Home » Cultură » Prima mare audiție cu pisici negre pentru un rol într-un film

Prima mare audiție cu pisici negre pentru un rol într-un film

Prima mare audiție cu pisici negre pentru un rol într-un film
Foto: Shutterstock
Publicat: 06.10.2024

În 1961, un eveniment inedit a avut loc la Hollywood, odată cu audiția specială a celor 152 de pisici negre pentru rolul principal din adaptarea cinematografică a povestirii lui Edgar Allan Poe „Pisica neagră”. Opera lui Poe a fost publicată în 1843, iar adaptarea cinematografică horror formată din trei părți a fost intitulată „Tales of Terror” și a intrat în cinematografe în 1962.

În timpul audițiilor, unde s-au strâns pisici negre mari, pisici negre mici, pisici negre negre, pisici negre gri, pisoi negri, pisici negre și albe, pisici albe și negre, pisici negre nervoase, pisici negre blânde, ba chiar și o pisică albă venită acolo doar pentru a-i ține companie unei prietene, o pisică neagră evident, o femeie a avut nevoie de prim ajutor după ce pisica de lângă ea a decis brusc că nu-i place piciorul doamnei și l-a zgâriat.

De asemenea, vedetele filmului pentru care se organizase audiția cu pisici – Joyce Jameson, Vincent Price și Peter Lorre – s-au jucat cu fiecare felină în parte, preferințele lor formate pe moment neavând însă vreo șansă în a-i influența pe directorii de casting. Despre pisici s-a scris că deși au luat situația în serios, nu toate au fost eligibile pentru audiții; câteva au fost descalificate pentru că aveau lăbuțele sau nasul albe, ceea ce nu se potrivea cerințelor de casting. Iar la final, după toată agitația creată, și în ciuda speranțelor și ambițiilor stăpânilor de a-și vedea pisicuțele vedete, s-a dovedit că rolul principal fusese deja obținut de un pisoi actor profesionist, vizat pentru rol încă dinaintea audițiilor. Prin urmare, niciunul dintre candidații veniți la audiții nu a reușit să impresioneze suficient de mult astfel încât să-I ia fața favoritului.

În mod interesant, superstiția a jucat un rol în timpul acestui eveniment pentru că mulți proprietari au avut grijă să nu lase nicio pisică neagră ciudată să le taie calea în timp ce se aflau acolo.

Revenind la rolul care le-a adunat pe cele peste 150 de pisicuțe, în povestea lui Poe, scrie revista Time, stăpânul pisicii o lipește de un perete, împreună cu soția sa ucisă. În cele din urmă, mieunatul animalului speriat de moarte îi conduce pe anchetatori la cadavrul femeii.

Cum a sunat anunțul pentru preselecția pisicii vedetă de film?

„Cu distribuția umană deja finalizată pentru trilogia Edgar Allan Poe a American International Tales of Terror, producătorii James H. Nicholson și Samuel Z. Arkoff fac apel la proprietarii de pisici din zona Los Angeles pentru ajutor în ocuparea rolului principal The Black Cat al thriller-ului. Nicholson și Arkoff au anunțat astăzi începerea căutărilor pentru un corespondent al neobișnuitei pisici negre care joacă un rol important în povestea lui Poe, a cărei producție începe marți”. (Anunțul a fost publicat în The Los Angeles Times, la 26 noiembrie 1961).

Filmul Tales of Terror, regizat de Roger Corman, a intrat în cinematografele din SUA la 4 iulie 1962.

De-a lungul istoriei, pisicile negre au fost în centrul mai multor credințe, superstiții și povești. Perioada medievală a fost una dintre cele mai dure pentru ele, când bietele animale erau urâte și vânate pentru a fi omorâte, din isteria necontrolată că felinele erau dominate de spirite malefice. Oamenii credeau că vrăjitoarele foloseau pisici negre pentru a face rău și pentru a comunica cu diavolul. Alte mituri susțineau că vrăjitoarele se transformau ele însele în pisici negre pentru a-și ascunde identitatea sau pentru a face vrăji în secret.

Superstițiile pisicii negre au ajuns în America odată cu migrația europenilor, iar persecuția vrăjitoarelor și a pisicilor a continuat în timpul proceselor vrăjitoarelor din Salem, în care peste 200 de persoane au fost acuzate de vrăjitorie. Din fericire, aceste superstiții rele au dispărut în timp, și chiar dacă unele persoane încă sunt reținute în ceea ce le privește, dintr-un motiv sau altul, totuși în ziua de azi pisicile negre fac parte din multe familii, având drepturi depline alături de ceilalți membri.

Iar dacă nu ați știut, aflați că în cea mai mare parte a Regatului Unit, pisicile negre sunt considerate atât de norocoase încât unii oameni le oferă tinerilor căsătoriți ca dar al norocului, în Scoția te poți considera norocos dacă întâlnești o pisică neagră pe veranda ta (e semn de prosperitate), în vreme ce în Germania e de bun augur atunci când o pisică neagră îți taie calea de la dreapta la stânga, însă nu și de la stânga la dreapta. De asemenea, în mai multe țări asiatice, cum ar fi China și Japonia, pisicile negre nu sunt considerate doar aducătoare de noroc, ci și de bogăție, alungând spiritele rele.

Surse:

https://www.life.com/animals/black-cats/

https://time.com/3732365/black-cats/

https://www.meowmix.com/cat-care/black-cats-facts

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce pisicile nu suportă ușile închise?

De ce pisicile zgârie mobila din casă?

Pisicile țin „doliu” atunci când mor alte animale de companie

https://www.descopera.ro/cultura/20634223-louis-camuti-doctorul-pisicilor-primul-veterinar-al-felinelor

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase