Home » Cultură » Johnny Cash, omul în negru din Country. A fost primul operator radio american care a primit vestea morții lui Iosif Stalin

Johnny Cash, omul în negru din Country. A fost primul operator radio american care a primit vestea morții lui Iosif Stalin

Johnny Cash, omul în negru din Country. A fost primul operator radio american care a primit vestea morții lui Iosif Stalin
Johnny Cash. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 12.10.2024

Hurt, Ring of fire, I walk the line, One Piece at a time sunt câteva dintre hiturile atemporale ale unuia dintre cei mai populari cântăreți de country care a existat vreodată, Johnny Cash (1932 – 2003), a cărui muzică l-a influențat în mare parte inclusiv pe legendarul Elvis Presley și care a scris peste 1500 de cântece de-a lungul vieții.

Un artist cu o carieră de jumătate de secol, Johnny Cash a fost recompensat pentru contribuțiile aduse muzicii cu numeroase premii, inclusiv 15 premii Grammy, începând cu anul 1968, când a câștigat primul Grammy pentru Cea mai bună interpretare vocală country, masculin. În 1992, Johnny Cash a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în 1992, asta după ce în 1977 fusese inclus în Songwriters Hall of Fame în 1977, iar în 1980 în Country Music Hall of Fame. Elvis Presley, Hank Williams și Johnny sunt singurii trei muzicieni care au fost incluși atât în Rock and Roll Hall of Fame, cât și în Country Music Hall of Fame.

Succesul înseamnă să nu-ți faci griji pentru orice lucru din lume, cu excepția banilor.

Născut la 26 februarie 1932 în Kingsland, Arkansas, Cash a avut o copilărie modestă și plină de provocări. A fost al patrulea din cei șapte copii ai lui Ray Cash și Carrie Cloveree (Rivers) Cash, doi fermieri care se luptau cu zilnicele neajunsuri în mare parte cauzate de Marea Criză, dar care au avut o contribuție importantă în ceea ce avea să devină fiul lor – Johnny Cash – având în vedere faptul că ei au fost cei care l-au încurajat încă de timpuriu să-și dezvolte interesul pentru muzică. Mama lui Johnny fredona imnuri și cântece populare, în vreme ce tatăl său cânta la chitară, în special balade și piese country. Acestea au fost influențe majore în modelarea parcursului muzical al lui Cash.

Cât de bine am învățat că nu există un gard între rai și iad pe care să stai. Există o prăpastie adâncă. Iar în acea prăpastie nu este loc pentru niciun om.

Johnny Cash a urmat cursurile liceului Dyess High School din Dyess, Arkansas, în clasa a douăsprezecea preferând să abandoneze școala, pentru a munci și a contribui la veniturile familiei sale.

Cariera de cântăreț a lui Johnny Cash s-a format la începutul anilor 1950, când s-a înrolat în Forțele Aeriene ale Statelor Unite. În timpul serviciului militar, a pus bazele unei trupe – Landsberg Barbarians – alături de care performa la bazele militare. După ce a părăsit Forțele Aeriene în 1954, Cash s-a stabilit în Memphis, Tennessee, unde a lucrat ca vânzător de aparate electrocasnice în timp ce își urmărea aspirațiile muzicale, deziderate aflate, de altfel, doar la un pas distanță de a se concretiza.

În 1955, Cash a dat o audiție pentru Sun Records, o casă de discuri proeminentă la acea vreme, impresionându-l profund pe Sam Phillips, fondatorul casei de discuri, cu amestecul său unic de country, gospel și blues. Deși primele înregistrări ale lui Cash, precum Cry! Cry! Cry! și Hey Porter, au avut un succes moderat, ele l-au consacrat ca o stea în ascensiune pe scena muzicii country.

Este despre emoții, iubire, despărțire, dragoste și ură, moarte, despre mamă, plăcinta cu mere și despre toate cele. Muzica country acoperă o mulțime de teritorii.

În 1956, Johhny Cash a dat lovitura cu hit-ul său I Walk the Line, care a ajuns rapid în fruntea topurilor country, dar și pop, acesta fiind biletul lui spre faima națională, dar mai ales internațională.

Este despre emoții, iubire, despărțire, dragoste și ură, moarte, despre mamă, plăcinta cu mere și despre toate cele. Muzica country acoperă o mulțime de teritorii.

Vocea distinctă de bariton a lui Johnny Cash, imaginea rebelă și talentul lui de povestitor l-au făcut să fie foarte îndrăgit de publicul din întreaga lume.

În 1958, Johnny Cash s-a mutat la Columbia Records, anii 60 fiind marcați de perioade provocatoare în ceea ce-l privește, mai ales din cauza abuzului de droguri, viciu pe care a reușit să-l depășească cu ajutorul cântăreței June Carter Cash (1929 – 2003), cu care s-a căsătorit în 1968. S-a scris că June i-a acceptat cererea în căsătorie cu greu, abia după vreo 30 de tentative eșuate, dar totuși finalizate cu bine, până la urmă. De asemenea, în perioada în care a fost internat la o clinică de dezintoxicare, Johhny Cash s-a împrietenit cu Ozzy Osbourne în timpul șederii sale acolo.

În 1971, Cash a apărut în westernul A Gunfight (1971), un film cu actorul Kirk Douglas în rolul principal, cariera sa în cinematografie rămânând la nivel experimental. Cash a făcut doar câteva filme, dar a avut destul de multe apariții la televiziune, atât în seriale, cât și în filme realizate pentru micul ecran, adesea distribuit în roluri de șerif rural.

În 1975, Cash și-a publicat autobiografia, „Man In Black”, iar la sfârșitul anilor 1980 s-a mutat de la Columbia Records la Mercury, după care, apoi, în deceniul următor, la American Recordings. În carte a dezvăluit a că a preferat să poarte haine predominant negre pentru a onora și a le reaminti celorlalți de suferința celor săraci și oprimați din lume.

După mai mulți ani de sănătate precară, Johnny Cash a murit din cauza unor complicații cauzate de diabet, la 12 septembrie 2003, la doar câteva luni după moartea iubitei sale soții.

  • Johnny Cash a fost prieten cu aproape toți președinții SUA, începând cu Richard Nixon și Jimmy Carter (de asemenea rudă mai îndepărtată a soției lui June Carter Cash), dar mai puțin apropiat, scrie IMDb.com, de Bill Clinton și George W. Bush, din cauza neîncrederii personale față de potențialul acestora.
  • Johnny Cash a avut o relație specială cu deținuții și a susținut mai multe concerte în închisori pe parcursul carierei sale. Pe lângă celebra sa înregistrare și interpretare live din închisoarea Folsom (1968) și la închisoarea San Quentin (1969), Cash a mai avut un concert notabil la Österåkeranstalten, o închisoare situată la nord de Stockholm, în Suedia, în 1972. Concertul de la Österåkeranstalten a fost înregistrat și lansat sub numele de Johnny Cash at Österåker Prison. Între melodii, Cash poate fi auzit vorbind în suedeză, lucru foarte apreciat de deținuți.
  • Potrivit biografiei „Johnny Cash: Viața unei icoane americane”, a autorului Stephen Miller, în timpul serviciului prestat în cadrul Forțelor Aeriene, unde a servit ca operator de interceptare a codurilor la Landsberg AFB din Germania, Cash a fost primul operator radio american care a primit vestea morții lui Iosif Stalin.
  • În 2003 a suferit pierderea fiicei sale vitrege, cântăreața de muzică country Rosey Nix Adams, decedată la 45 de ani în urma intoxicării accidentale cu monoxid de carbon.
  • Alături de Elvis Presley, Jerry Lee Lewis și Carl Perkins, Johnny Cash a fost membru al The Million Dollar Quartet, numit astfel deoarece au fost generatori de bani pentru casa de discuri Sun Records a lui Sam Phillips.
  • Videoclipul piesei Hurt, de pe albumul The Man Comes Around, a fost votat cel mai bun videoclip muzical realizat vreodată, potrivit unui juriu alcătuit de ziarul britanic The Guardian.
  • În anii ’70, după ce s-a asociat cu evangheliștii, Cash și-a transformat concertele în spectacole de gospel prin intermediul cărora îi încuraja pe oameni să îl accepte pe Iisus Hristos, condamnând sexualitatea flagrantă și violența.
  • În anii 1990, a declarat că, deși credința sa a rămas la fel de puternică ca întotdeauna, Cash și-a schimbat schimbat, considerând dezagreabil excesul lui de zel din anii 1970, considerând că important este ca fiecare să aibă propriile convingeri.
  • A fost clasat pe locul 1 în topul celor mai mari 40 de oameni din muzica country.
  • Ring of Fire (1964) a fost primul album country care a ajuns vreodată pe primul loc în topurile pop din SUA.
  • A înregistrat cântece ale altor artiști contemporani, inclusiv cover-uri ale pieselor One de la U2, Personal Jesus de la Depeche Mode, Tear Stained Letter (Richard Thompson), Bridge Over Troubled Water (Paul Simon și Art Garfunkel), I Won’t Back Down (Tom Petty), The Man Who Couldn’t Cry (Loudon Wainwright III), The First Time Ever I Saw Your Face (Ewan MacColl) și piesa Thirteen scrisă special pentru el de rockerul gotic Glenn Danzig.
  • Era inclus într-un proiect al celor de la Coldplay, urmând să înregistreze împreună o piesă, dar s-a stins din viață înainte să poată realiza acest lucru.
  • Nu i-a plăcut să fie definit artist country, considerând că muzica sa, din punct de vedere tehnic, conține elemente de rock ‘n’ roll, muzică folk, bluegrass, blues și gospel, pe lângă acelea în stil country.
  • Johnny Cash fost căsătorit de două ori. Prima dată cu Vivian Liberto, din 1954 și până în 1966, și cu June Carter, din 1968 și până la moartea lui June, la 15 mai 2003.
  • Johnny Cash are cinci copii – Rosanne Cash (n.1955), cântăreață de country, Kathy Cash (n.1956), neimplicată în lumea divertismentului, Cindy Cash (1959), cântăreață, scriitoare și anticar, Tara Cash (1961), actriță și creatoare de costume de film și Johnny Carter Cash (n.1970), cantautor apreciat, scriitor și producător.
  • Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0143599/

https://www.britannica.com/biography/Johnny-Cash

https://www.the-sun.com/entertainment/6373168/who-johnny-cash-children/

Vă mai recomandăm să citiți și:

Edgard Varèse, părintele muzicii electronice. „Toată lumea se naște cu sclipiri de geniu, dar majoritatea oamenilor le păstrează doar câteva minute”

Stevie Nicks, Regina Rock and Roll-ului. „Muzica este dragostea vieții mele, dar am fost gata să renunț la tot pentru că nu suportam ca oamenii să vorbească despre cât de grasă sunt.”

ABBA, una dintre cele mai populare trupe muzicale din toate timpurile

Cum a revoluționat Eddie Van Halen muzica rock? Unul dintre cei mai mari chitariști din istorie

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase