O pictură celebră a lui Van Gogh respectă surprinzător de bine legile fizicii

02 10. 2024, 14:30

O pictură celebră a lui Van Gogh, „Noapte înstelată”, este, fără îndoială, una dintre cele mai faimoase picturi din lume, recunoscută instantaneu pentru culorile sale vibrante și tușele dramatice de pensulă, care creează impresia unui cer aflat în mișcare. Dar știați că reprezentarea cerului nopții respectă, de fapt, legile fizicii?

Această pictură celebră a lui Van Gogh respectă surprinzător de bine legile fizicii. Deși scena își permite anumite libertăți față de ceea ce vedem noi în cer (nu observăm vârtejuri dansând între stele), oamenii de știință au determinat că acele vârtejuri se conformează legilor fluxului turbulent.

În mod particular, se aliniază legii lui Kolmogorov, o teorie a turbulenței care prezice mișcarea și scara atmosferică pe baza energiei inerțiale, explică Space.com.

O pictură celebră a lui Van Gogh, „Noapte înstelată”, respectă legile fizicii

Mai mult decât atât, pictura prezintă și ceea ce se numește „scara lui Batchelor”, în referință la „legile energiei în turbulența la scară mică, scalară pasivă, care urmează mișcarea atmosferică”, scriu cercetătorii.

Aceasta se observă în special în „procesul de difuzie a particulelor de pigment în ulei”, a explicat Yongxiang Huang, coautor al unui studiu publicat în revista Physics of Fluid.

Deocamdată, curiozitatea lui Huang a fost satisfăcută. Însă, atunci când i se va ivi ocazia, este posibil să analizeze și lucrările altor artiști în viitor. „S-ar putea să abordăm acest lucru sistematic în viitor, dacă obținem finanțare și avem studenți disponibili”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Murasaki Shikibu, autoarea uneia dintre cele mai mari opere ale literaturii japoneze, considerate a fi cel mai vechi roman complet din lume

Cu toate că a fost umbrit de asociatul său, el este omul care a realizat prima fotografie din lume

A cui față este Statuia Libertății?

Coloana Infinitului. O cunoaştem cu toţii, dar puţini ştim acest detaliu