Sam Hanna, cineastul amator care a introdus în școli proiecțiile de film

17 10. 2024, 14:30
Copii pe o stradă din Wigan, Lancashire, 1961. Sursa foto: Shirley Baker/Profimedia

Sam Hanna (1903-1996), cineast amator din Burnley, Lancashire, a fost adesea numit Lowry al cinematografiei, datorită capacității sale de a portretiza oamenii și stilul de viață dintr-o regiune care își pierdea rapid rolul economic și identitatea industrială în Marea Britanie postbelică, la fel cum picturile renumitului artist L.S. Lowry descriu peisajele industriale din nordul Angliei.

Filmele lui Hanna surprind viețile oamenilor de toate vârstele care trăiau și munceau în acest mediu în schimbare, opera lui oferind o înregistrare vizuală a unei epoci trecute și servind drept resursă istorică importantă pentru înțelegerea schimbărilor sociale și economice care au avut loc în Marea Britanie postbelică.

În colecția lui Sam Hanna s-au găsit peste 500 de role de film, majoritatea de 16 mm, aceasta fiind achiziționată în noiembrie 2005 de North West Film Archive (care are în grijă peste 35 000 de articole, de la zilele de pionierat ale filmului de la mijlocul anilor 1890 până la producțiile video din zilele noastre, fiind colectate atât lucrările profesioniștilor, cât și cele ale amatorilor).

Pasiunea pentru film a lui Hanna a început în 1920, când și-a cumpărat prima cameră de filmat.

Sam Hanna s-a născut în1903, a profesat ca dascăl, mai târziu devenind pionier în proiecțiile de film în sălile de clasă, în ciuda opoziției și reacțiilor vehemente ale autorităților din domeniul educației. „În acele zile, filmul nu era folosit în educație. Ei (n.r. autoritățile) credeau că eu distrez și nu predau”. Dar eforturile lui Sam nu au fost în zadar, deoarece a trăit suficient de mult cât să vadă rezultatele proiectelor sale, și anume că filmul poate fi o resursă didactică valoroasă.

Primele lui încercări filmate au fost înregistrări personale – familia la muncă, odihnă și joacă, cu timpul tezaurul de amintiri al lui Sam devenind mult mai bogat. Iubitor de film, dar în același timp conștient și de faptul că peliculele sale ar putea constitui un real instrument educativ și informativ, Sam Hanna era nedespărțit de camera lui de filmat. Oriunde mergea Hanna în Burnley, mergea și aparatul de filmat. A filmat totul, de la maeștrii meșteșugari din nord-vest, la vizite regale și meciuri de fotbal emoționante.

Într-un interviu acordat înainte de a muri, în 1996, acesta declara: „Am primit o cameră Pathe 9.5 și am văzut potențialul mare de utilizare în educație”.

De asemenea inventator, Sam Hanna a dezvoltat noi tehnici de proiecție și editare a filmelor, cum ar fi ecranul de lumină naturală și cutia de efecte.

Autodidact, acesta a realizat filme timp de șase decenii, începând cu anii 1930, fiind cel mai cunoscut pentru seria Old Crafts (Meșteșuguri vechi), o înregistrare unică a unor meșteșuguri de mult uitate, cum ar fi fabricarea periei și a butoaielor, tâmplăria, fabricarea saboților și arderea cărbunelui. A petrecut ore întregi în compania ultimilor meșteșugari tradiționali care profesau în acea zonă. Multe dintre aceste meșteșuguri au dispărut de mult timp, dar pot fi retrăite datorită eforturilor lui Sam care s-a asigurat că vor fi înregistrate pentru posteritate.

De mare interes sunt și filmele sale cu evenimente și obiceiuri locale, în special înregistrările color cu Busby Babes din 1957, filmări cu jocurile stradale ale copiilor din anii 1950, înregistrări ale exercițiilor de antrenament efectuate de batalionul local Home Guard în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, filmul despre Școala de Nursing din Burnley, realizat la cerere pentru a ajuta la recrutarea de personal din Irlanda, fabricanții de frânghii din Hawes care produceau, de asemenea, coșuri pentru fermierii din zonele montane, despre circul Bertrams, înregistrând elefanți defilând prin Burnley către Big Top, meciuri de cricket, sărbători locale și internaționale cum ar fi Ziua sportului, alegerile generale din 1950 când „raționalizarea benzinei și vremea din februarie nu au împiedicat participarea numeroasă la vot. Candidatul laburist a câștigat ușor, dar candidații reprezentând Partidul Laburist Independent și Partidul Comunist au atras, de asemenea, susținători”. Sam Hanna a înregistrat de asemenea și o echipă de conducere avangardistă de la Burnley Football Club, acesta fiind rugat să filmeze meciul lor cu Manchester United, pentru a-și putea analiza greșelile. S-a dovedit a fi una dintre mai remarcabile și emoționante secvențe filmate vreodată de Sam Hanna, deoarece jumătate din echipa United filmată jucând alături de legendele Busby Babe precum Duncan Edwards, Tommy Taylor, Geoff Bent și Billy Whelan, avea să moară doar 18 luni mai târziu în dezastrul aviatic de la Munchen.

Înainte de a deveni regizor, Sam a fost fabricant de mobilă și, așa cum deja am scris mai sus, profesor. Proiectele sale cinematografice, deși nu încurajate și apreciate de toată lumea, au impresionat totuși anumite figuri importante ale vremii astfel că Hanna a fost prezentat Reginei și Prințului Charles în timpul vizitelor lor la Burnley.

Sam Hanna a murit în 1996, memoria sa fiind respectată și amintită în cultura și cinematografia britanică.

În perioada 2009/2010, filmele și proiectele video ale lui Sam Hanna au fost readuse la viață prin acces online, expoziții, proiecții și ateliere, datorită unei campanii culturale demarcate de Arhiva de Filme din Nord-Vest în parteneriat cu mai multe muzee, biblioteci și birouri de arhivă britanice. Proiectul a fost finanțat printr-un premiu în valoare de 40 000 de lire sterline acordat de Vision+Media și de fondul Digital Film Archive al Consiliului de Film din Regatul Unit, sprijinit de Loteria Națională.

Surse:

https://www.bbc.co.uk/insideout/northwest/series5/sam_hanna_film_archive_burnley.shtml

https://www.theguardian.com/artanddesign/gallery/2024/jun/12/the-work-of-sam-hanna-the-lowry-of-film-making-in-pictures

Vă mai recomandăm să citiți și:

Johnny Depp, distins cu un premiu pentru întreaga carieră la Festivalul de Film de la Roma

Roger Corman, Regele Filmelor de categoria B

Cine este Pablo Larrain, regizorul filmului „Maria”. Fiu de miniștri și strănepot a doi președinți chilieni

O filmare uimitoare arată cum un cimpanzeu rostește cuvinte umane