Home » Cultură » Jenny, pisica supraviețuitoare de pe Titanic. „Am văzut-o cum își ducea puii pe fiecare în parte la țărm. Mi-am zis, dacă ea merge, merg și eu”

Jenny, pisica supraviețuitoare de pe Titanic. „Am văzut-o cum își ducea puii pe fiecare în parte la țărm. Mi-am zis, dacă ea merge, merg și eu”

Jenny, pisica supraviețuitoare de pe Titanic. „Am văzut-o cum își ducea puii pe fiecare în parte la țărm. Mi-am zis, dacă ea merge, merg și eu”
O pisică fotografiată în fața unui hublou. Credit foto: Muzeul Auckland/Wikimedia Commons/CC BY 4.0
Publicat: 05.10.2024

Transatlanticul britanic RMS Titanic s-a scufundat la 15 aprilie 1912, după ce a lovit un iceberg în călătoria sa inaugurală de la Southampton, Anglia, la New York, Statele Unite, pierzându-și viața 1514 persoane, din cele 2224 aflate la bord, în ceea ce avea să devină unul dintre cele mai tragice evenimente ale secolului al XX-lea.

S-a scris mult, s-au făcut zeci de documentare și de filme artistice despre această întâmplare dezastruoasă care a costat viața atâtor oameni de toate vârstele, dar și a multor animale, însă este destul de puțin cunoscută povestea pisicii Jenny. Despre ea, cu ajutorul informațiilor popularizate în mediul online și nu numai, scriem și noi.

Pe vremuri, navele obișnuiau să aducă la bord pisici pentru a ține șoarecii la distanță. Erau cumva asistentele responsabile cu detectarea și eliminarea răzoarelor. Dar pe lângă această sarcină profesională, pisicile, prin natura lor bine cunoscută, ajutau inclusiv la ridicarea moralului marinarilor cu dor de casă în timpul călătoriilor lungi. Jenny a fost și ea una dintre aceste pisici. Și chiar dacă nu au rămas în urma ei date generoase despre care i-a fost soarta reală, totuși anumite mărturii apărute de-a lungul vremii s-au perpetuat până astăzi asigurându-i lui Jenny în loc în istoria felinelor cu personalitate.

Primele zile ale pisicii pe Titanic

Potrivit Catster, sursă citată de Yahoo.com, Jenny fusese anterior membră a echipajului de pe nava soră a Titanicului, Olympic. După ce a fost transferată pe giganticul pachebot, felina a fost ocupată cu controlul populației de rozătoare. Deși cu siguranță și-a făcut treaba în cel mai conștiincios mod, volumul mare de șobolani depășea puterea ei de a acționa, asta conform unora dintre supraviețuitori care au declarat ulterior că rozătoarele erau peste tot pe vas, inclusiv în sala de mese, provocând deseori panică printre pasageri.

„Noaptea, Jenny dormea lângă un angajat de la bucătărie despre care se presupune că avea grijă de ea în mod sistematic. Ani mai târziu, Violet Jessop, o stewardesă argentiniană care a supraviețuit incidentului, a scris în memoriile sale, Titanic Survivor, în 1930, editate și publicate mai târziu, în 1998, că pisica își arăta devotamentul și atașamentul față de bărbat și căuta mereu să îi atragă atenția”.

„Viața la bord a început fără probleme. Chiar și Jenny, pisica navei și membră a echipajului, își găsise imediat un colț confortabil, schimbându-și rutina obișnuită de Crăciun de pe navele anterioare, în aprilie născând mai mulți pisoi. Și-a găsit locul și și-a dus familia lângă Jim Mulholland, un angajat în bucătărie, a cărui aprobare o căuta întotdeauna cu aceste ocazii și care îi arăta un devotament călduros”.

De altfel, posibilitatea ca Jenny să fii fost mamă de pisoi a apărut în mai multe mărturii. Într-un interviu pentru Belfast News-Letter pe care l-a dat în anii 1960, Joe Mulholland, fost angajat ca pompier la bordul Titanicului în timpul călătoriei de la Belfast la Southampton, și-a amintit:

„Oriunde m-am stabilit pentru un timp, eram întotdeauna în compania unei pisici și asta pentru că datotrez viața unei pisici și unei vechi superstiții. (…) Am fost fruntaș pe marea navă. Dar am părăsit-o la Southampton înainte de a porni spre pierzanie”. Înainte de a pleca din Belfast, Joe luase cu el la bord pisica. „Și-a urcat puii pe vas înainte să ajungem la Southampton, dar la scurt timp după sosire am văzut-o cum îi ducea pe fiecare dintre ei la țărm. Mi-am zis, dacă ea merge, merg și eu. Și au mai venit și alții cu mine”.

Au fost mai multe relatări, însă credibilitatea lor a fost pusă sub semnul scepticismului, cu toate astea, se pare că marile naufragii aduc în poveștile lor informații despre pisici prezicătoare care decid să părăsească nava chiar înainte de plecare din porturile în care au staționat o vreme, după care și-au continuat călătoria spre ceea ce avea să devină o tragică scufundare.

La 14 aprilie 1912, nava a lovit un aisberg în timpul călătoriei de la Southampton la New York. Uriașul pachebot s-a scufundat două ore și patruzeci de minute mai târziu, ducând la moartea a peste 1.500 de persoane. Potrivit History.com, cu mai puțin de o oră înainte de incident, o navă aflată în apropiere a trimis un mesaj către Titanic, avertizând asupra „unui câmp dens de gheață”. Cu toate acestea, o eroare de comunicare a împiedicat operatorul radio să transmită mesajul căpitanului. De asemenea, au existat rapoarte potrivit cărora așa-numita navă „ce nu putea fi scufundată” se deplasa prea repede.

Mulți dintre pasagerii care au sărit în ocean au sfârșit prin a muri înghețați. În realitate, numărul exact al persoanelor care au murit în urma dezastrului rămâne încă necunoscut. Deși scufundarea Titanicului a fost cauzată de o combinație de mai mulți factori, un punct major al criticilor a fost că amploarea dezastrului ar fi putut fi evitată. Nava transporta doar 20 de bărci de salvare care puteau găzdui 1 178 de persoane, ceea ce era mult mai puțin decât numărul total de pasageri de la bord.

Soarta lui Jenny

Ce s-a întâmplat cu Jenny în acea zi fatidică rămâne până la urmă un mister. Conform Catster, citat de Yahoo, felina era însărcinată când a ajuns pe vas. Așa cum deja reiese din declarațiile câtorva dintre supraviețuitorii navei. Dăduse naștere pisoilor la bordul pachebotului cu câteva zile înainte ca acesta să se îmbarce în călătoria inaugurală.

„Deoarece Jenny era pisica navei, nu a beneficiat de același tratament precum celelalte animale de companie de la bordul Titanicului, dintre care unele au reușit să supraviețuiască după ce stăpânii lor le-au strecurat în bărcile de salvare. Ani mai târziu, a început să circule un zvon popular conform căruia un bărbat a văzut pisica părăsind Titanicul împreună cu puii ei atunci când pachebotul a acostat la Southampton”, gestul pisicii fiind perceput ca pe un semn rău din partea marinarului despre care am și menționat mai sus că a decis să urmeze pisica, nemaiîmbarcându-se pe Titanic.

„Din păcate, însă, majoritatea înregistrărilor par să sugereze că Jenny a murit împreună cu puii ei la bordul Titanicului”, mai scrie Yahoo.

Însă în dezastru au pierit mai multe animale. Se pare că la bord se aflau cel puțin 12 câini, dintre care doar trei au supraviețuit.

„Doar pasagerii de la clasa întâi puteau avea animale de companie la bord. Iar cele mai multe dintre acestea erau ținute în canise, în timp ce unele rămâneau cu stăpânii lor în cabine. Potrivit American Kennel Club (AKC), când pachebotul a început să se scufunde, cineva a eliberat câinii din cuștile lor. Ulterior, câinii, speriați, au început să alerge în toate direcțiile pe navă, provocând mai mult haos și panică. Doi Pomeraniani și un Pekinez au supraviețuit după ce stăpânii lor au reușit să îi urce pe bărcile de salvare. Potrivit Huffpost, J. Joseph Edgette, un istoric de la Universitatea Widener, câinii care au supraviețuit erau atât de mici încât este puțin probabil că vreo persoană să-și fi dat seama dat seama că au fost duși la bărcile de salvare”.

În afară de câini, la bordul Titanicului se mai aflau găini, rozătoare și un canar. Una dintre supraviețuitoare, Ella Holmes White, transporta cocoși exotici și găini importate din Franța, în timp ce o altă femeie, Elizabeth Ramel Nye, adusese un canar galben.

Ca și concluzie, adevărata soartă a lui Jenny rămâne învăluită în mister, însă cert este că pisica a devenit o figură memorabilă în istorie, atâta vreme cât povestea ei a rămas scrisă.

Surse:

https://www.yahoo.com/lifestyle/tragic-story-jenny-titanic-cat-193714174.html

https://www.encyclopedia-titanica.org/cats-on-the-titanic.html

https://cattime.com/features/50788-story-of-jenny-the-titanic-cat

Vă mai recomandăm să citiți și:

Compania care a construit Titanicul în urmă cu 113 ani intră în insolvență

Aisbergul care a scufundat Titanicul, surprins într-o fotografie din 1912

Titanic, dincolo de mit. 10 lucruri neştiute despre cea mai cunoscută tragedie maritimă din istorie

Violet Jessop, eroina de pe Titanic

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Britanicii din Epoca Bronzului își mâncau dușmanii, sugerează o descoperire macabră
Britanicii din Epoca Bronzului își mâncau dușmanii, sugerează o descoperire macabră
Selly, portretul copilului minune al internetului din România, EXCLUSIV la Altceva cu Adrian Artene
Selly, portretul copilului minune al internetului din România, EXCLUSIV la Altceva cu Adrian Artene
Inteligența Artificială a declanșat o criză de fraudă academică în universități
Inteligența Artificială a declanșat o criză de fraudă academică în universități
Un studiu leagă consumul de alcool de ​​o reacție alergică mai severă la nuci
Un studiu leagă consumul de alcool de ​​o reacție alergică mai severă la nuci
Test de cultură generală. Ce decorațiune de Crăciun era făcută din plumb?
Test de cultură generală. Ce decorațiune de Crăciun era făcută din plumb?
Doi sateliți ESA și NASA și-au unit forțele și au măsurat calota glaciară din Groenlanda
Doi sateliți ESA și NASA și-au unit forțele și au măsurat calota glaciară din Groenlanda
Originea sifilisului, descoperită după 500 de ani. Cum a apărut boala?
Originea sifilisului, descoperită după 500 de ani. Cum a apărut boala?
Un tigru a străbătut 200 de kilometri prin Siberia pentru a-și regăsi partenera
Un tigru a străbătut 200 de kilometri prin Siberia pentru a-și regăsi partenera
Iată cum poți să afli dacă pisica ta suferă de psihopatie
Iată cum poți să afli dacă pisica ta suferă de psihopatie
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit de două ori şi a sfârşit la mănăstire
Viaţa zbuciumată a celei mai frumoase Prinţese a României. A fost prima femeie căpitan de cursă lungă, s-a căsătorit ...
ChatGPT și alți chatboți suferă de demență, arată un studiu
ChatGPT și alți chatboți suferă de demență, arată un studiu
Apple renunţă la plata în mai multe tranșe pentru iPhone
Apple renunţă la plata în mai multe tranșe pentru iPhone
Cu cât s-au scumpit chiriile în anul 2024? Topul oraşelor cu cele mai scumpe chirii
Cu cât s-au scumpit chiriile în anul 2024? Topul oraşelor cu cele mai scumpe chirii
Câți dintre europeni dețin criptomonede și pentru ce le folosesc?
Câți dintre europeni dețin criptomonede și pentru ce le folosesc?
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Exoplaneta Trappist-1 b ar putea avea atmosferă, dezvăluie Telescopul Webb
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Cele mai vechi dovezi ale creștinismului la nord de Alpi
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Verile din Siberia arctică au fost cu până la 10°C mai calde decât astăzi în timpul ultimei interglaciațiuni
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut
Inima celei mai vulcanice lumi din Sistemul Solar este mai solidă decât s-a crezut