Actorul Kiefer Sutherland, cel mai bine plătit actor într-o dramă de televiziune. „Cred că cel mai atractiv lucru este simțul umorului”

19 10. 2024, 14:00
Sursa foto: Profimedia

Născut la Londra la 21 decembrie 1966, din părinții actori canadieni Shirley Douglas și Donald Sutherland, actorul și muzicianul Kiefer Sutherland este cunoscut în special din serialul dramatic 24 (2001-2010, 2014), în care a interpretat rolul Jack Bauer, un agent al unității antitero din Los Angeles, care împreună cu echipa sa încearcă să contracareze mai multe comploturi teroriste pentru a proteja oameni nevinovați.

Pentru prestația sa din 24, Kiefer Sutherland a obținut mai multe nominalizări la premii decât a primit în întreaga sa carieră pentru toate celelalte roluri avute în filme pentru marele ecran și televiziune. De asemenea, a fost recompensat cu două Primetime Emmy Award și un Golden Globe Award. Pentru trei sezoane din 24 a fost plătit cu 40 de milioane de dolari, ceea ce îl face cel mai bine plătit actor într-o dramă de televiziune.

Kiefer Sutherland este numit după scenaristul și regizorul de origine americană Warren Kiefer (1929 – 1995), care l-a regizat pe tatăl său, actorul Donald Sutherland, în primul lui lungmetraj, Castle of the Living Dead (1964).

Bunicul matern al lui Kiefer Sutherland, Tommy Douglas, politician Canadian de origine scoțiană, a fost premier al provinciei Saskatchewan timp de peste 17 ani și lider al primului guvern socialist ales din America de Nord. Acesta este recunoscut pentru introducerea asistenței medicale universale în Canada.

Fiu al celebrului și regretatului Donald Sutherland, Kiefer a declarat la un moment dat faptul că îl consideră pe tatăl său unul dintre cei mai mari actori din toate timpurile.

Cântăreț și compozitor talentat de muzică country, Kiefer deține o colecție impresionantă de chitare vintage, are o soră geamănă – Rachel Sutherland, director de producție, deține (din 2005) o stea pe Walk of Fame din Canada și una pe Hollywood Walk of Fame de la Hollywood (2008), este fan al turpei Queen, joacă hochei pe gheață, a fost logodit cu Julia Roberts în 1991, actrița părăsindu-l după ce a aflat că acesta ar fi înșelat-o cu o stewardeză, a fost condamnat și la aproape două luni de închisoare (în 2007) pentru conducere sub influența alcoolului, a urmat șapte școli diferite în decursul a zece ani și a deținut un studio muzical – Ironworks – împreună cu bunul lui prieten, cântărețul și compozitorul Jude Cole. În 2009, cei doi au vândut studioul de înregistrări cu 3 milioane de dolari.

În 2006, Kiefer Sutherland a fost clasat de Forbes pe locul 68 în lista celor mai influente personalități din lume.

După ce a părăsit Canada în 1983 pentru a se muta în New York, acolo unde obținuse un contract pentru o reclamă la blue jeans, Kiefer a câștigat din acea reclamă suficienți bani pentru a-și cumpăra o mașină și a se muta în California.

Kiefer Sutherland s-a născut la 21 decembrie 1966 în Londra, părinții lui fiind actorii canadieni Shirley Douglas și Donald Sutherland. Când Kiefer avea patru ani, Shirley și Donald s-au despărțit, Kiefer mutându-se în Canada cu mama sa și sora lui geamănă.

Kiefer Sutherland și-a făcut debutul pe ecran în dramo-comedia Max Dugan Returns (1983), iar primul lui rol important a fost acela din drama canadiană The Bay Boy (1984), rol de succes în urma căruia a decis să se mute la Los Angeles. Au urmat mai multe apariții în filme de televiziune printre care The Mission, Amazing Stories și Trapped in Silence. De asemenea, a jucat alături de Ray Liotta și Forest Whitaker în Article 99 (1992) și în drama militară A Few Good Men (1992), alături de Jack Nicholson și Tom Cruise.

Mai recent, a putut fi văzut în mini-seria The Fugitive (2020), în rolul lui Clay Bryce, un detectiv dedicat și implacabil, hotărât să dea de urma fugarului. Serialul, care este un remake al clasicului din anii 1960 și al filmului din 1993, urmărește povestea unui bărbat acuzat pe nedrept de o crimă și care încearcă să-și reabiliteze numele.

În 2022, a fost distribuit în The Contractor, unde l-a interpretat pe Rusty, un fost agent al Forțelor Speciale, iar din 2019 și până în 2022, Kiefer Sutherland a jucat rolul principal, Tom Kirkman, în serialul TV Designated Survivor. Kirkman este un politician care devine președintele Statelor Unite după un atac catastrofal asupra Capitoliului în timpul discursului privind starea Uniunii. De asemenea, în 2023 a jucat în thriller-ul Rabbit Hole, comedia SF They Cloned Tyrone și în serialul dramatic istoric The First Lady, în care Sutherland îl portretizează pe Franklin D. Roosevelt, unul dintre cei mai influenți președinți din istoria Americii.

Kiefer Sutherland a fost căsătorit de două ori, prima dată cu actrița și cântăreața Camelia Kath, din 1987 și până în 1990, cuplul având împreună o fiică, Sarah Jude Sutherland, și a doua oară cu modelul Kelly Winn, din 1996 și până în 2008. Din 2014, se află într-o relație cu modelul și actrița Cindy Vela.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000662/awards/?ref_=nmbio_ql_2

https://www.imdb.com/title/tt0285331/fullcredits/?ref_=ttawd_ql_1

Vă mai recomandăm să citiți și:

Actorul Keanu Reeves și-a făcut debutul în cursele auto profesioniste

Kathy Bates și-a anunțat retragerea din actorie

Frank Langella, cel mai în vârstă actor câștigător al Premiului Tony

Alain Delon, scandaluri cu sex, droguri și crime. „Cei mai mulți dintre gangsterii pe care îi cunosc… au fost prietenii mei înainte de a deveni actor”