Home » Cultură » Edgar Allan Poe, inventatorul povestirilor americane de groază. Creatorul detectivului care a inspirat mai târziu apariția lui Sherlock Holmes

Edgar Allan Poe, inventatorul povestirilor americane de groază. Creatorul detectivului care a inspirat mai târziu apariția lui Sherlock Holmes

Edgar Allan Poe, inventatorul povestirilor americane de groază. Creatorul detectivului care a inspirat mai târziu apariția lui Sherlock Holmes
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 02.10.2024

Scriitor, poet, editor și critic literar american, cunoscut mai ales pentru poeziile și narațiunile sale scurte, în special pentru poveștile misterioase și macabre, Edgar Allan Poe (1809 – 1849) este considerat o figură centrală a romantismului din Statele Unite și a literaturii americane în general, fiind unul dintre primii practicanți ai povestirii scurte.

Cele mai cunoscute opere ale lui Edgar Allan Poe includ poemele „To Helen” (1831), „The Raven” (1845) și „Annabel Lee” (1849); povestirile despre răutate și crimă „The Tell-Tale Heart” (1843) și „The Cask of Amontillado” (1846); și povestea de groază supranaturală „The Fall of the House of Usher” (1839). De asemenea, este considerat de mulți ca fiind inventatorul povestirii americane de groază, al science fiction-ului și al povestirii polițiste. „Crimele din Rue Morgue” din 1841 este prima povestire polițistă de ficțiune (Dupain reapare în „Misterul lui Marie Rogêt” și „Scrisoarea furată”, publicate în 1842 și, respectiv, 1844), anticipând cu 46 de ani „A Study in Scarlet”, romanul lui Arthur Conan Doyle din 1887 care l-a introdus pe cel mai faimos detectiv din toate timpurile – Sherlock Holmes.

Multe dintre lucrările lui Edgar Allan Poe au reprezentat un interes aparte pentru regizorul Roger Corman, care a produs la Hollywood o serie de filme de succes în anii 1960, printre care House of Usher (1960), The Pit and the Pendulum (1961), The Premature Burial (1962), Tales of Terror (1962), The Raven (1963), The Haunted Palace (1963), The Masque of the Red Death (1964) și The Tomb of Ligeia (1964).

Edgar Allan Poe s-a născut în Boston, Massachusetts, la 19 ianuarie 1809, din părinții actori David și Elizabeth Poe. Tatăl său a abandonat familia când Poe era destul de mic, iar mama sa a murit de tuberculoză când Allan avea doar trei ani, prin urmare, Poe a ajuns în grija lui John și Frances Allan, un cuplu înstărit din Richmond, Virginia, care însă nu l-au adoptat niciodată în mod oficial.

Poe a urmat cursurile Universității din Virginia în 1826, pe care le-a abandonat după doar un an din dificultăților financiare. A fost o perioadă în care Poe s-a confruntat cu probleme din cauza datoriilor pe care și le făcuse din cauza jocurilor de noroc. În 1827, Edgar Allan Poe s-a înrolat în armata Statelor Unite sub un nume fals (Edgar A. Perry), a obținut chiar un grad superior – sergent major, însă a cerut să fie lăsat la vatră după moartea mamei adoptive.

Prima colecție de poezii a fost publicată în 1827 – Tamerlane and Other Poems, o apariție care la acea vreme a primit prea puțină atenție din partea publicului.

În 1836, Edgar Allan Poe s-a căsătorit cu verișoara sa primară, Virginia Clemm, în acel moment Poe având 27 de ani, iar Virginia doar 13 ani, prin urmare căsătoria a necesitat acordul părinților Virginiei. Șase ani mai târziu, tânăra a fost diagnosticată cu tuberculoză, la 30 ianuarie 1847 decedând la doar 24 de ani. Moartea Virginiei se pare nu doar că l-a afectat profund pe Allan Poe, dar i-a influențat și o bună parte din opera literară.

În 1845, Poe a publicat „Corbul” (The Raven), ce avea să devină una dintre cele mai faimoase opere ale lui și care i-a oferit imediat faimă națională. Mai târziu, Poe a devenit apoi editor al săptămânalului Broadway Journal, în care a republicat majoritatea povestirilor sale.

Edgar Allan Poe este considerat părintele ficțiunii polițiste cu povestirea sa scurtă „The Murders in the Rue Morgue” publicată în 1841, cum spuneam ceva mai sus, aceasta fiind opera care l-a introdus pe C. Auguste Dupin, personajul ce îi va influența pe viitorii detectivi, inclusiv pe nemuritorul Sherlock Holmes. Mai mult decât atât, acesta a avut contribuții majore asupra genului horror, scrierile lui Poe punând bazele literaturii horror moderne (autori precum H.P. Lovecraft l-au citat drept o influență semnificativă asupra lucrărilor lor).

Edgar Allan Poe a murit în circumstanțe misterioase la 7 octombrie 1849, la vârsta de 40 de ani. Înainte, fusese găsit delirând pe străzile din Baltimore, purtând haine care nu păreau a fi fost ale lui. A murit la scurt timp după aceea, aparent intoxicat cu alcool. Cu toate acestea, unii istorici cred că ar fi existat și alte motive ale decesului său prematur, cea mai comună teorie, scrie IMDb.com, fiind că a fost victima unei răpiri politice și că a fost obligat să voteze la alegerile locale pentru primărie în timp ce era îmbrăcat în alte haine și sub influența unor cantități masive de alcool, astfel încât să nu își amintească nimic. Alții, însă, cred că este posibil să fi avut o tumoare cerebrală masivă care a dus la un accident vascular cerebral, teorie susținută într-o oarecare măsură de faptul că Poe avea un cap destul de mare, cu formă ciudată. Au mai fost și ipoteze legate de o moarte survenită în urma rabiei, pe care autorul ar fi contractat-o prin mușcătura unui animal, o pisică de companie, poate.

„Simptomele și moartea lui Poe indică faptul că acesta suferea de rabie, o encefalită virală care atacă creierul și sistemul nervos central. Rabia, care se transmite de la saliva unui animal infectat la rana deschisă a unei noi gazde, se caracterizează prin hidrofobie (frica de apă), fluctuații mari ale pulsului, transpirație, delir, febră intensă, confuzie și comă. De obicei, un pacient pare să se recupereze, apoi suferă o recidivă. Evoluția clinică a turbării este de patru zile, după care pacientul moare fără tratament. Acestea au fost simptomele lui Poe, iar cazul său a durat patru zile înainte de a muri. Potrivit medicului R. Michael Benitez, doar de două ori în istoria consemnată a supraviețuit cineva rabiei și nu mai erau aceiași oameni care care fuseseră înainte, deoarece rabia provoacă leziuni irevocabile ale creierului. Poe avea pisici și, deși nu există nicio înregistrare care să ateste că ar fi fost mușcat vreodată, Benitez a observat că doar 27% dintre victimele recente ale turbării își amintesc vreodată de mușcătură. Perioada de incubație poate dura până la un an. Pe vremea lui Poe nu exista tratament pentru rabie, care era invariabil fatală” (IMDb)

De asemenea, s-a mai scris că Poe a strigat în mod repetat numele „Reynolds”, în noaptea dinaintea morții sale, dar nu este clar la cine se referea și, conform medicului său, ultimele cuvinte ale lui au fost: „Doamne ajută bietul meu suflet”. Toate dosarele medicale relevante au fost pierdute, inclusiv certificatul de deces al lui Poe, așadar nu este clar nici în ziua de azi în ce circumstanțe a murit scriitorul.

După moartea sa, opera lui Poe a câștigat o popularitate imensă, devenind recunoscut ca unul dintre cei mai mari scriitori americani și fiind sărbătorit anual în timpul unor evenimente precum „Poe Fest” în diferite orașe. În fiecare an, de ziua sa de naștere, un bărbat misterios lasă o sticlă de coniac și trandafiri la mormântul lui Poe din Baltimore.

Surse:

https://www.imdb.com/name/nm0000590/trivia/?ref_=nmbio_ql_2

https://www.britannica.com/biography/Edgar-Allan-Poe

Vă mai recomandăm să citiți și:

Edgard Varèse, părintele muzicii electronice. „Toată lumea se naște cu sclipiri de geniu, dar majoritatea oamenilor le păstrează doar câteva minute”

Edgar Degas, pictorul francez fascinat de balet

Moștenirea lui Edgar Allan Poe, geniul misterului și al macabrului

Arthur Conan Doyle, creatorul lui Sherlock Holmes. „Odată ce ai eliminat imposibilul, tot ceea ce rămâne, oricât de improbabil, trebuie să fie adevărul”

Roxana Ioana Ancuța
Roxana Ioana Ancuța
Roxana-Ioana Ancuța este jurnalist cu o experiență de aproape 15 ani în presa scrisă. Absolventă a facultății Școala Superioară de Jurnalistică și având un master în Comunicare și Relații Publice, îi place foarte mult să scrie, aceasta fiind nu doar o profesie, ci un mod de a fi ea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase