Elvis Costello, geniul rebel al muzicii rock. „Vocația mea supremă în viață este să fiu enervant”

12 10. 2024, 14:00

Unul dintre cei mai apreciați cântăreți și compozitori ai erei rock moderne, creatorul unor piese precum „Alison”, „Watching the Detectives”, „Pump It Up” și „Veronica”, britanicul Elvis Costello este considerat un adevărat fenomen creativ și un geniu muzical rebel.

Născut ca Declan Patrick MacManus în Londra, la 25 august 1954, Costello a preluat numele de scenă al cântărețului său preferat, Elvis Presley, și numele de fată al străbunicii sale paterne, Elizabeth Costello.

Și-a schimbat numele legal în Elvis Costello în 1977, apoi în Declan Patrick Aloysius MacManus în 1986.

Elvis Costello, fiul liderului de trupă britanic Ross McManus, și-a început cariera în 1969, când a prestat ca solist sau compozitor al mai multor trupe din jurul Londrei înainte de a forma grupul de pub-rock „Flip City”, la mijlocul anilor ’70. Lucrând ca operator de calculator în timpul zilei, Elvis Costello a semnat primul său contract discografic cu Stiff Records în 1977 și a înregistrat primul său album, „My Aim Is True”, un album cu succes considerabil în Anglia care, de asemenea, l-a făcut cunoscut și pe plan international și care i-a adus un contract cu casa de discuri Columbia.

Elvis Costello este considerat unul dintre cei mai influenți și populari soliști/compozitori din muzica modernă. În 1998, a colaborat cu legendarul compozitor Burt Bacharach la un album reușit cu piese de dragoste – „Painted From Memory”.

Pe lângă capacitatea sa de a compune muzicală impresionantă, Elvis Costello este, de asemenea, cunoscut pentru abilitatea de a scrie versuri inteligente și provocatoare. Lirica lui Costello este plină de subtilități și de jocuri de cuvinte pe teme care vorbesc despre dragoste, politică și relațiile umane într-un mod inovator.

Pe parcursul carierei, Elvis Costello a avut șansa de a colabora cu o mulțime de artiști talentați și respectați, ceea ce a dus la realizarea unor piese memorabile. De la colaborarea cu trupa punk britanică The Attractions, cu care a înregistrat unele dintre cele mai cunoscute hituri ale sale, până la proiecte cu artiști precum Burt Bacharach sau Paul McCartney, Costello a demonstrat că se poate integra impecabil în orice context muzical.

Până în prezent, Elvis Costello a lansat peste 30 de albume și a vândut milioane de copii în întreaga lume.

Elvis Costello a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame (ca membru al trupei Elvis Costello and the Attractions) la 10 martie 2003 și a fost votat al 30-lea cel mai mare artist rock ‘n’ roll din toate timpurile de către revista Rolling Stone.

Pe lângă înregistrările sub numele lui cel mai popular – „Elvis Costello” (adesea susținut de The Attractions), a înregistrat muzică și ca Declan MacManus, Napoleon Dynamite & The Royal Guard, The Coward Brothers (cu T Bone Burnett), Nick Lowe & His Sound, The Emotional Toothpaste și The Imposter.

În 2004, Elvis Costello a luat parte la dineul organizat la Sony Studios din Los Angeles în cinstea lui Sting (când a fost declarat Omul Anului 2004).

În 2019, a fost distins cu OBE (Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic) pentru serviciile sale aduse muzicii.

Cel de-al doilea album al său, „This Year’s Model” (1978), se află pe locul 98 pe lista revistei Rolling Stone a celor mai bune 500 de albume din toate timpurile.

Albumul de debut al lui Elvis Costello, „This Year’s Model”, pe care l-a lansat în 1978, a marcat un punct de cotitură semnificativ în cariera lui.

A scris cântece pentru o serie impresionantă de artiști, inclusiv pentru George Jones, Roy Orbison și Johnny Cash, iar în urma colaborării sale cu Sir Paul McCartney, la piesa „Veronica”, Elvis Costello a fost recompensat cu un Premiu Grammy pentru cea mai bună interpretare vocală pop.

Costello s-a implicat și în compoziții pentru muzica de film și televiziune și a colaborat la partituri de balet și, de asemenea, este cunoscut pentru activismul său, folosindu-și platforma pentru a milita pentru cauze sociale și politice și participând la mai multe concerte de binefacere, pentru a sensibiliza publicul cu privire la diverse probleme sociale.

Câteva dintre hiturile lui emblematice sunt „Alison”, inclus pe albumul lui de debut din 1977, „My Aim Is True”, „Pump It Up”, înregistrată în 1978 pe albumul „This Year’s Model”, „Oliver’s Army” (de pe albumul din 1979, „Armed Forces”),

„Watching the Detectives” și „Everyday I Write the Book” .

Elvis Costello se află la cel de-al treilea mariaj. A fost căsătorit cu Mary Burgoyne, între 1974 și 1984, cu Cait O’Riordan, muzician britanic, între 1986 și 2002, iar din 2003, este căsătorit cu Diana Jean Krall, o apreciată pianistă și cântăreață de jazz canadiană.

În anii 70, când era prieten bun cu alcoolul și drogurile, a intrat într-o dispută vocală destul de agresivă cu membrii trupei de turneu a lui Stephen Stills, denigrându-l pe Ray Charles. Incidentul a fost loc în 1979, în barul unui hotel din Ohio și a fost urmat de o publicitate proastă a lui Costello, ceea ce l-a determinat să reducă consumul de droguri și alcool.

Surse:

https://facts.net/history/people/17-facts-about-elvis-costello

https://www.imdb.com/name/nm0004845/bio/?ref_=nmtrv_ql_1

https://www.britannica.com/biography/Elvis-Costello

Vă mai recomandăm să citiți și:

Rock Hudson, viața publică și privată celui mai mare idol gay de la Hollywood

Legenda rock Jon Bon Jovi a salvat o femeie aflată pe marginea unui pod

Lydia Canaan, primul star rock din Orientul Mijlociu

Buddy Holly, pionierul Rock & Roll. „Nu vreau să fiu un star, vreau să fiu o legendă”