz și muzică swing.

Unul dintre cele mai influente cântece de protest ale secolului XX

„La 20 aprilie 1939, cântăreața de jazz Billie Holiday (născută Eleanora Fagan în 1915) a intrat într-un studio cu o formație de opt persoane pentru a înregistra Strange Fruit. Acest cântec cu un mesaj puternic despre ororile linșajului nu a fost doar cel mai mare succes al lui Holiday, ci avea să devină unul dintre cele mai influente cântece de protest ale secolului XX – continuând să ne vorbească și astăzi despre violența rasială”. (bbc.com)

„Am scris Strange Fruit pentru că urăsc linșajul, urăsc nedreptatea și îi urăsc pe cei care o perpetuează”, declara Meeropol în 1971, citat de bbc.com. Deși nu a fost niciodată martor direct la un linșaj, se crede că Meeropol a scris Strange Fruit după ce a văzut fotografia tulburătoare a lui Lawrence Beitler în care era imortalizată uciderea brutală a tinerilor afro-americani Thomas Shipp și a lui Abram Smith, la 7 august 1930, în Indiana, în fața a mii de oameni, în Marion, Indiana.

Acuzați de jaf și uciderea unui muncitor alb dintr-o și fabrică – Claude Deeter, și de violarea prietenei acestuia – Mary Ball, tinerii au fost scoși din închisoarea districtului de o mulțime de bărbați albi, bătuți și apoi spânzurați de un copac în piața tribunalului. Detalii cu impact emoțional au fost preluate de presă. Când Abram Smith a încercat să se elibereze din ștreang, în timp ce corpul său era tras în sus, a fost coborât, iar martorii la acest incident i-au rupt brațele pentru a împiedica astfel de eforturi. Ofițerii de poliție din mulțime au cooperat la linșaj. Se estimează că peste 5000 de persoane, inclusive femei și copii, s-au aflat în acea zi prezenți la execuție.

Strange Fruit a fost numit în 1999 cântecul secolului de către revista Time, Billie Holiday reușind o interpretare surprinzătoare, foarte dramatică și de mare impact care putea să miște pe oricine o asculta.

Imnul afro-americanilor

Dar odată cu succesul acestui poem al lui Abel Meeropol devenit imn al afro-americanilor, Billie Holiday s-a confruntat cu diverse obstacole. Posturile de radio din SUA și din străinătate au pus-o pe lista neagră, iar casa de discuri a lui Holiday, Columbia Records, a refuzat să mai colaboreze cu ea.

Pe de altă parte, au existat și reacții pozitive. Militanții împotriva linșajului au trimis Strange Fruit către congresmenii americani pentru a-i încuraja să propună un proiect de lege viabil împotriva liunor astfel de acțiuni. Cântecul fusese numit, și pe bună dreptate, o declarație de război… începutul mișcării pentru drepturile civile.

În 1940, Meeropol, creatorul Strange Fruit, a fost chemat să depună mărturie în fața unei comisii de investigare împotriva comunismului, fiind întrebat dacă Partidul Comunist din SUA l-a plătit pentru a scrie acest cântec.

În 2002, Strange Fruit a fost inclus în Registrul Național al Bibliotecii Congresului, devenind un cântec de mare importanță pentru patrimoniul muzical al SUA.

Abel Meeropol s-a născut în Bronx, la 10 februarie 1903, și a absolvit City College în 1925, iar în 1926 a obținut o diplomă de master în arte la Harvard. A predat limba engleză la liceul DeWitt Clinton din Bronx din 1927 până în 1944, când s-a dedicat cu normă întreagă muzicii.

Activitatea sa literară include scrieri pentru scenă, ecran, radio și televiziune, toate sub pseudonimul Lewis Allan.

A scris versurile pentru The House I Live In, un scurtmetraj cinematografic care a câștigat un premiu Oscar în 1945, și a fost libretistul operei The Good Soldier Schweik, inspirată din satira romancierului cehoslovac Jaroslav Hasek.

Un alt aspect notabil al vieții lui Abel Meeropol este adopția celor doi copii ai cuplului de spioni americani Julius și Ethel Rosenberg. Julius și Ethel Rosenberg au fost executați la 19 iunie 1953 pentru spionaj în favoarea Uniunii Sovietice. După execuția lor, Abel Meeropol și soția sa, Anne Meeropol, au adoptat cei doi fii ai cuplului Rosenberg, Robert și Michael, acesta fiind una dintre cele mai controversate aspecte ale vieții lui Meeropol.

La momentul adopției, Robert Rosenberg avea 6 ani, iar Michael Rosenberg avea 10 ani. Abel și Anne Meeropol au fost acceptați ca tutori legali ai copiilor și i-au crescut ca propriii lor fii, băieții adoptând numele de familie Meeropol.

Înainte de acuzațiile de spionaj și execuția cuplului Rosenberg, Abel Meeropol nu avea o relație personală directă cu cei doi, însă, în calitate de fost membru al Partidului Comunist American între 1932 și 1947, era un simpatizant al Julius și Ethel Rosenberg.

Abel Meeropol a murit de pneumonie la 30 octombrie 1986, la azilul evreiesc din Longmeadow, la vârsta de 83 de ani.

Surse:

https://www.npr.org/2012/09/05/158933012/the-strange-story-of-the-man-behind-strange-fruit

https://www.nytimes.com/1986/10/31/obituaries/abel-meeropol-83-a-songwriter-dies.html

https://www.bbc.com/culture/article/20190415-strange-fruit-the-most-shocking-song-of-all-time

Vă mai recomandăm să citiți și:

Sărutul dinaintea morții. Julius și Ethel Rosenberg, primul cuplu de americani executat pentru spionaj

Josephine Baker, senzația exotică a anilor ’20. Vedeta pe care Franța o iubea și spioana de care avea nevoie

Pentru prima dată, NASA a transmis un cântec în spațiul îndepărtat, tocmai până la Venus

Ella Fitzgerald, Prima doamnă a cântecului și regina jazzului. Lady Ella: „Singurul lucru mai bun decât cântatul este mai mult cântat”