Samuel Lerner, românul care a compus melodia din Popeye Marinarul. „Sunt puternic pentru că mănânc spanac”

16 10. 2024, 14:30

Recunosc faptul că în copilărie nu scăpam niciun episod din celebrul desen animat Popeye Marinarul, însă abia recent am aflat că melodia de fond, tema, imnul eroului devorator de spanac, acel împiedicat curajos și inimos mereu cu pipa în colțul gurii, bărbia ascuțită și iubit devotat al filiformei Olive, a fost compusă în anul 1933 de un român. Samuel Lerner se numește acesta, iar povestea lui chiar merită spusă și reamintită.

Așadar, Samuel Manuel Lerner (28 ianuarie 1903 – 13 decembrie 1989), compozitor de muzică de teatru și film britanic și american, creator al melodiei „I’m Popeye, the Sailor Man”, s-a născut la Săveni, o localitate din județul Botoșani, acolo petrecându-și copilăria până la vârsta de șapte ani. Samuel Lerner provenea dintr-o familie de comercianți evrei care au emigrat în Statele Unite ale Americii în căutarea unui viitor mai bun, în 1910 stabilindu-se la Detroit, Michigan.

La sosirea pe meleagurile americane, tatăl lui Lerner, Moses Lerner, a pus bazele unei afaceri de succes în domeniul vânzării de îmbrăcăminte și textile, ceea ce a permis familiei să se acomodeze rapid la noua lor viață. La rândul său, Samuel a urmat studiile Universității Wayne State, după absolvire mutându-se la New York, unde a început să scrie muzică și versuri pentru cântăreți de vodevil, inclusiv pentru Sophie Tucker (1887 – 1966), cântăreață, comediantă, actriță și personalitate radiofonică americană, una dintre cele mai populare artiste din SUA în prima jumătate a secolului XX.

Începând cu 1928, Samuel Manuel Lerner a devenit editorul muzical al mai multor publicații, iar în 1936 s-a mutat la Londra, acolo unde a scris partituri atât pentru scenă cât și pentru filmul britanic. Doi ani mai târziu, a revenit în Statele Unite ale Americii, alăturându-se Dramatists Guild, organizație profesională a dramaturgilor, compozitorilor și textierilor americani din aria teatrului, unde a făcut parte din consiliul executiv. Mai târziu, Lerner a devenit membru al Hollywood Writers Mobilization și al Academy of Motion Picture Arts & Sciences, iar în 1931 s-a alăturat ASCAP (The American Society of Composers, Authors and Publishers), printre principalii săi colaboratori muzicali numărându-se Hoagy Carmichael, Jay Gorney, Al Hoffman și Al Goodhart.

În perioada lui de glorie, scrie IMDb.com, Samuel Lerner a mai fost cunoscut pentru melodii precum „Oh Susanna Dust Off that Old Pianna”, „The Pump Song”, „I Promise You”, „Judy”, „Gangway”, „Lord and Lady Whoozis”, „The Rhyming Song”, „Y’Had It Comin’ to You”, „In a Fanciful Mood”, „But Me No Buts”, „Intrigue” și „You Never Lose What You Never Had”.

Odată cu apariția filmului sonor, Lerner a început să comună muzică pentru filme, inclusiv câteva piese pentru desene animate ale Paramount Pictures produse de studiourile Fleischer – două dintre acestea fiind melodiile din cele mai de succes desene animate ale acelei perioade – Betty Boop, creat de frații Max și Dave Fleischer („Don’t Take My Boo-oop-a-doop Away”, scrisă împreună cu Sammy Timberg) și Popeye the Sailor/Popeye Marinarul („I’m Popeye the Sailor Man”), personaj inventat de caricaturistul E.C.Segar, inițial reprezentat în benzi desenate.

„Dl Lerner a compus I’m Popeye the Sailor Man în mai puțin de două ore”, scria The New York Times într-un articol din 1989. „Iar versurile includeau fraza Sunt puternic pentru că mănânc spanac, de altfel, o replică personală a lui Samuel Lerner pe care a inclus-o în melodie”. Publicația americană precizează, de asemenea, că Lerner ar fi compus tema din desenul animat Popeye Marinarul în biroul directorului studiourilor Fleischer, acolo unde au fost produse atât Popeye, cât și Betty Boop.

Între 1930 și 1940, printre compozițiile lui Samuel Lerner s-au mai numărat și „Is It True What They Say About Dixie” și versurile în limba engleză pentru „Falling in Love Again”, cântec interpretat de Marlene Dietrich în filmul „The Blue Angel”.

Samuel Lerner, compozitorul de origine română de la Hollywood, a murit de cancer la 13 decembrie 1989, într-un azil de bătrâni din Los Angeles.

Adaptat pe ecran de către studiourile Fleischer, Popeye a reușit să depășească Mickey Mouse al lui Walt Disney în box office-ul anilor 1930, rămânând până în prezent unul dintre serialele de animație de referință.

În ceea ce privește tema muzicală scrisă de Sammy Lerner, a fost atât de bine întruchipată în figura lui Popeye, încât toate aventurile popularului marinar care au fost produse de-a lungul anilor, atât pe ecran (inclusiv filmul lui Robert Altman din 1980, cu Robin Williams în rolul principal), cât și pe scenă și în diferite spectacole, au păstrat întotdeauna aceeași melodie.

Sursa:

https://www.nytimes.com/1989/12/16/obituaries/sammy-lerner-86-hollywood-songwriter.html

Vă mai recomandăm să citiți și:

Ieronim Budac, românul care a fost șoferul lui Al Capone. Făcea rachiu din prune în SUA, în perioada prohibiției

Actrița Raymonde de Laroche, prima femeie din lume cu brevet de pilot

Maria Virginia Andreescu Haret, prima femeie architect din România

Maria Cuțarida-Crătunescu, prima femeie medic din România